Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  31.01.2024 17:41:00

Inflace a monetární politika v letošním roce

Goldman Sachs čeká již brzký návrat inflace k 2 %, ale pak zase její mírné zvýšení. Podíváme se na tyto predikce s pár poznámkami. Na jednu stranu by tímto vývojem totiž skončila epizoda vysoké inflace, ale na stranu druhou by nešlo o návrat do inflačně monetárního režimu panujícího po řadu let před rokem 2020.

1 . Inflační a monetární režim do roku 2020: Bank of America v následujícím grafu ukazuje vývoj jádrové inflace v USA za posledních více než dvacet let. Jasně vidíme cca osmileté období inflace pohybující se téměř soustavně pod 2 %. Následovaný známým skokem nahoru a opětovným poklesem. V něm se nyní meziroční inflace pohybuje stále nad 2 %, ale míří dolů. A anualizovaná šestiměsíční inflace se již pohybuje pod cílem centrální banky ve výši 2 %:

Inflace a monetární politika v letošním roce
Zdroj: X

2 . Inflace na 2 % a pak mírně nahoru? Druhý dnešní graf je z dílny Goldman Sachs, ukazuje historický vývoj jádrové inflace a predikce banky, vše rozdělené na hlavní kategorie. Sektory dříve výrazně postižené tenzemi ve výropbních vertikálách by měly nyní přinášet deflační tlaky, jinde by měla inflace polevovat a ve výsledku GS předpokládá její návrat k 2 % na jaře letošního roku:

Inflace a monetární politika v letošním roce
Zdroj: X

GS ale také predikuje opětovné zvednutí inflace něco nad 2 %. Sice mírné, ale podle ekonomů této banky to minimálně v tomto roce nevypadá na návrat do režimu panujícího před rokem 2020. Tedy do mustru „mírně pod cílem“. Podle grafu by to naopak vypadal na „mírně nad“. Taková situace by samozřejmě nevyžadovala nějakou masivní monetární restrikci. Ale dá se uvažovat o tom, že pokud by se růst ekonomiky pohyboval u 2 % (také predikce GS), nějaká motivace k razantěnějšímu poklesu sazeb by se asi nekonala. Potenicál americké ekonomiky se totiž podle řady odhadů také nachází u 2 %.

Již jsem tu prezetnoval úvahu, podle které by stav „mírně nad“ mohl vést k soustavnému mírnému utažení monetární politiky (tak, jako stav „mírně pod“ vedl k její celkové uvolněnosti). Definice uvolněnosti a utaženosti je přitom na teoretické úrovni celkem jasná – lze například poměřovat sazby skutečné k tzv. neutrálním (ty by neměly ekonomiku ani stimulovat, ani brzdit). Jejich odhad je ale i v usazenějších časech ne úplně přímočarý a jednoznačný, o současné rozkolísanější době nemluvě. Konec konců to ukazuje i ona kombinace popsaná výše – i při současných sazbách obecně považovaných za dost restriktivní (zejména na reálné úrovni) by se ekonomika usadila na potenicálu. Roli tu ale hraje i očekávání vývoje sazeb a související uvolnění finančních podmínek.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688