ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Makroekonomika  |  12.01.2024 08:33:57

Prosincová inflace viditelně nižší

ČNB by na svém únorovém zasedání pravděpodobně neměla váhat a naplno rozjet cyklus snižování úrokových sazeb.

Spotřebitelské ceny meziměsíčně v prosinci klesly o 0,4 % a výrazně zaostaly jak za naším odhadem (+0,1 %), tak i odhadem trhu. Meziroční inflace tak zvolnila ze 7,3 % v listopadu na 6,9 %. Optikou poslední prognózy jde bezesporu o holubičí překvapení. Na rozdíl od listopadu celková inflace lehce zaostává za poslední prognózou ČNB (6,9 % versus 7,0 %). Z tohoto pohledu by centrální banka na svém únorovém zasedání pravděpodobně neměla váhat a naplno rozjet cyklus snižování úrokových sazeb - dál očekáváme pokles sazeb v únoru o 50bps a následně 50bps dolů na každém zasedání v první polovině roku.

Na prosincovém inflačním překvapení se do velké míry podílely potraviny, které se odchýlily výrazněji od měsíčních šetření ČSÚ (klesaly ceny napříč kategoriemi zejména pak ovoce a maso). Je možné, že se v potravinách do určité míry podepsalo již očekávané snížení DPH (začátek roku). Překvapivý byl pro nás také výraznější pokles cen alkoholických nápojů a ceny textilu, které v prosinci zpravidla výrazněji nezlevňují. Naopak v souladu s naším očekáváním se vyvíjely další velké kategorie spotřebitelského koše - ceny bydlení (růst) a ceny v dopravě (pokles pohonných hmot).

Po včerejších číslech budeme revidovat náš odhad lednové inflace a celý rok 2024 celkově lehce směrem dolů. První rychlá revize ukazuje vzhledem k levnějším potravinám na lednové číslo v blízkosti 3 % (namísto 3,4 %) a na celkovou inflaci za rok 2024 na 2,6 %, namísto původně očekávaných 2,9 %. To by bylo číslo v souladu s poslední prognózou centrální banky. Nejistota spojená s lednovým číslem bezesporu nadále zůstává velmi vysoká - a to zejména v důsledku efektu lednového přecenění, dopadu daňových změn a výrazných změnách ve struktuře cen energií.

Z pohledu rozhodování ČNB v roce 2024 bude nakonec důležitá nejen dynamika celkové inflace, ale především odeznívání jádrových inflačních tlaků. I zde poslední prosincová čísla ukazují na relativně pozitivní trendy. Po několika měsících opět zvolnila dynamika imputovaného nájemného (v jádrové inflaci má značnou váhu) a za očekáváním zůstávají například také ceny textilu. Momentum jádrové inflace sice kosmeticky vzrostlo (2,6 %) a v roce 2024 bude vyšší jádrová inflace než celková, centrální bankéře to však v nejbližších měsících nebude příliš trápit - sazby se snižují ze značně vysokých úrovní a jádrová inflace také poklesla do nižších jednociferných pater. Spíše v druhé polovině roku bude setrvačná inflace služeb v kombinaci s opětovným oživením ekonomiky důvodem k větší obezřetnosti, a proto pak sázíme na opatrnější kroky po 25bps (v druhé polovině roku 2024) a na celkově vyšší terminální sazbu, než v tuto chvíli vidí trh - na konci roku 2024 předpokládáme základní sazbu na 4 % a na konci cyklu uvolňování měnové politiky v blízkosti 3,5 %.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Makroekonomika:

Po   9:25  Ranní okénko - Týden plný událostí a dat Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Po   9:02  Týden ve znamení Fedu a ČNB začíná - Rozbřesk Patria (Patria Finance)
Po   8:18  Týden ve znamení ve Fedu a ČNB začíná ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Po   8:15  Koruna zpevnila a vyčkává na ČNB ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688