Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  05.02.2024 07:36:05

ČNB tento týden opět sníží úrokové sazby (Týdenní zpráva z finančního trhu)

Klíčovou domácí událostí je čtvrteční zasedání ČNB k měnové politice. Projednávána bude nová prognóza, předpokládáme snížení úrokových sazeb o 25bb, což je v souladu s tržním konsensem. Tržní kontrakty ovšem zaceňují 50bb. Prosincová data z reálné ekonomiky ukážou na pokračující potíže v průmyslu, a naopak známky pomalu ožívající spotřeby v podobě maloobchodních tržeb. Naopak pokud jde o globální ekonomický kalendář, ten je tento týden relativně slabý, a to zejména pokud jde o americká data. Z Evropy bude pozornost směřovat zejména na německé statistiky průmyslové produkce.

Německý průmysl se opatrně začíná zvedat

Globální ekonomický kalendář toho v tomto týdnu příliš nenabídne, zejména pokud jde o americká data. V minulém týdnu zveřejněné tamní statistiky většinou pozitivně překvapily a v kombinaci s jestřábím vyzněním jednání FOMC posunuly tržní očekávání snížení dolarových sazeb ze strany Fedu na květen, což je v souladu s naší prognózou. Tento týden tak budou bedlivě sledována především četná vystoupení tamních centrálních bankéřů.

Evropské statistiky vůči těm americkým relativně zaostávají, což platí zejména pro Německo a tamní průmysl. Z tohoto pohled budou důležité statistiky německého zahraničního obchodu, podnikových objednávek i samotné průmyslové produkce za prosinec. Obáváme se, že po nečekaně silné listopadové dynamice vývozů a dovozů došlo v prosinci ke znatelnému poklesu. U průmyslové produkce již ale pro závěr roku předpokládáme meziměsíční vzestup, a to zejména díky produkci energií. Ani lepší prosincový výsledek ale nebude stačit na mezičtvrtletní vzestup; Q4 23 tak bude znamenat třetí čtvrtletí mezikvartálního poklesu v řadě. První měsíce letošního roku by již ale měly ukazovat na postupné zlepšování situace, což by mohly naznačit i tamní podnikové objednávky.

Korunoví investoři budou tento týden ve střehu. Kromě plného ekonomického kalendáře se k projednání nové prognózy a nastavení měnové politiky sejde bankovní rady ČNB. V samotném závěru týdne se pak uskuteční setkání člena bankovní rady ČNB J. Kubíčka s analytiky. Již před Vánoci centrální bankéři odstartovali cyklus snižování úrokových sazeb, ve kterém budou tento čtvrtek pokračovat. Otázkou pouze je, jak rychle budou sazby klesat. Data, která budou tento týden zveřejněna, rébus příliš nevyřeší. Publikovány totiž budou prosincové statistiky z reálné ekonomiky (průmyslová a stavební produkce, zahraniční obchod a lednová nezaměstnanost). Z pohledu rozhodování ČNB klíčová lednová inflace bude publikována až v dalším týdnu. Ze 17 analytiků, kteří své odhady reportují agentuře Bloomberg, jich 11 očekává snížení o 25 bb, dalších šest naopak přepokládá snížení o razantnějších 50 bb. Trh v cenách instrumentů obchodovaných na peněžním trhu přepokládá také snížení o 50 bb. Pokud by tedy v souladu s naším názorem snížení bylo pouze o 25 bb, měla by to pro českou korunu a její kurz vůči euru být pozitivní zpráva. Podrobněji k našemu pohledu na letošní politiku ČNB v Ekonomických výhledech (https://bit.ly/CEO_1Q24_CZ), očekávání ohledně publikovaných ekonomických ukazatelů v průběhu února přinese v tomto týdnu námi publikovaný report Měsíční předpovědi – únor 2024.

Koruna pod tlakem, hladina 25 CZK/EUR na dohled

Silná americká data nakonec vedla v minulém týdnu k posílení dolaru. Z Evropy totiž zveřejněná data příliš neoslnila. HDP eurozóny jako celku sice za Q4 23 nakonec mezičtvrtletně neklesl, jak se většina analytiků obávala, ale pouze stagnoval. Nejenom pro nás klíčové Německo ale v závěru roku mezičtvrtletně kleslo a brzdilo tak růst HDP eurozóny. Další zklamání přinesl výrazný prosincový propad maloobchodních tržeb u našich západních sousedů. V neposlední řadě inflace v eurozóně klesla nepatrně méně, než s čím počítal trh. To americké statistiky byly v naprostém kontrastu. Závěr minulého týdne přinesl ukazatele z tamního trhu práce. Lednový počet nově vytvořených pracovních míst v USA překonal hodnotou 353 tisíc veškerá očekávání, výrazně směrem k lepšímu pak byla revidována data za prosinec (z původních 216 tisíc na 333 tisíc) i listopad. Navzdory očekávání se tak lednová míra nezaměstnanosti nezvýšila a udržela se na prosincových 3,7 %. Napětí na trhu práce pak dokumentovala i dynamika výdělků, které v lednu meziměsíčně vzrostly o výrazných 0,6 %. Není divu, že již dříve v týdnu publikovaný lednový ukazatel spotřebitelské důvěry od Conference Boardu, i ten páteční od University of Michigan ukázaly na zlepšení spotřebitelské nálady amerických domácností. A rozhodně nezklamaly ani prosincové podnikové objednávky. Celkově data potvrdila jestřábí vyznění středečního zasedání americké centrální banky, kde guvernér J. Powell označil snížení úrokových sazeb na březnovém zasedání za nepravděpodobné. Trh své sázky poměrně výrazně přecenil až na květen, což je v souladu s naším pohledem. Dolar tak uplynulý týden zakončil oproti euru silnější o půl procenta.

Globálně silnější dolar nepomohl české koruně. Ta během minulého týdne ztratila zhruba dvě třetiny procenta a v závěru týdne se kurz dokonce krátce přehoupl přes 24,95 CZK/EUR. Takto slabá byla koruna naposledy v květnu 2022. Zveřejněné tuzemské ekonomické indikátory těžko mohly koruně výrazněji pomoci. Předběžný odhad HDP za Q4 23, který jsme podrobněji komentovali zde: https://bit.ly/48XTmSb, ukázal v souladu s naším předpokladem mezičtvrtletní vzestup o 0,2 %, ovšem po -0,6 % v předchozím kvartále. Naše ekonomika se vyhnula technické recesi, oživení je ale hodně pomalé. Potíže přetrvávají hlavně v průmyslu, jak potvrdil i lednový PMI.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

15.04.2024Fed letos úrokové sazby zřejmě nesníží - týdenní zpráva z finančního trhu Investiční bankovnictví (Komerční banka)
22.01.2024ECB sníží sazby poprvé v září (Týdenní zpráva z finančního trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688