Lukáš Kovanda, Ph.D. (Trinity Bank)
Makroekonomika  |  02.01.2024 10:30:11

Kondice českého průmyslu se zhoršuje nepřetržitě už přes půldruhého roku. ČNB i kvůli tomu letos razantně sníží své úrokové sazby

Provozní podmínky v tuzemském zpracovatelském se v prosinci 2023 zhoršily výrazněji, než analytici očekávali. Příslušný ukazatel, sestavovaný na základě pravidelných šetření mezi manažery nákupu v průmyslu, vykazuje za prosinec hodnotu jen 41,8 bodu.

Analytici přitom v konsensu očekávali, že to bude 43,5 bodu. Jakákoli hodnota pod úrovní 50 bodů znamená meziměsíční zhoršování podmínek v průmyslu. V listopadu 2023 se tyto podmínky zhoršovaly také, ale méně výrazně než v prosinci, neboť listopadová hodnota ukazatele činí 43,2 bodu.

Poměrně výrazné prosincové zhoršení podmínek v průmyslu pramení z citelného poklesu objemu jak vlastní produkce, tak nových objednávek. Na tuto slabší poptávku průmyslové podniky v prosinci zareagovaly dalším, a ještě výraznějším omezením své nákupní aktivity. Současně došlo k poklesu stavu zaměstnanců a stavu zásob, aby tak podniky snížily své náklady. Své nákupy podniky omezily i přesto, že ceny vstupů a souvisejících nákladů nadále klesaly, byť nejpomalejším tempem od loňského března. I v oblasti průmyslových vstupů se tedy nadále viditelně projevuje zpomalující inflace.

Podmínky v tuzemském průmyslu se zhoršují nepřetržitě už přes půldruhého roku, neboť naposledy vykázal daný ukazatel hodnotu převyšující 50 bodů v květnu 2022. Český průmysl na sklonku roku 2023 čelil poklesu jak domácí, tak zahraniční poptávky. Znatelný pokles objemu nových objednávek souvisí s nejistotou ohledně ekonomického vývoje v roce 2024, zejména pak ohledně vývoje v sousedním Německu, které představuje klíčový vývozní trh. Na pokles poptávky český průmysl reagoval nejprudším snížením produkce od loňského července a také jedním z nejvýraznějších snížení početního stavu zaměstnanců za poslední tři a půl roku.

Ponurá nálada v tuzemském zpracovatelském průmyslu bude České národní bance letos jedním z důvodů poměrně výrazného snižování základních úrokových sazeb, které by mělo aktivitu nejen v průmyslu zvýšit prostřednictvím zlevnění úvěrů na provoz i investice. Základní úroková sazba ČNB letos klesne nejpravděpodobněji na 3,75 procenta, a to z nynější úrovně 6,75 procenta.

Lukáš Kovanda, Ph.D.
Hlavní ekonom, Trinity Bank

TRINITY BANK

Trinity Bank působí na finančním trhu již 25 let a vznikla transformací Moravského Peněžního Ústavu – spořitelního družstva. Má více než 92 000 klientů a její bilanční suma přesahuje 65 miliard Kč.

Trinity Bank se specializuje na privátní a korporátní bankovnictví, u fyzických osob se zaměřuje především na vkladové a spořicí produkty, které nabízejí nadstandardní zhodnocení úspor.

Více informaci na: www.trinitybank.cz

06.01. 06:35  Estonská inflace (Jardásek)
02.01. 15:11  Levne penize (Jakub)
02.01. 11:49  Vazby na Německo (Hgfrxg)

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688