Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  15.02.2024 16:37:26

Tuzemská inflace za leden překvapila výrazně směrem dolů (Komentář)

Vysoce sledovaný údaj tuzemské lednové inflace skončil výrazně pod očekáváními. Spotřebitelské ceny byly v lednu meziročně vyšší o 2,3 %, což bylo jak pod naším odhadem ve výši 2,7 %, tak i konsensem trhu (2,9 %) a očekáváním ČNB (3,0 %). Inflace se tak přiblížila dvouprocentnímu cíli centrální banky. Ve srovnání s lednem 2023 byl letošní meziměsíční nárůst o 1,5 % zhruba čtvrtinový a oproti lednu 2022 třetinový. To pouze dokumentuje již výrazný ústup inflačních tlaků. Meziměsíční dynamika zůstala umírněná napříč spotřebitelským košem. Detailněji jsme se lednové inflaci věnovali zde: https://bit.ly/CPI_Jan24_CZ. Ve zbytku roku se inflace bude pravděpodobně převážně nadále pohybovat mírně nad 2 %. Nižší než očekávaná úroveň inflace, především té jádrové (2,9 % y/y vs 3,8 % v prognóze ČNB), vyvíjí tlak na zrychlení uvolňování měnové politiky. V potaz při rozhodnutí o úrovni úrokových sazeb ale roli pravděpodobně sehraje i oproti prognóze ČNB výrazně slabší česká koruna, která dnes atakovala hranici 25,50 CZK/EUR. Poté však korigovala zpět k otevíracím úrovním. Nakonec skončila téměř beze změny, a to zřejmě i v souvislosti s komentáři centrálních bankéřů (viz níže). Investoři ovšem sázky na tempo snižování sazeb v letošním roce navýšili. V úhrnu do konce roku finanční trhy zaceňují snížení repo sazby o zhruba 300 bb do blízkosti 3 %. Korunové tržní sazby dnes výrazně klesly napříč splatnostmi o 12-18 bb, pokles navíc urychlil zahraniční vývoj.

V bezprostředních komentářích po zveřejnění inflace se guvernér Michl a viceguvernérka Zamrazilová snažili mírně potlačit tržní zacenění, když zmínili, že úrokové sazby zůstanou zvýšené a tempo jejich snižování bude nadále opatrné. Zároveň dodali, že vývoj kurzu české koruny bude mít také zásadní roli, přičemž její oslabování je proinflačním rizikem. To je v případě guvernéra Michla oproti vyjádření na tiskové konferenci po únorovém zasedání ČNB určitý posun v komunikaci. V reakci na komentáře česká koruna korigovala ztráty ze začátku dne.

Směrem dolů překvapila i inflace v Polsku, když v lednu činila 3,9 % y/y a meziměsíčně ceny vzrostly o 0,4 %, zatímco konsensus trhu čekal 4,1 % y/y a 0,5 % m/m. Polský zlotý však vůči euru zůstal beze změny. Polské tržní sazby ovšem stejně jako ty korunové dnes klesaly, byť daleko mírněji (o 3-8 bb).

Americké maloobchodní tržby překvapily výraznějším poklesem v lednu. Meziměsíčně se snížily o 0,8 % a 0,6 % m/m v případě tržeb bez aut (vs konsensus -0,2 % a +0,2 % m/m). Směrem dolů byly zároveň revidovány údaje za předchozí dva měsíce. Spotřebitelská poptávka v USA, která byla doposud velmi silná, tak vstoupila do Q1 24 slabší, a to navíc s menší dynamikou vzhledem revizím v předchozích měsících. Pokračující oslabování spotřebitelských výdajů by působilo ve směru dřívějšího začátku snížení sazeb Fedu, který finanční trh očekává v červnu, byť i květen je s menší pravděpodobností ve hře. V reakci na zveřejněná data americký dolar oslabil a vůči euru ztratil 0,5 %.

Autor: Kevin Tran Nguyen

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688