EKOSPOL (EKOSPOL)
Hypotéky  |  15.01.2024 14:56:29

Hypoteční trh loni propadl o čtvrtinu na 150 mld. Kč, úrokové sazby na konci roku klesly na 5,65 procenta

hypotéka ilustrační

Hypoteční trh v loňském roce hledal své dno. Banky a stavební spořitelny za celý rok 2023 poskytly 65 985 hypotečních úvěrů v celkovém objemu 150 miliard korun, což představuje meziroční pokles o čtvrtinu (- 24 procent). Ve srovnání s předpandemickými roky 20172019 byl objem poskytnutých hypoték v roce 2023 zhruba o třetinu nižší. Vyplývá to z aktuálních dat Hypomonitoru České bankovní asociace (ČBA). Objem i počet poskytnutých hypoték byli loni nejnižší za posledních 20 let.

V prosinci pokračovalo mírné oživování hypotečního trhu, když banky poskytly hypotéky za celkem 15,1 miliardy korun, což představovalo meziroční nárůst o 93 procent. Stále to ale bylo o 50 procent méně než v prosinci 2020.

Objem skutečně nově poskytnutých hypoték bez refinancování v posledním měsíci loňského roku dosáhl 12,7 miliardy korun po listopadových 13,4 miliardy korun. Objem refinancovaných úvěrů (interně či z jiné instituce) pak činil 2,4 miliardy korun oproti 2,8 miliardy korun v listopadu.

Počet nově poskytnutých hypoték v prosinci činil 3770, což představuje meziroční nárůst o 65 procent a zároveň je to nejvyšší hodnota od loňského června. I tento ukazatel je stále hluboko pod dlouhodobým standardem. Ještě v roce 2020 se průměrný měsíční počet nových hypoték pohyboval kolem 6,7 tisíce a ve výjimečně silném roce 2021 pak dosahoval 9,5 tisíce.

Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů podle Hypomonitoru ČBA v prosinci pokračovala v mírném zlevňování, když se dostala na 5,65 procenta. Hypotéky tak jsou nejlevnější od července 2022. Hypoteční sazby se však stále pohybují na nejvyšších úrovních za posledních dvacet let. Nabídkové sazby jsou přitom ještě o něco vyšší, pohybují kolem šesti procent.

Průměrná výše hypotéky v prosinci vzrostla na 3,37 milionu korun a dostala se tak na úroveň ze začátku roku 2022. Nejnižší úrovně dosáhla loni v lednu, kdy klesla až na 2,83 milionu korun. Výrazně dražší hypotéky mají zásadní dopad na desítky tisíc domácností, kterým letos skončilo fixační období, takže musely refinancovat. Pokud měly dvouprocentní hypotéku, která byla běžná v dřívějších letech, nyní zaplatí o mnoho tisíc korun měsíčně na splátkách více. U průměrné hypotéky ve výši 3,37 milionu korun na 25 let lidé zaplatí měsíčně při aktuální úrokové sazbě měsíčně o 6702 korun více, než kolik platili s dvouprocentní úrokovou sazbou. Ročně tak taková domácnost na výdaje spojené se splácením hypotéky vynaloží o 80,4 tisíce korun více. To jsou prakticky dvě průměrné hrubé mzdy v ČR. Dva měsíce v roce tak jeden z rodiny vydělává jen na navýšené splátky.

Otázkou je, jak se bude hypoteční trh vyvíjet v letošním roce. Záležet to bude hlavně na krocích centrálních bankéřů a tom, jak rychle budou snižovat základní úrokové sazby. Ty drželi až do loňského prosince více než rok a půl na velmi vysokých úrovních, čím zadusili nejen hypoteční trh, ale celou českou ekonomiku. Před Vánocemi se sice odhodlali k prvnímu, spíše kosmetickému snížení o čtvrt procentního bodu, ale tento krok přišel velmi pozdě a nebyl příliš razantní. Aby se současná tristní situace na hypotečním a v návaznosti i realitním trhu opravdu výrazněji změnila, musely by se úrokové sazby skokově snížit o jednotky procent. Jen tak by se hypoteční sazby mohly dostat k tříprocentní hranici, což by opět odstartovalo větší zájem o hypotéky a tím i o vlastní bydlení. To je zatím kvůli drahým hypotékám pro spoustu zájemců stále nedostupné.

RNDr. Evžen Korec, CSc.

Generální ředitel a předseda představenstva

EKOSPOL a. s.

EKOSPOL

EKOSPOL a.s. je dlouhodobým lídrem bytové výstavby v České republice. Během 30 let na trhu EKOSPOL úspěšně dokončil 57 velkých developerských projektů pro více než 10 000 spokojených zákazníků. EKOSPOL staví a prodává byty s optimálním poměrem ceny a kvality. Společnost EKOSPOL je podle mezinárodního časopisu Construction & Investment Journal řazena mezi 50 největších developerů střední a východní Evropy.

EKOSPOL sponzoruje ZOO Tábor. Ohrožené druhy zvířat tak podpoří každý, kdo si u EKOSPOLU koupí byt. Navíc získá celoroční rodinnou vstupenku do ZOO Tábor.

Více informaci na: www.ekospol.cz


Poslední zprávy z rubriky Hypotéky:

12.04.2024  Trh s hypotékami ožívá (video) Ceskatelevize.cz (ČT)
04.04.2024  Sazby hypoték nadále klesají (INDEX) Broker Consulting (Broker Consulting)
21.03.2024  Banky hlásí výrazné snížení úrokových sazeb hypoték Hyponamiru.cz (Hyponamiru.cz)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688