cnb.cz (ČNB)
Makroekonomika  |  01.02.2024 16:05:14

ECB nepatrně snížila výhled hospodářského růstu v eurozóně, ekonomika vzroste o méně než procento a teprve příští rok dosáhne příznivějšího tempa růstu - Globální ekonomický výhled leden 2024 - Eurozóna

ECB nepatrně snížila výhled hospodářského růstu v eurozóně, ekonomika vzroste o méně než procento a teprve příští rok dosáhne příznivějšího tempa růstu. Prosincová prognóza ECB předpovídá pro letošní rok růst HDP o 0,8%, pro rok 2025 pak zrychlení tempa růstu na 1,5 %. Analytici CF zůstali i v lednu ve svých předpovědích zdrženlivější. Aktuální měsíční data nijak zářně nevypadají. Tržby v maloobchodě v listopadu meziměsíčně poklesly a neudržely tak pozitivní dojem z října. Obzvláště výrazný byl pokles v Německu, naopak ve Francii tentokráte vzrostly. Nadále nicméně pokračuje mírné oživování ekonomického sentimentu. Podle ESI nálada pookřála ve všech sledovaných kategoriích. Kompozitní PMI naznačuje mírnou ekonomickou kontrakci ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku, která by ekonomiku eurozóny poslala do technické recese. Prezidentka ECB naproti tomu na tiskové konferenci po prosincovém zasedání uvedla, že prognóza ECB recesi v eurozóně neočekává. Z nově zveřejněných dat působí ve směru vyššího výhledu růstu ta z trhu práce. Meziroční růst mezd dosáhl ve třetím čtvrtletí loňského roku 5,3 %. Mzdy tak loni v létě poprvé po delší době vzrostly i v reálném vyjádření, což bude podporovat spotřebu domácností, zároveň to však dále snižuje konkurenceschopnost vývozců.

Výhledy inflace pro letošní rok se dále snížily, k inflačnímu cíli se ale růst spotřebitelských cen přiblíží až v příštím roce. ECB i lednový CF snížily výhled růstu HICP pro letošek, výhled pro příští rok zůstal zachován. Podle předběžných údajů v prosinci tempo růstu spotřebitelských cen v souladu s očekáváními dočasně zrychlilo (na 2,9 % meziročně) v důsledku statistického efektu nižší základny. Před rokem totiž byla zavedena některá z opatření proti vysokému růstu cen energií. Meziroční pokles cen energií se nyní v důsledku toho výrazně snížil. Naproti tomu růst cen potravin a průmyslového zboží v prosinci zpomalil. Jádrová inflace se díky tomu snížila na 3,4 %. Přetrvávající perzistence domácích inflačních tlaků byla jedním z důvodů, proč ECB ponechala v prosinci základní úrokové sazby beze změny a na rozdíl od očekávání finančních trhů ve své komunikaci zdůrazňuje zdrženlivost k jejich brzkému poklesu.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688