Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  19.01.2024 07:56:57

Průmyslové ceny v Německu a Polsku pokračují v poklesu (Ranní zpráva z finančního trhu)

Dnešek nabídne spíše druhořadá data. Zveřejněn bude prosincový vývoj cen průmyslových výrobců v Německu a Polsku. Ten by měl potvrdit pokračují ústup inflačních tlaků v produkční sféře. V USA pak bude zveřejněn předběžný odhad spotřebitelské důvěry za leden od Michiganské univerzity či další data z nemovitostního trhu. Pokračovat bude posledním dnem také výroční konference Světového ekonomického fóra v Davosu. Od představitelů ECB se však nic dalšího o vývoji úrokových sazeb nedozvíme, neboť ti se již nacházejí v mediální karanténě (před zasedáním, které se koná příští čtvrtek).

Dnešní kalendář toho moc nenabídne

Ceny průmyslových výrobců v Německu a Polsku vykáží další pokles. V Německu podle očekávání trhu došlo v prosinci k meziměsíčnímu poklesu průmyslových cen o 0,4 % a v Polsku o 0,6 %. Obdobnými tempy se přitom ceny snižovaly také měsíc předtím. K pokračujícímu sestupnému trendu ve vývoji průmyslových cen přispívají nižší ceny komodit na světových trzích včetně těch energetických a rovněž slabší poptávka po průmyslovém zboží. V meziročním srovnání by tak německé ceny měly být nižší o výrazných 8 % a ty polské o 5,8 %.

Sázky na brzký pokles sazeb v USA vlivem silných dat klesají

Další silná data z amerického trhu práce přispěla k posílení dolaru. Vůči euru si včera americký dolar připsal zhruba 0,2 %. Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti za minulý týden dosáhl 187 tis., nejméně od září 2022, a oproti tržnímu konsensu byl tak o 18 tis. nižší. Jde o další ze série nad očekávání dobrých dat z amerického trhu práce. K těm se navíc přidávají ještě další předstihové indikátory, jako je třeba předevčírem zveřejněný silný růst maloobchodních tržeb za prosinec. Data z reálné ekonomiky tak na bezprostřední hrozbu recese ekonomiky USA neukazují. To se promítá i do očekávání ohledně vývoje dolarových sazeb, když investoři postupně ustupují ze svých sázek na první snížení úrokových sazeb Fedu již březnu. Nyní už trh zaceňuje pouze 50% šanci na březnový pokles sazeb, zatímco na začátku týdne to bylo ještě 80 %. Do konce roku ale i tak finanční trh zaceňuje snížení úrokových sazeb o přibližně 125 bb. Očekávání ohledně dalších kroků ECB se tento týden vyvíjela opačným směrem. Hned několik jejích představitelů včetně prezidentky Lagardeové na ekonomickém fóru v Davosu připustilo, že k prvnímu snížení sazeb může dojít kolem poloviny letošního roku. Na prosincovém zasedání ECB přitom podle slov Lagardeové ještě snižování sazeb vůbec diskutováno nebylo. Stejně jako v případě Fedu finanční trh nyní zaceňuje snížení evropských sazeb do konce roku v souhrnu o zhruba 125 bb, s 80% šancí na první snížení již v dubnu. Většina představitelů ECB, což potvrdil i včera zveřejněný záznam z prosincového zasedání, však považuje očekávání trhu za příliš optimistická a nekonzistentní s prognózou ECB. Celkově dění kolem dvou globálních centrálních bank a významnější posun očekávání ohledně ECB tento týden nahrává silnějšímu dolaru.

Ve středoevropském regionu bylo včera obchodování poměrně klidné. Všechny tři měny pod tlakem slabšího eura ztrácely, avšak jen nepatrně. Česká koruna i polský zlotý vůči společné evropské měně oslabily pouze o 0,1-0,2 %. Maďarský forint pak ztratil zhruba 0,5 %.

Autor: Martin Gürtler

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688