Cyrrus (Cyrrus)
Makroekonomika  |  11.01.2024 11:04:44

Inflace se zdá být již definitivně zkrocena

Tuzemská meziroční míra inflace dosáhla v prosinci 2023 hodnoty 6,9 % a mírně tak zaostala za odhadem trhu (7,3 %) i České národní banky (7,0 %). Tato hodnota byla ovšem opět zkreslena loňským vládním úsporným tarifem na energie, po očištění o tento efekt dosáhla skutečná inflace úrovně 4,2 %. Oproti předchozímu měsíci pak ceny klesly o výrazných 0,4 %.

Kurz koruny reaguje oslabením

Kurz české koruny na takto překvapivě nízkou inflaci v očekávání svižnějšího snižování úrokových sazeb zareagoval okamžitým oslabením o zhruba 5 haléřů, když se posunul z EUR/CZK 24,59 na EUR/CZK 24,64. Za celý rok 2023 průměrná inflace dosáhla hodnoty 10,7 %, což v historii samostatné České republiky stačí na sdílené třetí místo spolu s rokem 1998. Primát drží v tomto ohledu rok 1993 s inflací 20,8 %, druhá příčka náleží roku 2022 s hodnotou 15,1 %.

Nárůst a pokles cen v kategoriích

V meziměsíčním srovnání narostly ceny nejvíce v kategorii pošt a telekomunikací (0,6 %), stravování a ubytování (0,4 %), bydlení a zdraví (shodně 0,2 %). Naopak nejvýraznějšího zlevnění jsme se dočkali u alkoholických nápojů a tabáku (-1,5 %), potravin a nealkoholických nápojů (-1,4 %) a dopravy (-1,1 %). S přihlédnutím k důležitosti jednotlivých položek ve spotřebitelském koši byla meziměsíční deflace tažena primárně potravinami, které do celku přispěly -0,3 procentními body, alkoholickými nápoji a tabákem a dopravou (shodně -0,1pb). Směrem nahoru významněji působilo pouze bydlení (+0,1pb).

Meziročně ceny nejvíce narostly v oddíle bydlení (16,8 %), což je ovšem důsledkem zmiňovaného zkreslení vlivem úsporného tarifu. S odstupem následuje stravování a ubytování (8,5 %) a zdraví (6,6 %). Pokles cen naopak hlásí potraviny (-0,3 %) a doprava (-0,2 %), umírněný vývoj byl evidován i u vybavení pro domácnost (2,3 %). Největší příspěvek do celkové inflace přišel od kategorie bydlení (+4,6 procentního bodu), alkoholických nápojů a tabáku, rekreací a kultury a také stravování a ubytování (shodně +0,5pb). Směrem dolů pak působily pouze potraviny (-0,1pb), k nule inflaci stahovala doprava a vzdělávání (shodně 0,0pb).

Vývoj cen v prosinci 2023 byl poměrně klidný

Prosincové příjemné překvapení vyplývá primárně z příznivého vývoje v kategorii potravin, kde namísto předpokládaného mírného zdražení ceny meziměsíčně poměrně výrazně poklesly. Potěšily ovšem i ostatní oddíly, přinejmenším tím, že již vykázaly cenový vývoj, který je na tuzemské prosincové poměry „normální“, v některých případech i klidnější, než bývalo obvyklé. To platí například o zlevňování oděvů a obuvi. Nezmínit nelze ani blahodárný efekt zlevňujících pohonných hmot, což ovšem bylo v souladu s očekáváními.

Prosincový výsledek je tak dalším střípkem do mozaiky uklidňování tuzemské inflace, která se momentálně skutečně zdá být z velké části pod kontrolou. Pokud odmyslíme statistické efekty cenového skoku z ledna 2023 a vládního úsporného tarifu, pak spotřebitelské ceny v průběhu roku 2023 ve skutečnosti narostly o pouhých 0,8 procenta, což již nelze považovat za nijak varovné zdražování, naopak.

Výhledy na lednovou inflaci jsou pozitivní

Svou roli v tomto ohledu sehrála utlumená spotřebitelská poptávka a velmi příznivý vývoj výrobních nákladů. Ty mezi lednem a listopadem 2023 poklesly v průmyslu o citelný 3,7 procenta, v zemědělství pak dokonce o dramatických 19,3 procent. Existuje tedy slušná šance, že nás potěší i nadcházející klíčová inflační statistika za leden 2024, kde proběhne obávané novoroční přecenění. Vzhledem ke zlevňování nákladů firem a nadále slabé poptávce lze čekat, že tlak na růst cen bude spíše umírněný.

I s přihlédnutím ke zdražení energií vlivem vládního konsolidačního balíčku předpokládáme, že lednová inflace dosáhne přibližně 3 procent a dokonce nevylučujeme ani hodnotu mírně nižší. Pro Českou národní banku se jedná o potvrzení toho, že její rozhodnutí o zahájení procesu snižování tuzemských sazeb nebylo unáhlené a je možné – ba dokonce žádoucí – v něm pokračovat.

Na únorovém zasedání tak čekáme pokles základní sazby o minimálně 0,25 procentního bodu, nebyli bychom ovšem zaskočeni ani ráznějším krokem, například o 0,50 procentního bodu. Následně se dozvíme ostře sledovanou lednovou inflaci a pokud ta nepřekvapí směrem nahoru, budou sazby klesat dále svižným tempem, přičemž koncem roku by mohly být v okolí 4 procent.

11. 01. 2024 Autor: Vít Hradil

 

Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry a jednou z největších investičních společností v České republice. Mimo investičních služeb na míru každému investorovi nabízí CYRRUS i korporátní služby jako firemní poradenství, management emise dluhopisů vaší firmy, služby depozitáře fondů kvalifikovaných investorů nebo realizaci měnových konverzí a zahraničních plateb za výhodných podmínek.
V roce 2020 společnost oslavila výročí 25 let svého působení na kapitálových trzích.

Více informaci na: www.cyrrus.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688