Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Makroekonomika  |  09.02.2024 10:16:07

Překvapení. Lednová inflace v Česku nejspíše byla nižší než na Slovensku, v Rakousku, v Polsku i Maďarsku, a možná dokonce i než v Německu

Jaká byla lednová inflace? Oficiální číslo se dozvíme ve čtvrtek příští týden. Jde bezesporu o jedno z nejdůležitějších makroekonomických čísel letošního roku.

Trh i Česká národní banka shodně prognózují, že by měla být v tolerančním pásmu cílování inflace, což by stalo poprvé od června 2021. Střední hodnota expertních odhadů činí 3 %, což je horní mez tolerančního pásma. A zároveň je přesně taková i prognóza ČNB. Jednotlivé expertní odhady analytiků z trhu, jak je zachycuje agentura Bloomberg, jsou v pásmu od 2,4 do 3,8 %, s průměrem těsně pod úrovní 3 % (viz graf níže).
 


Pokud bude inflace v Česku tříprocentní, bude nižší než na Slovensku (předběžný údaj Eurostatu je 4,3 %, odhad trhu pro inflaci dle slovenských statistiků je v průměru 4,1 %), v Rakousku (Eurostat má rovněž 4,3 %), v Polsku (odhad trhu je 4,2 %) i než v Maďarsku (tam již lednová inflace byla – dnes – zveřejněna, činí 3,8 %).

V Německu je lednová inflace podle tamních statistiků – rovněž dle dnešních čísel – 2,9 % a podle odhadu Eurostatu 3,1 %.

Nelze tedy rozhodně vyloučit, že inflace bude v Česku za leden v mezinárodním srovnání nižší než ve všech uvedených, okolních zemích.

V celé eurozóně byla lednová inflace 2,8 %, jak plyne z předběžných údajů Eurostatu. Inflace v Česku by tak mohla být plně srovnatelná s inflací v celé eurozóně.

To vše se tedy týká meziroční inflace. Meziměsíčně lednová inflace v Česku činila podle střední hodnoty expertních odhadů 2 %. Jednotlivé odhady meziměsíční inflace se pohybují v pásmu od 1,6 do 2,9 % (viz graf níže).

To tedy znamená, že celoroční průměrná inflace v Česku by letos měla činit 2,5 %. Lednová inflace, kvůli přecenění počátku roku, totiž jako loni i letos z velké míry určí celoroční míru inflace.

 

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom / Chief Economist, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688