Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  15.01.2024 13:45:45

Dezinflaci jen tak něco nezastaví, spolu se silným růstem by měla pomáhat akciím (video)

Inflace bude dále klesat, a to způsobem, který by již v březnu mohl Fed motivovat ke snížení sazeb. Na CNBC to uvedl Jan Hatzius z Goldman Sachs, který s prvním snížením sazeb v březnu počítá i ve svých predikcích. Opírá se o prohlášení šéfa Fedu Jaye Powella, podle kterého centrální banka začne sazby snižovat ve chvíli, kdy se inflace jasně přiblíží 2 %.

Ekonom konkrétně očekává, že jádrová PCE inflace se na konci prvního čtvrtletí letošního roku dostane k 2,5 %. K tomu bude pravděpodobný její další pokles. Toto vše dohromady s uvedeným prohlášením Powella znamená, že by Fed měl sazby skutečně snížit už v březnu. Na CNBC proti této predikci namítli, že mzdy nyní rostou rychleji než ceny, a to podporuje poptávku, což by mohlo zvyšovat inflační tlaky. Co na to Hatzius?

Ekonom souhlasí s tím, že růst reálných mezd podporuje ekonomickou aktivitu, která je sama o sobě silná. Ovšem vývoj mezd podle něj nestojí v cestě „velmi silné dezinflaci ve Spojených státech a vlastně v celém světě“. Jinak řečeno, celkové prostředí podle ekonoma povede Fed k tomu, že současnou výši sazeb už bude považovat za příliš vysokou.

Podle CNBC je dalším argumentem proti poklesu sazeb vývoj finančních podmínek, které již nějakou dobu procházejí uvolněním. Ani u nich ale ekonom nečeká, že by výrazně změnily vývoj na straně inflace, i když přispívají k celkové síle ekonomiky a bez jejich uvolňování by byla dezinflace silnější. Expert se nedomnívá, že by vývoj sazeb nějak ovlivňoval letošní volební rok, Fed se podle něj zaměřuje výhradně na vývoj inflace a nezaměstnanosti.

Tom Lee z Fundstrat Global Advisors na CNBC hovořil o slabším začátku akciového trhu v letošním roce. Takový start může naznačovat, že tento rok bude pro investory náročnější, ale Lee se podle svých slov stále drží teze, podle které akcie letos uzavřou v kladných číslech. Opírá se zejména o klesající inflaci, vývoj PMI, které se odráží ode dna, a posun ve strategii americké centrální banky. Ta totiž podle investora přešla k „managementu ekonomického cyklu“. Posunula se tedy z výhradního pohledu na inflaci k tomu, že už sleduje a cílí i ekonomickou aktivitu.

Lee se také domnívá, že inflace se bude dál blížit cíli centrální banky. To Fedu umožní, aby „už nebojoval s inflací“, tudíž může nastat i obrat na straně sazeb. Podle experta je ale nyní pro další růst akciového trhu nutný určitý počet jejich snížení, jde spíše o pozitivní vliv klesající inflace doprovázené sílícím reálným růstem celé ekonomiky.

Zdroj: CNBC

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

03.04.2024Shortař Lekander: Akcie Tesly by měly stát tak 14 USD Vladimír Urbánek (Kurzy.cz)
20.01.2021Růst inflace jen tak nezastaví Štěpán Hájek (Purple Trading)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688