Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Makroekonomika  |  08.02.2024 07:04:33

Technologie ve financích výrazně zrychlují, hlavní roli hraje umělá inteligence


 Tempo technologických změn v segmentu finančních služeb výrazně zrychluje a sektor se dostal do čela zavádění umělé inteligence, strojového učení a blockchainu. Vyplývá to z analýzy poradenské skupiny Moore Global. Podle ní nabízejí digitální nástroje potenciál pro zvýšení efektivity, zvýšení marží a snížení počtu stížností zákazníků. Tyto příležitosti však také představují rizika, která, pokud nebudou pochopena a zmírněna, mohou převážit nad přínosy.

 Finančnictví - odvětví, které vzniklo před třemi stoletími, se za posledních 25 let výrazně proměnilo. „Technologie, od aplikací pro chytré telefony až po blockchain, zásadně změnily způsob poskytování finančních služeb a umožnily zákazníkům vybírat si z širší nabídky finančních produktů a rozhodovat se rychleji než kdykoli předtím," říká Ewen Fleming z poradenské skupiny Moore Global a dodává, že se nyní nacházíme v nové éře, kdy se doba potřebná k přijetí nových technologií zrychlila. To přináší příležitosti i rizika, která jsou méně předvídatelná než dříve.

 Výzkum toho, čemu dnes říkáme umělá inteligence, se poprvé objevil v 50. letech minulého století (spolu s kreditními kartami), ale přijetí bylo pomalé a zákazníci viděli jen málo praktických aplikací. S blížícím se koncem tisíciletí velký technický pokrok v Silicon Valley předznamenal rychlý rozvoj finančních technologií neboli oboru „fintech“. V letech 19952014 došlo k významnému technickému pokroku, který ovlivnil finanční služby, od internetového bankovnictví až po bezkontaktní kreditní karty.

 Hlavním impulsem pro tuto změnu byla poptávka zákazníků po internetovém bankovnictví, která si vynutila změny v distribuci služeb finančních institucí, shromažďování a ochraně dat a prevenci podvodů. Finanční společnosti také potřebovaly zvýšit efektivitu služeb zákazníkům a posílit nedostatečné ziskové marže a výnosy pro své investory. Kromě toho se některé tradiční finanční společnosti rozhodly přetvořit se v technologické inovátory nebo vytvořit dceřiné společnosti či značky zaměřené na digitální technologie, aby omládly a přesvědčily trh, navýšit ocenění jejich akcií.

 

Umělá inteligence proměňuje svět financí

 Příležitosti ke zvýšení přesnosti a efektivity operací jsou pro finanční společnosti silným hnacím motorem:


  • Umělá inteligence může shromažďovat a zpracovávat bankovní data a vytvářet doporučení týkající se nových produktů nebo služeb, které by mohly zákazníkům pomoci s finančními problémy v jejich životě.
  • Algoritmy strojového učení mohou analyzovat údaje o transakcích zákazníků a identifikovat vzorce podvodné činnosti a také využívat behaviorální biometrii, jako je rozpoznávání otisků prstů nebo obličeje, k odhalování a prevenci podezřelých aktivit.
  • Správci fondů využívají hory nových dat, k nimž má umělá inteligence přístup, a které lze analyzovat během několika sekund, k posouzení potenciálních rizik pro výkonnost společnosti, která nemusí být okamžitě zřejmá, jako jsou dopady špatné správy a řízení nebo nedostatečná opatření v oblasti udržitelnosti reagující na agendu ESG.
  • Pojišťovny využívají tuto technologii k vytváření stále přesnějších modelů klimatických změn, aby mohly vyhodnotit rizika, která představují stoupající hladiny moří a nahodilé bouřkové jevy.

Větší spoléhání se na data však vyžaduje, aby zadávané informace byly stoprocentně přesné, což nemusí být vždy pravda. „Například jedna banka označila asi 1 % svých zákazníků za zranitelné, ale po použití algoritmů AI se toto číslo zvýšilo na přibližně 35 %. Problémem je, že zatím nemáme úplnou důvěru v kvalitu informací a schopnost spolehlivě odstranit tzv. falešně pozitivní případy,“ přibližuje Ewen Fleming.

V regulaci je nejdále EU

 Regulační orgány se snaží dohánět tempo technologických inovací. První pravidla pro umělou inteligenci na světě má EU. Zástupci členských států EU se počátkem letošního února shodli na konečném kompromisním znění aktu o umělé inteligenci (AI Act). Nový akt EU o umělé inteligenci spočívá v klasifikaci technologií podle způsobu využití a zavedení různých úrovní omezení podle toho, jaké s sebou nesou riziko. Některé systémy chce EU zcela zakázat, další nástroje jako algoritmy na rozpoznávání obličejů by zase podléhaly silné regulaci.

 Celou dobu jeho projednávání ho provázela bouřlivá diskuse. Kritizovali ho zejména zástupci byznysu, kteří se obávali znevýhodnění evropských firem vůči americkým a čínským konkurentům. „Když technologie rychle postupuje, pak regulace pochopitelně zaostává. Hrozí však také druhý extrém, a to že může regulace zajít příliš daleko, což představuje podstatné riziko pro investované prostředky. Může také tlumit další inovace," komentuje Ewen Fleming a doplňuje: „Jestliže první část technologické revoluce ve finančních službách trvala pět desetiletí, další fáze může trvat jen pět let.“ Tlak na vývojáře technologií, investory a regulační orgány, aby udrželi krok s tímto tempem změn, bude podle něj velmi intenzivní.

 „I když otázka regulace je nepochybně legitimní, stále přetrvává nebývalý přinos, který pro sektor finančních služeb AI má. AI totiž nejen zvyšuje efektivitu a produktivitu ve finančních službách, ale také vede k lepší ochraně zákazníků, inovacím v produktech a službách a ke zlepšenému rozhodovacímu procesu. AI může například analyzovat transakční vzory v reálném čase a identifikovat podezřelé aktivity, což pomáhá předcházet podvodům. AI také umožňuje finančním institucím nabízet personalizované produkty a služby založené na historii a preferencích zákazníka. A v neposlední řadě AI může automatizovat rutinní a časově náročné úkoly, jako je zpracování úvěrů, což umožňuje rychlejší rozhodování a zvyšuje produktivitu. Chatboti a virtuální asistenti mohou poskytovat zákaznickou podporu 24/7, což zlepšuje zákaznickou zkušenost,“ doplňuje Martin Buranský, partner Moore Czech Republic.


Moore Czech Republic

Společnost Moore Czech Republic je součástí jedné z největších mezinárodních sítí nezávislých auditorských a poradenských firem. Moore Global Network Limited (do září 2019 Moore Stephens International Limited) zaměstnává po celém světě přes 30 000 odborníků ve více než 260 nezávislých firmách a 110 zemích.

Moore Czech Republic sídlí v Praze a je vedena jednateli a společníky Petrem Kymličkou a Radovanem Haukem. Ti s sebou pod značku Moore přivedli kromě svých pracovníků z dřívější společnosti BDO Advisory také specializované dceřiné společnosti Servodata, DataScript a S-COMP, které se orientují na poskytování komplexních služeb v oblasti IT a vzdělávání.

Více informaci na: www.moore-czech.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688