cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  01.02.2024 16:17:57

Čínská ekonomika vzrostla v roce 2023 o 5,2 %, což je v souladu se stanoveným cílem vlády, a to navzdory slabé zahraniční i domácí poptávce - Globální ekonomický výhled leden 2024 - Čína

Čínská ekonomika vzrostla v roce 2023 o 5,2 %, což je v souladu se stanoveným cílem vlády, a to navzdory slabé zahraniční i domácí poptávce. Čínský objem vývozu přitom v minulém roce poprvé od roku 2016 meziročně poklesl. Navíc se Čína potýkala s rostoucím zadlužením místních vlád a realitní krizí. Očekávání ohledně postpandemického znovuotevření čínské ekonomiky, které by mohlo táhnout globální ekonomiku, se tak nakonec nenaplnila. Index nákupních manažerů (PMI) ve zpracovatelském průmyslu se po většinu roku, stejně jako v prosinci, pohyboval pod 50bodovou hladinou v pásmu ekonomické kontrakce. Trend v podobě slábnoucí ekonomické aktivity byl pozorován také v nevýrobních odvětvích, kde index PMI dosáhl na konci minulého roku pouze 50,4 bodů. Naopak nejvíce se v minulém roce dařilo sektoru služeb, který dle indexu Caixin v prosinci dále vzrostl na 52,6 bodů, tj. nejvyšší hodnotu za posledních 7 měsíců. I když byla protipandemická omezení zrušena již na konci roku 2022, zůstává spotřebitelská důvěra stále utlumená. To také odráží ekonomické priority čínské vlády pro letošní rok stanovené v prosinci, kterými jsou podpora domácí poptávky, rozvoj strategických sektorů a vypořádání se s nemovitostní krizí. Dle lednového výhledu analytiků CF meziroční tempo růstu čínské ekonomiky v letošním roce dosáhne pouze 4,6 % a v příštím roce zpomalí na 4,3 %. 

Spotřebitelské ceny v minulém roce stagnovaly, zatímco ceny výrobců výrazně klesaly. Čínská vláda v roce 2023 zavedla řadu dílčích stimulačních opatření, včetně uvolnění klíčových úrokových sazeb a posílení přístupu k úvěrům ve strategických sektorech. Čínská ekonomika se v červenci propadla do deflace a ceny od té doby stagnovaly nebo klesaly každý měsíc kromě srpna. V prosinci spotřebitelské ceny poklesly meziročně o 0,3 %, přičemž celoroční inflace v roce 2023 činila pouze 0,2 %, a pohybovala se tak výrazně pod 3% cílem čínské centrální banky. Dle lednového výhledu analytiků CF by spotřebitelské ceny měly v letošním roce vzrůst o 1,2 %, resp. o 1,7 % v roce 2025. Ceny výrobců, které jsou silně ovlivněny světovými cenami surovin, meziročně klesají již od října 2022 a nebylo tomu jinak ani na konci minulého roku, kdy zaznamenaly pokles o 2,7 %. Za celý rok 2023 ceny výrobců poklesly v průměru o 3 %. 







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688