Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  08.02.2024 09:13:13

Ranní okénko - ČNB dnes sníží sazby, otázkou zůstává o kolik

Dnes v odpoledních hodinách zasedá Česká národní banka, která s největší pravděpodobností sníží sazby. Podstatně méně jasné ale je, v jak velkém rozsahu toto snížení proběhne. Bankovní rada bude mít k dispozici aktualizovanou prognózu, která patrně stejně jako v předcházejících verzích nabídne prostor k rychlému snižování sazeb. Zároveň většina členů vyjádřila relativně velkou míru jistoty, že lednové přecenění nebude natolik výrazné jako v předcházejících letech, což by mělo srazit meziroční míru inflace do oblasti okolo 3 %. Prostor pro razantnější snížení, než o 25bb tak bankovní rada má, otázkou je, zdali se k tomuto kroku bude chtít uchýlit již na dnešním zasedání, nebo až na konci března. V rámci naší prognózy předpokládáme, že u většiny bankovní rady převáží opatrnost a se zrychlením tempa vyčká až na březnové zasedání, kdy bude mít k dispozici finální čísla ohledně lednového vývoje cen. Důvodem pro větší opatrnost pak může být i vývoj koruny, která mj. v důsledku sázek trhu na rychlejší tempo snižování oslabila od posledního zasedání o téměř 2 %. A ačkoliv transmise skrze úrokový a kurzový mechanismus je těžko srovnatelná, lze v rámci zjednodušení hovořit o uvolnění měnové politiky odpovídající zhruba snížení sazeb o 50bb. I přes náš příklon k dnešnímu snížení sazeb o 25bb ale vnímáme šance na oba scénáře (-25bb a -50bb) zhruba srovnatelně. Kompletně vyloučeno pak nemůže být ani překvapení v ještě větším rozsahu.

V ranních hodinách, ještě před zasedáním, dorazí údaj o tuzemském podílu nezaměstnaných. V lednu dle našeho odhadu pokračoval nárůst nezaměstnanosti, a z prosincových 3,7 % se tak dostane na 3,9 %, byť i vzhledem k o něco nižším průměrným teplotám nelze vyloučit ani přehoupnutí nezaměstnanosti ke 4 %. Hlavní roli tak opět hrály sezónní vlivy, kdy nárůst nezaměstnanosti je v těchto měsících u neočištěného ukazatele obvyklý.

Pohled zpět:

V prosinci maloobchodní tržby bez prodeje aut vzrostly reálně v meziročním srovnání o 1,6 %, což je výrazně lepší výsledek, než který očekávala naše i tržní prognóza. Listopadový výsledek, který naznačoval změnu trendu v maloobchodě (ač došlo ke korekci z +0,9 % na +0,1 %), tak byl potvrzen, byť z velké části za růstem stál i efekt sezónního očištění. Meziměsíčně tržby stouply o 0,2 %. Za celý loňský rok se snížily o 4,1 %.
Více v komentáři zde: https://investice.rb.cz/?c15002[key]=4972

Bez překvapení dopadlo zasedání Polské centrální banky, která ponechala hlavní úrokovou sazbu na úrovni 5,75 %. Opatrný přístup očekáváme od bankovní rady i na následujících zasedáních a první letošní snížení sazeb tak dle našeho odhadu přijde až ve druhé polovině roku.

Americký akciový index S&P 500 má za sebou úspěšnou středu, během které posílil o 0,8 %. Uzavřel tak těsně pod hodnotou 5 000 bodů, na historických maximech. Německý DAX naopak v průběhu dne ztrácel a odepsal 0,7 %. Nedařilo se ani tuzemským akciím, kdy index PX sledující pražskou burzu ztratil přes 1 %, zejména na pozadí poklesu v bankovním sektoru.

Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: Martin Kron, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

05.02.2024Ranní okénko - Sníží ČNB sazby tento týden o 25bb nebo 50bb? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
02.11.2023Ranní okénko - Fed sazby nechal ve stejné výši, co udělá dnes ČNB? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
27.09.2023Ranní okénko - Dnes zasedá ČNB, sazby nejspíše nezmění Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688