Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  07.02.2024 16:28:53

Tuzemský maloobchod i německý průmysl v prosinci zklamali (Komentář)

Tuzemské maloobchodní tržby bez prodejů aut v prosinci meziměsíčně vzrostly v reálném vyjádření pouze o 0,2 % po listopadových +0,7 %. Listopadový růst byl navíc revidován směrem dolů z původních +1 % m/m. Ve výsledku lze nově zveřejněná data hodnotit jako zklamání, když jsme pro prosinec očekávali silnější meziměsíční vzestup o 0,7 %. V meziročním srovnání byly tržby po očištění o rozdílný počet pracovních dní vyšší o 1,6 %, zatímco tržní konsensus počítal s růstem o 0,7 %. Na lepším meziročním výsledku oproti konsensu se ale podílel technický a velmi těžko predikovatelný vliv rozdílného počtu pracovních dní. Sezonně očištěná data, na základě kterých jsou počítány meziměsíční dynamiky, ukazují na meziroční růst o 0,6 %, což by naopak bylo mírně pod konsensem. Spotřebitelská poptávka reprezentovaná vývojem maloobchodních tržeb tak sice rostla již třetí měsíc v řadě, avšak stále pouze pozvolným tempem. Více jsme prosincové maloobchodní tržby komentovali zde: https://bit.ly/Retail_Dec23.

Německá průmyslová produkce v prosinci meziměsíčně poklesla o výrazných 1,6 % po listopadovém snížení o 0,2 %. Oproti očekávání trhu tak byl prosincový pokles trojnásobný (konsensus činil -0,5 % m/m). Pesimismus prosincového výsledku jen nepatrně zmírňuje vzestupná revize listopadového poklesu z původních -0,7 % m/m. Meziročně pak byla průmyslová produkce nižší o 3 %. Z hlediska struktury nižší výkon vykázal jak zpracovatelský průmysl (-1,5 % m/m), tak i stavebnictví (-3,4 % m/m), které je v Německu do průmyslové produkce rovněž zahrnováno. Výrobě automobilů se ale v prosinci dařilo, když ta v Německu meziměsíčně vzrostla o 4 %.

Americký dolar dnes mírně slábnul. Oproti společné evropské měně však odepsal pouze zhruba 0,1 %. Rekordní aukce amerických státních dluhopisů a slabá data z německého průmyslu přitom hrála dolaru do karet. Nakonec však pravděpodobně spíše převážil trend postupného zmírňování sázek trhu na snižování sazeb Fedu, který podpořila nadále silná data z americké ekonomiky a také prohlášení představitelů centrální banky. Česká koruna dnes oslabila o přibližně 0,2 % a vůči euru se její kurz pohyboval mírně pod hladinou 25 CZK/EUR. Vliv mohlo mít zklamání ohledně slabého meziměsíčního růstu tuzemských maloobchodních tržeb. V oslabování pokračoval rovněž maďarský forint, který během dneška odepsal 0,5 %. Výjimkou ve středoevropském regionu tak byl polský zlotý, jehož kurz zůstal zhruba beze změny. Překvapení na trh se zlotým nevnesla tamní centrální banka, která v souladu s očekáváními ponechala úrokové sazby beze změny.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

08.04.2024Tuzemský i německý průmysl v únoru svižně rostly (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
08.11.2023Německý průmysl v září zklamal Research (Česká spořitelna)
07.08.2023Český průmysl předčil očekávání, ten německý naopak zklamal (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
01.03.2023Tuzemský PMI zklamal, ten čínský naopak pozitivně překvapil (Komentář) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688