Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  08.02.2024 08:05:22

ČNB dnes bude pokračovat se snižováním úrokových sazeb (Ranní zpráva z finančního trhu)

ČNB dnes podle nás sníží úrokové sazby o 25 bb, tedy stejně jako v prosinci. Rizika jsou ale kvůli slabým datům z ekonomiky vychýlena ve směru výraznějšího snížení o 50 bb. V případě tuzemského podílu nezaměstnaných osob za leden očekáváme zvýšení z 3,7 % na 3,9 %. Půjde však čistě o vliv sezónnosti. V USA budou sledovány týdenní počty nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti.

Repo sazba však zřejmě klesne opět pouze o 25 bb

Bankovní rada ČNB dnes podle nás zůstane ještě opatrná, ostych vůči rychlejšímu snižování úrokových sazeb by měl ale opadnout po zveřejnění lednové inflace. Obavy kolem její výše bankovní rada delší dobu komunikuje a ty pravděpodobně zároveň byly hlavním důvodem proč snížení sazeb ČNB bylo v loňském roce pouze kosmetické. Domníváme se tudíž, že dnešní zasedání, jež se koná přesně týden před zveřejněním lednové inflace, bude stejně jako v prosinci ve znamení snížení sazeb o 25 bb. Nemyslíme si ale, že by bankovní rada únorové snížení sazeb vůbec nedoručila. Jistý holubičí obrat ve smýšlení bankovní rady byl zřejmý ze zápisu z prosincového jednání. Z něho je patrný zvýšený důraz na stále silnější dezinflační signály přicházející z ekonomiky. Rizika dnešního zasedání naopak hodnotíme jako vychýlená ve směru výraznějšího snížení úrokových sazeb o 50 bb. Nově zveřejněná data jsou ve srovnání s prognózou ČNB mírně protiinflační, a to hlavně kvůli slabší ekonomice. Inflace se naopak vyvíjela zhruba v souladu s očekáváními centrální banky. Protiinflační působení nově zveřejněných dat jen zesiluje skutečnost, že úrokové sazby centrální banky jsou nyní vyšší, než by podle prognózy ČNB bylo optimální. Finanční trh však již nyní zaceňuje obdobné či dokonce ještě rychlejší snižování úrokových sazeb než prognóza ČNB, když na konci letošního roku očekává repo sazbu poblíž politicky neutrální úrovně 3 %. To vedlo k významnému uvolnění finančních podmínek. Pro samotný dnešek pak finanční trh počítá s poklesem sazeb o zhruba 50 bb. Bankovní rada se tak může pokusit snížením pouze o 25 bb tato příliš optimistická očekávání finančního trhu krotit. Tlak na rychlejší snižování sazeb zmírňuje i oslabování české koruny, která se v posledních dnech přiblížila hranici 25 CZK/EUR. S výjimkou krátkodobých výkyvů po vypuknutí války na Ukrajině je tak nejslabší od konce roku 2021. Repo sazba podle naší prognózy do konce letošního roku klesne na 4 %, politicky neutrální úrovně ve výši 3 % ale dosáhne až na konci roku 2025. Více k naší prognóze vývoje sazeb ČNB píšeme v našich Ekonomických výhledech: https://bit.ly/CEO_1Q24_CZ.

Tuzemský maloobchod i německý průmysl v prosinci zklamaly

Tuzemské maloobchodní tržby bez prodejů aut v prosinci meziměsíčně vzrostly v reálném vyjádření pouze o 0,2 % po listopadových +0,7 %. Listopadový růst byl navíc revidován směrem dolů z původních +1 % m/m. Ve výsledku lze nově zveřejněná data hodnotit jako zklamání, když jsme pro prosinec očekávali silnější meziměsíční vzestup o 0,7 %. V meziročním srovnání byly tržby po očištění o rozdílný počet pracovních dní vyšší o 1,6 %, zatímco tržní konsensus počítal s růstem o 0,7 %. Na lepším meziročním výsledku oproti konsensu se ale podílel technický a velmi těžko predikovatelný vliv rozdílného počtu pracovních dní. Sezonně očištěná data, na základě kterých jsou počítány meziměsíční dynamiky, ukazují na meziroční růst o 0,6 %, což by naopak bylo mírně pod konsensem. Spotřebitelská poptávka reprezentovaná vývojem maloobchodních tržeb tak sice rostla již třetí měsíc v řadě, avšak stále pouze pozvolným tempem. Více jsme prosincové maloobchodní tržby komentovali zde: https://bit.ly/Retail_Dec23.

Německá průmyslová produkce v prosinci meziměsíčně poklesla o výrazných 1,6 % po listopadovém snížení o 0,2 %. Oproti očekávání trhu tak byl prosincový pokles trojnásobný (konsensus činil -0,5 % m/m). Pesimismus prosincového výsledku jen nepatrně zmírňuje vzestupná revize listopadového poklesu z původních -0,7 % m/m. Meziročně pak byla průmyslová produkce nižší o 3 %. Z hlediska struktury nižší výkon vykázal jak zpracovatelský průmysl (-1,5 % m/m), tak i stavebnictví (-3,4 % m/m), které je v Německu do průmyslové produkce rovněž zahrnováno. Výrobě automobilů se ale v prosinci dařilo, když ta v Německu meziměsíčně vzrostla o 4 %.

Americký dolar včera mírně slábnul. Oproti společné evropské měně však odepsal pouze zhruba 0,1 %. Slabá data z německého průmyslu přitom hrála dolaru do karet. Nakonec však pravděpodobně spíše převážil trend postupného zmírňování sázek trhu na snižování sazeb Fedu, který podpořila nadále silná data z americké ekonomiky a také prohlášení představitelů centrální banky. Česká koruna včera oslabila o přibližně 0,2 % a vůči euru se její kurz pohyboval mírně pod hladinou 25 CZK/EUR. Vliv mohlo mít zklamání ohledně slabého meziměsíčního růstu tuzemských maloobchodních tržeb. V oslabování pokračoval rovněž maďarský forint, který během včerejška odepsal 0,5 %. Výjimkou ve středoevropském regionu tak byl polský zlotý, jehož kurz zůstal zhruba beze změny. Překvapení na trh se zlotým nevnesla tamní centrální banka, která v souladu s očekáváními ponechala úrokové sazby beze změny.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688