Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  01.02.2024 10:46:02

Optimismus mezi firmami roste

Index nákupních manažerů (PMI) ve zpracovatelském sektoru na začátku roku vzrostl na 43,0 bodů z 41,8, téměř v souladu s naší i tržní prognózou. Situace v českém průmyslu ale zůstává napjatá, kdy přetrvává problém nízkého množství nových zakázek.

Ani začátek roku 2024 nezastihl tuzemský zpracovatelský průmysl v dobrém rozpoložení. Český průmysl se stále potýká s nízkou domácí i zahraniční poptávkou. Pro velmi orientovanou ekonomiku na export, jako je ta naše, je velmi znepokojivé, že nový zahraniční obchod poklesl, kdy dochází ke stornování zakázek na klíčových exportních trzích, což se projevuje pokračujícím poklesem nových zakázek. Čeští výrobci tak snižují svou produkci, jejíchž objem klesá nepřetržitě již 20 měsíců. Také míra rozpracovanosti se snižuje, jak nových zakázek je méně a zároveň termíny dodávek se zkracují. Nicméně je otázkou, jaký bude další vývoj v dodavatelských řetězcích vzhledem k problémům v námořní dopravě v Rudém moři, což je klíčová dopravní tepna pro světový obchod.

Nižší odbyt se projevuje také v redukci vstupů, skladových zásob a také pokračujícímu postupnému propouštění i z řad kmenových zaměstnanců, kdy se firmy snaží optimalizovat své náklady. To se odráží i na prodejních cenách, které se dále snižují, a to jak mezi výrobci, tak prodejci. Ti se snaží propsat snižující se náklady do konečných cen včetně nabízení určitých slev za účelem povzbudit svůj byznys a zároveň aby zůstali konkurenceschopní.

Průmyslová produkce velmi pravděpodobně za celý rok 2023 mírně poklesla a začátek tohoto roku obrat zatím nepřinesl. I přesto jsou firmy poměrně optimistické ohledně dalšího vývoje, kdy se sice stupeň důvěry pohyboval pod dlouhodobým průměrem, ale je na nejvyšší úrovni za posledních 5 měsíců. Pozitivní nálada je spojována především s postupným oživováním ekonomik v Evropě, což je zcela klíčové pro český průmysl, který je vysoce závislý na výkonu hlavních exportních trhů. Rovněž domácí poptávka by měla v průběhu roku nabírat na síle vzhledem k ustupující inflaci a poklesu úrokových sazeb ze strany ČNB.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688