cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  01.02.2024 16:09:15

Zotavení německé ekonomiky provází zpoždění a došlo k výraznému snížení výhledu jejího tempa růstu - Globální ekonomický výhled leden 2024 - Německo

Zotavení německé ekonomiky provází zpoždění a došlo k výraznému snížení výhledu jejího tempa růstu. Dle Bundesbanky jsou hlavní brzdou hospodářského oživení průmysl (potažmo slabá zahraniční poptávka), omezená soukromá spotřeba a utlumené investice v důsledku vyšších nákladů na financování. Při pohledu na předstihové indikátory vyvstávají obavy, že německá ekonomika zůstala slabá a v posledním čtvrtletí by mohla vykázat klesající aktivitu. Ačkoliv ZEW index zaznamenal v prosinci mírný nárůst, dle indexu Ifo sentiment v podnikatelském sektoru poklesl, přičemž chmurnější bylo nejen hodnocení současné situace, ale též výhledy na první polovinu roku 2024. Na útlum ekonomiky na konci loňského roku poukazuje též kompozitní ukazatel PMI, dle kterého se aktivita německého soukromého sektoru dále snížila. Prosincová hodnota 47,4 bodu poukázala na již šestý měsíc poklesu v řadě, přičemž v pásmu kontrakce zůstává jak sektor služeb, tak i zpracovatelský sektor. Lépe se ovšem nejeví ani výhled, především ten pro letošní rok. Nové prognózy Bundesbanky a CF se shodují, že růst HDP v letošním roce nepřekročí půl procenta (růst o 0,4 %, respektive 0,3 %), přičemž v roce 2025 má dle obou institucí HDP růst o 1,2 %.

Harmonizovaná inflace na konci loňského roku dosáhla nejrychlejšího tempa růstu za poslední tři měsíce. Spotřebitelské ceny v prosinci vzrostly o 3,8 % (z listopadových 2,3 %), přičemž na vývoj inflace měly dopad především energie. Konkrétně bazický efekt jednorázových vládních opatření, která měla v prosinci 2022 tlumící účinek na celkovou inflaci, zatímco v prosinci 2023 účinek rostoucí. Naproti tomu pokračuje pokles jádrové inflace, konkrétně na 3,5 %. V ročním průměru za rok 2023 by pak měla inflace činit zhruba 6 %. Dle Bundesbanky inflace vykazuje zlepšení a byla v nové prosincové prognóze revidována směrem dolů. Pro letošní rok na 2,7 % a pro rok 2025 na 2,5 %, a to díky předpokladu výrazného snížení růstu cen energií a potravin. Nový výhled CF je pak o něco optimističtější s předpokladem růstu cen v letošním roce o 2,5 % a v roce příštím o 2,1 %. Ceny průmyslových výrobců v listopadu opět meziročně poklesly, konkrétně o necelých 8 %.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688