Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  06.02.2024 06:50:57

Oslabení tuzemské průmyslové produkce v závěru loňského roku (Ranní zpráva z finančního trhu)

Odhadujeme, že tuzemská průmyslová výroba po listopadovém poklesu v prosinci dále oslabila, a to o 1,2 % m/m. Vliv na to zřejmě bude mít i nižší výroba aut. Veškeré naše odhady pro dále zveřejněná data v následujících týdnech najdete v nových Měsíčních předpovědích zde: https://bit.ly/CMF_Feb24_CZ. Meziměsíční nárůst německých průmyslových objednávek v prosinci by podle nás měl předznamenávat postupné mírné zlepšení v tamní průmyslové výrobě, jak ostatně indikují i předstihové indikátory sentimentu.

Data z tuzemského a německého průmyslu.

Domácí průmyslová výroba podle našeho odhadu v prosinci dále oslabila a meziměsíčně se snížila o 1,2 % po listopadovém poklesu o 1,4 % m/m. Mezičtvrtletně by tak ale byla stále vyšší o 0,5 % v Q4 23 po velmi slabém Q3, které poznamenalo pozastavování výroby tuzemských automobilek. Průmyslová výroba tak zřejmě přispěla jen velmi mírně k růstu HDP o 0,2 % q/q v Q4 23. Výroba aut se v prosinci pravděpodobně opět snížila a podle údajů AutoSAP dokonce klesla na úrovně z Q3 23. Producenti aut podle nás však stále disponují značným objemem dosud nevyřízených objednávek. Navíc i přes špatnou náladu v průmyslu, jak dokazují průzkumy sentimentu, (nominální) objem nových objednávek již neklesá. Naopak loni v listopadu meziměsíčně již potřetí v řadě vzrostl. V automobilovém průmyslu je přitom růst ještě silnější. Nízká zahraniční poptávka po tuzemských exportech zejména s ohledem na slabý výkon německé ekonomiky se ovšem pravděpodobně podepíše na nízkém výkonu tuzemského průmyslu v letošním roce. Více najdete v nově vydaných Měsíčních předpovědích zde: https://bit.ly/CMF_Feb24_CZ.

Německé průmyslové objednávky podle nás v prosinci vzrostly o 0,7 % m/m (vs +0,3 % v listopadu). Za tím by měly stát zejména ty ze zahraničí, zatímco domácí zhruba stagnovaly. Jejich postupný nárůst by se měl projevit i v samotných číslech průmyslové výroby, které budou zveřejněny až zítra. Průmyslová výroba podle nás v prosinci rovněž posílila (+0,4 % m/m). Oživení bude ale obecně zřejmě jen velmi pozvolné. Na lepší vyhlídky v tamním průmyslu mírně poukazují i předstihové indikátory sentimentu, byť jejich hodnoty jsou stále velmi nízko.

Americká data opět překvapila pozitivním směrem.

Z včerejších dat zklamal vývoj německého zahraničního obchodu za prosinec. Nad očekávání meziměsíčně poklesl objem exportu i importu. Nižší vývoz pravděpodobně stále dokumentuje tamní slabší průmyslovou výrobu, zatímco výsledek dovozů souvisí s utlumenou domácí poptávkou. Bilance zahraničního obchodu ovšem díky výraznějšímu poklesu dovozů překvapila vyšším přebytkem. V souladu s očekáváními pak skončily finální odhady lednových PMI a ceny průmyslových výrobců za prosinec v eurozóně, které jsou meziročně nižší o 10,6 %. To je ovšem hlavně zásluhou levnějších energií, bez nich činí meziroční pokles pouze 0,4 %.

Vliv na včerejší obchodování měl i v neděli odvysílaný rozhovor guvernéra amerického Fedu. V něm J. Powell opět brojil proti očekáváním na první snížení sazeb již na březnovém zasedání a zároveň zdůraznil opatrnost kolem zahájení cyklu snižování sazeb, když zmínil, že intenzivně vnímá riziko příliš brzkého uvolnění měnové politiky. Během tohoto týdne jsou na programu další vyjádření jednotlivých představitelů Fedu, která by mohla dále poodhalit načasování snižování sazeb. Za včerejšek byly dolarové tržní sazby vyšší o 5-10 bb dle splatnosti, v menším rozsahu vzrostly i ty eurové, zatímco korunové tržní sazby skončily jen nepatrně výše.

Americký dolar včera vůči euru připsal 0,4 %. Lepšímu sentimentu vůči dolaru pomohl i nad očekávání lepší americký ISM index ze služeb za leden, který se tak přidal k várce velmi silných dat z tamní ekonomiky v posledních týdnech. V jednotlivých složkách překvapily směrem nahoru zejména položky zaměstnanosti a cen, které reflektují napjatý trh práce a přetrvávající inflační tlaky v sektoru služeb. Středoevropské měny na pozadí silnějšího dolaru ztrácely. Česká koruna vůči euru nakonec jen ale nepatrně oslabila o 0,1 %, zatímco maďarský forint a polský zlotý ztratily zhruba 0,6 %.

Autor: Kevin Tran Nguyen

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688