Tisková zpráva (Tisková zpráva)
Hypotéky  |  11.01.2024 10:57:11

V roce 2023 realitní trh zpomalil, letošní rok bude stabilizační

Rok 2023 přinesl několik důležitých změn na realitním trhu. Během loňského roku jsme byli svědky vysokých úrokových sazeb a zamrznutí hypotečního trhu. Nízká nabídka volných nemovitostí ale zabránila výraznějšímu snížení jejich cen. Podle expertů bude v letošním roce situace pro kupující přívětivější, zároveň ale ceny realit až na výjimky nebudou klesat.

Vysoké úrokové sazby a rostoucí ceny nemovitostí vedly v roce 2023 ke zpomalení trhu. Zatímco v roce 2022 jsme byly svědky většího poklesu cen, rok 2023 byl sice pod taktovkou kupujících, ale kvůli omezené nabídce nemovitostí nedošlo k dalšímu výraznějšímu snížení cen,“ říká Iztok Toplak z RE/MAX G8 Reality. Kromě toho měl na cenový vývoj také dopad extrémní inflace a pokles reálných mezd.

Jak ukazuje graf cen bytů po očištění o inflaci, za poslední dva roky reálná hodnota bytů poklesla zhruba o 20 %. Za deset let přitom vzrostla reálná hodnota bydlení o 85 %, mzdy o 15 % a nájmy o méně než 10 %. Podle Iztoka Toplaka v letošním roce nastává možná ideální doba pro nákup nemovitosti, než ceny opět dorovnají ztrátu během dvou posledních let.

„Podle mého názoru rok 2024 nejspíše nebude rokem levných hypoték a výhodných cen nemovitostí. Ty budou nadále stabilní nebo dokonce mírně porostou. K poklesu může dojít jen v některých segmentech a lokalitách. To vše ve srovnání s realizovanými cenami, nikoliv s tím, co vidíme v nabídce,“ dodává Iztok Toplak z RE/MAX G8 Reality. Naopak větší růst cen nemovitostí nás nejspíše čeká v následujících letech.

Hypoteční trh

Zejména první polovina roku 2023 byla z pohledu hypotečního trhu zamrzlá a nesla se ve znamení vysokých úrokových sazeb. V druhém pololetí si už klienti zvykli na obtížnější situaci a jak ukazují statistiky ČNB, došlo k nárůstu objemu nově poskytnutých hypoték. Lidé si uvědomili, že bytovou otázku nelze odkládat donekonečna a prodávající zase byli ochotni slevit ze svých nároků.


„Letos očekávám korekci úrokových sazeb v průběhu celého roku. Závěr roku bychom tak mohli uzavírat na sazbách mezi 4 až 4,5 %, což pro klienty, kteří mají například hypotéku z konce roku 2022, kdy byly sazby více jak 6 %, může znamenat výraznější refinancování za lepšími podmínkami,“ popisuje Lucie Drásalová, hypoteční analytika ze společnosti Sirius Finance.

Pokud klienta netlačí situace, bude pro něj výhodné ještě minimálně do jara počkat na další vývoj sazeb. Jakmile ale dojde ke snižování základní sazby ze strany ČNB, bude do trhu postupně promlouvat odložená poptávka. Řada lidí své rozhodnutí poslední dva roky odkládá. A ti jej budou podle Drásalové postupně realizovat. Proto se v příštích měsících dočkáme dalšího oživení jak hypotéčního, tak realitního trhu.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Hypotéky:

12.04.2024  Trh s hypotékami ožívá (video) Ceskatelevize.cz (ČT)
04.04.2024  Sazby hypoték nadále klesají (INDEX) Broker Consulting (Broker Consulting)
21.03.2024  Banky hlásí výrazné snížení úrokových sazeb hypoték Hyponamiru.cz (Hyponamiru.cz)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688