Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  08.01.2024 09:00:30

Ranní okénko - Tento týden ovládnou data o inflaci


Druhý lednový týden přinese obvyklou nálož tuzemských dat, kdy dnes vychází čísla ohledně průmyslu a zahraničního obchodu, v průběhu týdne pak dorazí informace o nezaměstnanosti nebo maloobchodu, nejzásadnější informaci ovšem bude představovat čtvrteční výsledek inflace. Čtvrtek bude zásadní i pro vývoj na globálním trhu, kdy v odpoledních hodinách vyjde výsledek inflace i v USA. V obou případech jde ale o prosincové hodnoty, které trh sice bude reflektovat, patrně ale ne s takovou silou, jako ostře očekávané výsledky za leden.

Dnes vychází výsledek tuzemské průmyslové produkce za loňský listopad, kdy především díky většímu množství vyrobených aut očekáváme meziroční růst o 0,8 %. Trh je o něco více pesimisticky nastaven s mediánovým odhadem předpokládajícím pokles o 1,8 %. V případě zahraničního obchodu odhadujeme pozitivní saldo +11,2 mld. , zhruba na úrovni odhadu trhu.

V úterý z tuzemských dat vychází výsledek ohledně prosincové nezaměstnanosti, kdy sezónně neočištěný údaj má během prosince a ledna tendenci vykazovat nárůst. V listopadu podíl nezaměstnaných dosáhl 3,5 %, v prosinci by se pak měl posunout na úrovně mezi 3,7-3,8 %. Zajímavý bude i údaj ohledně německé průmyslové produkce, kde je očekáván meziměsíční nárůst o 0,3 %.

Ve středu významnější ekonomická data nevycházejí a čekat se tak bude zejména na čtvrtek. V Česku v ranních hodinách vyjde výsledek inflace, kdy meziroční míra dle našeho odhadu může mírně růst z 7,3 % na 7,5 % na pozadí mírného meziměsíčního růstu (+0,2 %). Odhad trhu je o něco nižší (7,3 % r/r, 0,0 % m/m). V odpoledních hodinách pak dorazí obdobný údaj z USA, kde analytici očekávají nárůst meziroční míry z 3,1 % na 3,2 %, s meziměsíčním růstem o 0,2 %. Pro Fed je ale zásadní především očekávaný pokračující pokles jádrové inflace (3,8 % z 4,0 % r/r).

V pátek týden uzavřou listopadová data z tuzemského maloobchodu, kde předpokládáme pokračující meziroční reálný pokles, na globální trhy pak může dopadat i údaj o vývoji cen u amerických výrobců, kde je očekáván výsledek poblíž meziměsíční stagnace.

V pátek výraznější šok nepřinesl výsledek meziroční inflace v eurozóně, který zejména díky vývoji v Německu vykázal nárůst na 2,9 %, zhruba v souladu s očekáváním trhu. Více pak překvapil vývoj na americkém trhu práce, kdy během prosince vzniklo 216 tis. pozic, namísto očekávaných 170 tisíc. Silnější vývoj na americkém trhu práce se odrazil v růstu výnosů, kdy americký desetiletý dluhopis se opětovně dostal nad 4 % sázky na březnový cut mírně poklesly, zhruba na 65 %. Celková reakce ale byla spíše umírněná, kdy revize vzniklých pracovních pozic směrem dolů z posledních dvou měsíců uklidnila trh. Americký index S&P 500 tak za celý pátek udržel černá čísla a posílil o 0,2 %. Německý DAX o 0,1 % klesal, pražská burza uzavřela den bez větší změny. Koruna na začátku dnešního dne mírně posiluje a pohybuje se okolo 24,60 EUR/CZK.


Autor: Vratislav Zámiš, analytik
Editor: Martin Kron, analytik

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s.
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

15.04.2024Ranní okénko - Tento týden nabídne data o evropském i americkém průmyslu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
29.01.2024Ranní okénko - Tento týden zasedá Fed, vycházejí výsledky HDP a inflace Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688