Kryštof Míšek (Argos Capital)
Makroekonomika  |  23.01.2024 23:30:47

Inflace je zkrocena, ČNB se přesto musí mít na pozoru

Nejnovější data o vývoji cenové hladiny v domácí ekonomice vyznívají relativně pozitivně. Spotřebitelské ceny v prosinci meziročně vzrostly o 6,9 procenta, tempo růstu tak proti listopadovým 7,3 procenta zvolnilo. Průměrná inflace za loňský rok byla 10,7 procenta, což bylo o 4,4procentního bodu méně než v roce 2022, kdy ovšem byla druhá nejvyšší inflace od vzniku samostatné ČR. V letošním roce by se tak inflace měla významně přiblížit 2% cíli naší měnové autority (ČNB ve své prognóze v současnosti odhaduje 2,6 %). Nenechme se však zmást, pohled do historie ukazuje, že inflace může snadno opět znovu růst.

Až do 70. let 20. století se mnoho ekonomů spoléhalo na stabilní inverzní vztah mezi inflací a nezaměstnaností. Údaje shromážděné od 60. let 19. století naznačovaly, že nezaměstnanost klesá, když inflace roste, a roste, když inflace klesá. Předpokládalo se, že během hospodářské expanze bude poptávka zvyšovat ceny, což bude podniky motivovat k růstu a najímání dalších zaměstnanců. Během recese by nižší poptávka vedla k nezaměstnanosti, poklesu cen a nižší inflaci.

Nicméně, v roce 1973 členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) provedli embargo na vývoz ropy do USA a evropských zemí (toto embargo bylo reakcí na podporu Izraele během Jomkipurské války). V důsledku této situace se začala situace otáčet a vztah inflace a nezaměstnanosti přestal fungovat. Do ekonomiky tak dorazila stagflační léta, které provázela opakovaně zrychlující inflace a prakticky „nulový“ ekonomický růst. Z pohledu konkrétnějších čísel to znamenalo, že např. v roce 1975 inflace dosáhnula 9,1 %, rok následující již pouze 6,5 %, aby v roce 1979 to bylo bezmála skoro 10 %. Z pohledu ekonomické historie je tedy patrné, že klesající trend inflačních očekávání se může také po čase zastavovat.

Politika úrokových sazeb se tak dostala rovněž do bludného kruhu. Tvůrci měnové politiky si museli vybírat mezi inflací, ekonomickým růstem a podporou zaměstnanosti. Nakombinovat vše najednou, se ukázalo, jako velmi složité. Ve velmi podobném stavu se nachází nyní ČNB, která se snadno může dostat do „schizofrenní“ situace, kdy inflace může opět zrychlovat, ale česká ekonomika bude potřebovat nastartovat svůj růst.

Argos Capital – Partner pro investice do komodit

Máme dlouholeté zkušenosti s obchodováním na kapitálových trzích. Nabízíme služby zahrnující přístup k akciovým a komoditním trhům. Díky spolupráci s předním světovým brokerem, společností Interactive Brokers LLC zajišťujeme přístup na trhy po celém světě. Samozřejmostí je profesionální přístup na individuální bázi, který se přizpůsobí potřebám klienta, jeho rizikovému profilu a investičním cílům.

Více informaci na: www.argoscapital.cz

24.01. 20:57  Tvl.jsem si málem cvrkl do Trioly (Martik2020)
24.01. 20:53  Tvl.jsem si málem cvrkl do Trioly (Martik2020)
24.01. 11:09  Krize (On the road)
24.01. 11:00  Tvl.jsem si málem cvrkl do Trioly (Marek)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688