Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  23.01.2024 09:13:32

Ranní okénko - Spotřebitelská důvěra v eurozóně na vzestupu?

Začátek tohoto týdne se z ekonomického pohledu rozjíždí pomaleji, když po pondělku ani v úterý nedorazí větší množství ekonomických dat. Patrně nejzajímavějším údajem bude index spotřebitelské důvěry v eurozóně, který by ale patrně neměl ovlivnit čtvrteční zasedání bankovní rady Evropské centrální banky. I nadále by měl mezi spotřebiteli přetrvávat pesimismus, ač jeho míra se v posledních měsících velice pozvolně snižuje. To souvisí s postupným poklesem inflace a vyhlídkami na uvolňování měnové politiky ze strany ECB, což by se mimo jiné projevilo ve vyšší dostupnosti úvěrů.

Ve středoevropském regionu stojí za zaznamenání vývoj mezd v Maďarsku, který pečlivě sleduje tamní centrální banka. Pokud by růst mezd byl příliš dynamický, mohlo by to Maďarské centrální bance ztížit dosáhnutí svého inflačního cíle a ta by tak byla nucena udržovat svou měnovou politiku na přísnější úrovni. To by mělo nepřímé konsekvence i pro Českou republiku, protože státy ve střední Evropě s vlastní měnou jsou mnohdy investory vnímány jako jeden celek, a tudíž není možné vyloučit ani případný pohyb české koruny.

Pohled zpět:

Tento týden začal pozvolna, když byl zveřejněn pouze prosincový výsledek tzv. Leading indexu, pomocí kterého lze odhadnout možnou změnu ve vývoji americké ekonomiky. Již více než rok tento ukazatel naznačuje, že by americká ekonomika měla upadnout do recese, ale včerejší výsledek (-0,1 %) zamířil téměř do černých čísel a nezdá se tak, že by americká ekonomika byla na cestě k recesi, což potvrzují i skutečné údaje o růstu amerického hospodářství.

V noci rozhodovala o dalším nastavení měnové politiky Japonská centrální banka, která v souladu s očekáváním trhu nezměnila svou základní úrokovou sazbu (-0,1 %) a zároveň bude i nadále udržovat kontrolu nad svou výnosovou křivkou, aby se i pomocí tohoto stimulu dostala ke svému 2% inflačnímu cíli. Tato politika bude udržována alespoň po dobu, než bude uzavřena dohoda mezi zaměstnavateli a odbory. Bude-li vyjednán vyšší růst mezd, mělo by to podpořit tamní spotřebu domácností a tím pádem i rychlejší dosažení zmíněného inflačního cíle.

Eurostat zveřejnil, že zadlužování České republiky mezičtvrtletně pokračuje, zatímco dluh eurozóny i celé Evropské unie se mírně snížil. Trajektorie, po které se vydaly tuzemské veřejné finance v posledních letech, je velmi nebezpečná, a i proto současná vládní koalice prosadila tzv. konsolidační balíček, díky kterému by se měly veřejné finance vrátit na udržitelnější cestu.

Včerejší den znamenal pro americký index S&P 500 zisk ve výši 0,2 % a pro německý DAX téměř 0,8 %. Naopak pražský PX zaostával a vykázal červenou nulu. Koruna se pohybuje pod hranicí 24,80 EUR/CZK.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

Čt 08:45Ranní okénko - Důvěra v tuzemskou ekonomiku na vzestupu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
21.07.2023Ranní okénko - Spotřebitelská nálada v eurozóně dále pomalu roste Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688