Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  14.02.2024 08:59:04

Ranní okénko - V březnu cut od Fedu nečekejme

Den svatého Valentýna nám výhradně vyplní data z eurozóny, kde bude v dopoledních hodinách publikován zpřesněný odhad HDP za poslední kvartál minulého roku. První odhad naznačil, že ekonomika eurozóny mezičtvrtletně stagnovala a těsně se tak vyhnula technické recesi, kterou predikoval trh (-0,1 %). Nyní trh očekává potvrzení úvodního odhadu, ovšem vyloučit se nedá ani horší výsledek. Bez ohledu na přesný výsledek je zřejmé, že hospodářství eurozóny jako celku zaostává, proto je investory očekáváno již na dubnovém zasedání zahájení uvolňování měnové politiky, které by mělo pomoci kulhající ekonomice, a to navzdory deklaracím ze strany představitelů ECB, kteří zatím takto brzký začátek snižování sazeb kategoricky odmítali. Mnohem pravděpodobnější je období léta, což připustila i sama prezidentka ECB Christine Lagarde. Tento scénář je v souladu i s naší prognózou, kdy predikujeme mírné snížení sazeb o 25bb ve druhém čtvrtletí letošního roku.

Ve stejný čas kromě zpřesněného odhadu HDP bude zveřejněn také vývoj v průmyslu. V meziměsíčním srovnání průmyslová výroba klesá od loňského září a ani v posledním měsíci minulého roku se neočekává změna tohoto trendu (-0,2 %). Měl by to tak být další z řady důkazů nedobré kondice ekonomiky eurozóny.

Pohled zpět:

Včerejší den byl ve znamení především lednové americké inflace. Ta sice poklesla z 3,4 % na 3,1 %, ale trh čekal snížení až na 2,9 %. Jádrová inflace dokonce v rozporu s predikcemi nepoklesla vůbec a zůstala na úrovni 3,9 %. Navíc zrychlila i dynamika meziměsíčního růstu jádrové inflace (+0,4 %), která dosáhla své nejvyšší úrovně od loňského května. Ne, boj Fedu s inflací ještě není u konce. Fed proto ponechá aktuální nastavení úrokových sazeb po delší časový úsek a nebude riskovat, že by se inflace usadila okolo současných úrovní. Zároveň tomuto scénáři nahrává velmi odolná americká ekonomika a silný tamní trh práce. Okamžitá reakce trhu byla očekávatelná, kdy padaly sázky na snižování sazeb již na březnovém zasedání a nyní je této možnosti přisuzována pouze přibližně 10% pravděpodobnost.

Z Německa dorazily výsledky průzkumu instituce ZEW, které nabídly velmi podobný obrázek jako v předchozích měsících. Finanční analytici nadále hodnotí aktuální ekonomickou situaci Německa velmi negativně, naopak jejich vnímání budoucnosti je čím dál optimističtější. Jejich pozitivita vyplývá především z klesající inflace, díky čemuž by na jedné straně měly růst reálné mzdy, což by se také mělo projevit ve vyšší spotřebě domácností. Na druhé straně více než dvě třetiny respondentů očekávají v rámci příštích šesti měsíců první snížení sazeb od ECB, což by zvýšilo dostupnost k finančním prostředkům.

Výsledek americké inflace se projevil také na finančních trzích, kde rostly výnosy 10letých amerických dluhopisů, a naopak akcie ve světě ztrácely. Americký index S&P 500 odepsal téměř 1,4 % a německý DAX necelé 1 %. Pražského PX se tato událost příliš nedotkla a během včerejška získal více než 0,4 %. Naopak koruna ztrácela jak vůči americkému dolaru, tak euru. Nyní je obchodována okolo 23,70 USD/CZK a 25,36 EUR/CZK, tedy na úrovních, kam zamířila bezprostředně po zveřejnění americké inflace.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

21.12.2023Ranní okénko - ČNB: stabilita nebo cut, to je, oč tu běží Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
26.10.2023Ranní okénko - Další hike od ECB nečekáme Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
11.10.2023Ranní okénko - Trh snižuje sázky na hiky Fedu, zvyšuje na cuty ČNB Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
05.10.2023Ranní okénko - Další cut v Polsku Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688