Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
Makroekonomika  |  07.02.2024 14:34:09

Zlom ve vývoji tržeb obchodníků: dostali Češi opět nákupní apetit?


 Prosinec potvrdil to, co již indikovala listopadová čísla českého maloobchodu – konec spotřebitelské recese se pomalu stává realitou. Po osmnácti měsících nepřetržitého poklesu maloobchodních tržeb přineslo loňské předvánoční období zlom. Maloobchodní tržby se v listopadu meziročně zvýšily o 0,1 % a podle aktuálních dat Českého statistického úřadu opětovné zvýšení následovalo i v prosinci, a to o 1,6 %. Růst byl tažen zejména prodejem nepotravinářského zboží, kde tržby vzrostly o 2,5 %. Tržby z prodeje potravin se naopak snížily o 0,2 %. Nepřetržitě klesají již dvacátý měsíc v řadě, ale i zde se možná blíží zlom, protože tempo poklesu se v prosinci zmírnilo,“ uvádí Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.

 „Obrat ve vývoji maloobchodních tržeb je závislý na restartu poptávky domácností. Ta zase úzce souvisí s růstem reálných mezd, k němuž dojde s očekávaným poklesem inflace v letošním roce. To bude okamžik, kdy spotřebitelé pocítí dopad pozvolného zlepšování české ekonomiky konečně i ve svých peněženkách,“ komentuje Petr Kymlička.

 „O zlepšování spotřebitelské nálady svědčí i vývoj důvěry domácností v ekonomiku, která v lednu rostla. Indikátor důvěry spotřebitelů se zvýšil o 5,8 bodu na hodnotu 91,2. Ve srovnání s prosincem se výrazně snížil podíl respondentů, kteří očekávají v příštích dvanácti měsících zhoršení celkové ekonomické situace. Poklesl i počet respondentů, kteří se obávají dalšího růstu cen. Inflace a její přímý dopad na peněženky jsou českými domácnostmi vnímány velmi citlivě. Díky poklesu inflace a růstu reálných příjmů domácností by tak letos mohlo nastat postupné oživení spotřebitelské poptávky. Vedle růstu reálných příjmů je zde ještě faktor vysokých úspor domácností, které by se mohly rovněž přeměnit ve větší útraty u obchodníků. To vše by mohlo pomoci k růstu české ekonomiky v letošním roce,“ uzavírá Petr Kymlička, partner poradenské skupiny Moore Czech Republic.


Moore Czech Republic

Společnost Moore Czech Republic je součástí jedné z největších mezinárodních sítí nezávislých auditorských a poradenských firem. Moore Global Network Limited (do září 2019 Moore Stephens International Limited) zaměstnává po celém světě přes 30 000 odborníků ve více než 260 nezávislých firmách a 110 zemích.

Moore Czech Republic sídlí v Praze a je vedena jednateli a společníky Petrem Kymličkou a Radovanem Haukem. Ti s sebou pod značku Moore přivedli kromě svých pracovníků z dřívější společnosti BDO Advisory také specializované dceřiné společnosti Servodata, DataScript a S-COMP, které se orientují na poskytování komplexních služeb v oblasti IT a vzdělávání.

Více informaci na: www.moore-czech.cz

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

07.06.2023Češi šetří a tržby obchodníků klesají Moore Czech Republic (Moore Czech Republic)
12.01.2023Tržby obchodníků opět výrazně klesly Ing. Štěpán Křeček, MBA (BHS)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688