Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  25.01.2024 09:07:06

Ranní okénko - Naznačí dnes ECB, kdy by mohla začít se snižováním sazeb?

Dnes zasedá Evropská centrální banka, a přestože výsledek je s vysokou pravděpodobností jasný, tak následná tisková konference prezidentky Christine Lagarde může naznačit, kdy ECB plánuje začít se zahájením uvolňování měnové politiky. Na tomto zasedání se nečeká nic jiného než stabilita, ale investoři i vzhledem k relativně rychle padající inflaci a chabému hospodářskému růstu v eurozóně přisuzují poměrně slušné šance, že by cyklus snižování sazeb mohl přijít již na dubnovém zasedání. Představitelé ECB dosud k tomuto názoru vystupovali velmi rezervovaně a nedá se očekávat razantnější změnu v jejich postoji. Pravděpodobně tak zazní, že hlavním cílem nadále setrvává dostat inflaci ke svému 2% cíli a měnová politika tak zůstane na restriktivnější úrovni tak dlouho, jak bude potřeba.

V odpoledních hodinách dorazí také první odhad růstu americké ekonomiky v posledním čtvrtletí loňského roku. Po velmi silném anualizovaném růstu ve třetím kvartálu o téměř 5 % se sice očekává zpomalení k 2 %, ale obavy z potenciální recese největší světové ekonomiky, což by mělo i globální důsledky, se zatím ani zdaleka neblíží skutečnosti.

Pohled zpět:

Včera ráno zveřejnil Český statistický úřad výsledky lednového konjukturálního průzkumu, ze kterého vyplývá, že pesimismus mezi domácnostmi začíná být na ústupu, když se výrazně zmenšil podíl těch, kteří očekávají zhoršení své finanční situace. Naopak podnikatelé jsou i nadále skeptičtí a zvláště ti, kteří se pohybují v oblasti průmyslu. Hlavním problémem je stále citelný pokles poptávky a dále problémy se sehnáním vhodného materiálu.

Středeční den patřil indexu nákupních manažerů (PMI), který dorazil z Německa, eurozóny i USA. U našeho západního souseda se sice snížil index v oblasti služeb, ale ve zpracovatelském průmyslu došlo k jeho nárůstu, což může být pozitivním signálem pro český průmysl, který je na tom německém ve vysoké míře závislý. Výsledky v Německu se projevily i na těch v eurozóně, kde se rovněž index ve službách mírně snížil, naopak ve zpracovatelském průmyslu nečekaně povyskočil směrem vzhůru. V případě Spojených států amerických tento předstihový ukazatel oproti očekáváním trhu skončil jak v oblasti služeb, tak průmyslu nad úrovní 50 a naznačuje tak, že zpomalení tamní ekonomiky zatím nepřichází.

Americký index S&P 500 včera zaznamenal pouze velmi mírný zisk (0,1 %), naopak německý DAX si připsal úctyhodných 1,6 % a pražská burza získala 0,6 %. Koruna zůstává nad hranicí 24,80 EUR/CZK.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688