Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  11.01.2024 09:01:22

Ranní okénko - Inflace v ČR i USA může mírně stoupnout

Za pár okamžiků zveřejní Český statistický úřad výsledek prosincové inflace. Zásadní roli bude hrát opět srovnávací základna, která podobně jako v říjnu a listopadu byla snížena přijetím úsporného tarifu, pomocí kterého vláda převzala část nákladů domácností na energie. Další podstatnou složkou spotřebitelského koše jsou potraviny, kdy dle naší prognózy jejich růst cen oproti listopadu mírně zrychlil, přestože se obchody předháněly s nejrůznějšími slevovými akcemi. Ty probíhají i nyní v souvislosti se snížením DPH u potravin z 15 % na 12 %, ale je zatím předčasné hodnotit, zda obchodní řetězce opravdu promítly toto snížení do svých ceníků a v celkovému objemu začaly ceny potravin klesat, nebo přinejmenším nerůst takovým tempem jako v předchozím období. V případě cen zboží se zdá, že podobně jako u potravin měli obchodníci v období Vánoc vyšší cenové požadavky, což v kombinaci s velmi perzistentními tlaky v oblasti služeb zapříčiní, že jádrová inflace se bude pohybovat okolo listopadové hodnoty (3,9 %), výraznější pokles nečekáme. Naopak pokračoval trend nižších cen pohonných hmot, ač ne tak výrazný jako v předchozím průběhu roku 2023. Na základě naší prognózy očekáváme mírné zvýšení inflace ze 7,3 % na 7,5 %, zatímco trh je mírně optimističtější a predikuje stagnaci (7,3 %). Průměrná inflace za loňský rok by tak měla dosáhnout výše 10,8 % v souladu s naší prognózou. V roce 2024 se inflace podstatně sníží a dle našeho odhadu bude v průměru činit 3,4 %, ale zcela zásadní roli bude mít lednový výsledek, který je zatížen velikou mírou nejistoty. Nicméně inflačního cíle se nedočkáme ani v letošním roce.

Rovněž ve Spojených státech amerických budou publikována data o vývoji spotřebitelských cen (CPI) za prosinec. Trh predikuje, že se dezinflační proces zastavil a meziroční míra inflace stoupne z listopadových 3,1 % na 3,2 %, jelikož mírně rostly ceny pohonných hmot. Pro Fed je ovšem větším problémem, že jádrová inflace nadále zůstává zvýšená, ač se očekává její mírné snížení z 4,0 % na 3,8 %. Navíc i meziměsíční příspěvky z posledních měsíců naznačují, že by se jádrová inflace měla v průběhu roku 2024 pohybovat na zvýšených úrovních, přestože tempo růstu cen v oblasti bydlení zpomaluje. Ukazuje se, že poslední krok na cestě za dosažením inflačního cíle bývá tím nejtěžším.

Pohled zpět:

Vzhledem k včerejší absenci ekonomických dat akciové trhy zažily spíše poklidnější den. Americký index S&P 500 si připsal necelých 0,6 %, německý DAX zůstal na svém a zisk pražského PX činil 0,2 %. Koruna se přiblížila k úrovni 24,60 EUR/CZK.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

12.02.2024Ranní okénko - Tento týden vyjde inflace v ČR a USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
12.12.2023Ranní okénko - Včera inflace v ČR, dnes v USA Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688