Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  12.01.2024 09:17:47

Prosincová inflace viditelně nižší, sazby v únoru dolů o 50bps - Rozbřesk

Spotřebitelské ceny meziměsíčně v prosinci klesly o 0,4 % a výrazně zaostaly jak za naším odhadem (+0,1 %), tak i odhadem trhu. Meziroční inflace tak zvolnila ze 7,3 % v listopadu na 6,9 %. Optikou poslední prognózy jde bezesporu o holubičí překvapení. Na rozdíl od listopadu celková inflace lehce zaostává za poslední prognózou ČNB (6,9 % versus 7,0 %). Z tohoto pohledu by centrální banka na svém únorovém zasedání pravděpodobně neměla váhat a naplno rozjet cyklus snižování úrokových sazeb - dál očekáváme pokles sazeb v únoru o 50bps a následně 50bps dolů na každém zasedání v první polovině roku.

Na prosincovém inflačním překvapení se do velké míry podílely potraviny, které se odchýlily výrazněji od měsíčních šetření ČSÚ (klesaly ceny napříč kategoriemi zejména pak ovoce a maso). Je možné, že se v potravinách do určité míry podepsalo již očekávané snížení DPH (začátek roku). Překvapivý byl pro nás také výraznější pokles cen alkoholických nápojů a ceny textilu, které v prosinci zpravidla výrazněji nezlevňují. Naopak v souladu s naším očekáváním se vyvíjely další velké kategorie spotřebitelského koše - ceny bydlení (růst) a ceny v dopravě (pokles pohonných hmot).

Po včerejších číslech budeme revidovat náš odhad lednové inflace a celý rok 2024 celkově lehce směrem dolů. První rychlá revize ukazuje vzhledem k levnějším potravinám na lednové číslo v blízkosti 3 % (namísto 3,4 %) a na celkovou inflaci za rok 2024 na 2,6 %, namísto původně očekávaných 2,9 %. To by bylo číslo v souladu s poslední prognózou centrální banky. Nejistota spojená s lednovým číslem bezesporu nadále zůstává velmi vysoká - a to zejména v důsledku efektu lednového přecenění, dopadu daňových změn a výrazných změnách ve struktuře cen energií.

Z pohledu rozhodování ČNB v roce 2024 bude nakonec důležitá nejen dynamika celkové inflace, ale především odeznívání jádrových inflačních tlaků. I zde poslední prosincová čísla ukazují na relativně pozitivní trendy. Po několika měsících opět zvolnila dynamika imputovaného nájemného (v jádrové inflaci má značnou váhu) a za očekáváním zůstávají například také ceny textilu. Momentum jádrové inflace sice kosmeticky vzrostlo (2,6 %) a v roce 2024 bude vyšší jádrová inflace než celková, centrální bankéře to však v nejbližších měsících nebude příliš trápit - sazby se snižují ze značně vysokých úrovní a jádrová inflace také poklesla do nižších jednociferných pater. Spíše v druhé polovině roku bude setrvačná inflace služeb v kombinaci s opětovným oživením ekonomiky důvodem k větší obezřetnosti, a proto pak sázíme na opatrnější kroky po 25bps (v druhé polovině roku 2024) a na celkově vyšší terminální sazbu, než v tuto chvíli vidí trh - na konci roku 2024 předpokládáme základní sazbu na 4 % a na konci cyklu uvolňování měnové politiky v blízkosti 3,5 %.


*** TRHY ***

Koruna
Česká koruna po nižší prosincové inflaci (viz úvodník) oslabila do blízkosti 24,70 EUR/CZK a pravděpodobně zůstane pod tlakem, protože na globálních trzích panuje vyšší napětí v souvislosti se zrychlením americké inflace (viz eurodolar). Také dnešní listopadová čísla z českého maloobchodu pravděpodobně na trh příliš optimismu nepřinesou.

Eurodolar
Jak se dalo očekávat, tak americká inflační čísla přinesla na eurodolarový trh větší volatilitu. Trh včetně nás překvapila vyšší než očekávaná celková inflace (na vině byly vyšší ceny elektrické energie), která zrychlila na 3,4 % meziročně. Trh (včetně nás) je tak nucen přehodnocovat nejen odhady pro letošní rok, ale také vyhlídky na snižování sazeb Fedu. V tuto chvíli přestávají být sázky na to, že by Fed sazby snížil sazby již v březnu, jako nereálné, což potvrdily i komentáře amerických centrálních bankéřů (Mesterová a Barkin). Dolar tedy v reakci na včerejší inflační data posílil, ale nebylo to kupodivu na dlouho, takže se stále pohybuje pod hranicí 1,10.
Dnes budou na pořadu opět inflační data z USA, když tentokrát půjde o výrobní inflaci. Velkou reakci trhu však nečekejme.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688