Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  15.02.2024 14:44:07

Inflace se přiblížila svému dvouprocentnímu cíli (Analýza makroindikátorů)

Česká inflace v lednu klesla na 2,3 % y/y po prosincových 6,9 %. Pokles tak byl oproti očekávání trhu (2,9 %) a prognóze ČNB (3,0 %) výraznější. My jsme pro leden odhadovali inflaci ve výši 2,7 % y/y. Ke zmírnění meziročního růstu spotřebitelských cen mimo jiného pomohlo odeznění efektu nízké srovnávací základny, který byl spojený se zavedením úsporného energetického tarifu koncem roku 2022.

Meziměsíčně byly spotřebitelské ceny vyšší v průměru o 1,5 %. Ve srovnání s lednem 2023 tak byl letos meziměsíční růst cen čtvrtinový a oproti lednu 2022 třetinový. Letošní lednový údaj tudíž potvrzuje významný ústup inflačních tlaků. Na nižší inflaci působily hlavně potraviny. Ty společně s nealkoholickými nápoji zdražily meziměsíčně v průměru pouze o 0,1 %. Vliv na to pravděpodobně mělo snížení sazby DPH a pokračující průsak nižších cen agrárních komodit a vybraných nákladů na výrobu, který započal na konci loňského roku. To částečně vyvažoval růst cen alkoholických nápojů a tabákových výrobků o 4,1 % m/m zahrnující zvýšení spotřebních daní. V lednu navíc došlo ke zlevnění pohonných hmot o 0,5 % m/m. Nižší byly ceny u čerpacích static i meziročně, což platilo rovněž pro ceny potravin. Naproti tomu regulované ceny se v lednu zvýšily o výrazných 5,8 % m/m a obdobným tempem rostly také v meziročním vyjádření. Na to působil především vysoký nárůst regulovaných cen energií. Celkové působení velkého počtu změn nepřímých daní bylo v souladu s našimi očekáváními zhruba neutrální.

Za odchylkou od naší prognózy stál slabší růst cen potravin a nižší jádrová inflace. Ta podle ČNB v lednu zpomalila na 2,9 % z prosincových 3,6 % y/y. Centrální banka přitom očekávala 3,8 % y/y a naše prognóza 3,6 %. Zatímco tak celková inflace klesla do blízkosti dvouprocentního cíle ČNB, její jádrová složka zatím zůstává poblíž horní hranice tolerančního pásma. V meziměsíčním sezonně očištěném vyjádření ale jádrové ceny podle našeho odhadu zhruba stagnovaly.

Mírně nad dvěma procenty se inflace bude pravděpodobně pohybovat po velkou část letošního roku a pokles úrokových sazeb ČNB by tak mohl být rychlejší. Původně jsme inflaci za celý rok 2024 odhadovali ve výši 2,7 %, dnešní výsledek ale indikuje, že to bude nakonec méně (nejspíše pod 2,5 %). V případě meziroční inflace ale i tak ke konci roku pravděpodobně dojde k mírnému zrychlení v rozsahu zhruba půl procentního bodu, a to vlivem nižší srovnávací základny. Z hlediska repo sazby ČNB jsme v naší prognóze očekávali, že ta do konce letošního roku klesne na 4 % a politicky neutrální úrovně dosáhne až na konci roku 2025. S ohledem na dnešní data by nicméně pokles sazeb mohl být rychlejší, bude ale zároveň podmíněn vývojem české koruny.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

10.04.2024Inflace v březnu zůstala na dvouprocentním cíli ČNB (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
10.04.2024Inflace v březnu zůstala na dvouprocentním cíli ČNB (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
11.03.2024Inflace se dostala na dvouprocentní cíl ČNB (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
11.03.2024Inflace se dostala na dvouprocentní cíl ČNB (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688