Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  02.01.2024 07:26:20

2024 v tuzemsku: mírný hospodářský růst, nižší inflace i sazby - Týdenní zpráva z finančního trhu

Zatímco v loňském roce česká ekonomika v reálném vyjádření mírně klesla, letošek bude ve znamení hospodářského růstu. Po loňské dvouciferné inflaci bude ta letošní znatelně nižší, i když zřejmě stále nad cílem. S koncem loňského roku ČNB odstartovala cyklus snižování úrokových sazeb. Klíčovou měnověpolitickou sazbu odhadujeme na konci roku na cca 4 %. Důvody pro posílení bude koruna v první polovině roku hledat velmi obtížně.

Přetrvávající silný trh práce v USA

Po loňském roce, který byl v tuzemsku ve znamení dvouciferné inflace a reálného poklesu bude letošní rok příznivější. Znatelnější známky zlepšování ekonomického sentimentu a následného oživení ale předpokládáme až zhruba od druhého čtvrtletí či spíše druhé poloviny letošního roku. Nepatrné zlepšení podnikatelského sentimentu předpokládáme od dnešního PMI průmyslové aktivity, jak naznačilo zlepšení v rámci konjunkturálního průzkumu. První měsíce letošního roku budou ještě ve znamení obav na straně domácností, ale i firem, z toho, jaký bude dopad vládního fiskálního balíčku. Jak skončilo loňské hospodaření ve státním rozpočtu, to se dozvíme ve čtvrtek. Závěr týdne pak přinese sektorové účty za Q3 23. Připomeňme, že za tento kvartál ekonomika vykázala nečekaný mezičtvrtletní pokles o 0,5 %. Za celý loňský rok tak naše ekonomika poklesla o cca 0,4-0,5 %. Pro letošní rok naše prognóza počítá s hospodářským růstem kolem jeden a půl procenta. Detailní makroekonomická prognóza z naší dílny z konce října je k dispozici zde https://bit.ly/CEO_4Q23_CZ.

Letošní ekonomický růst bude doprovázet ve srovnání s loňskem výrazně nižší inflace, což se promítne do obnoveného růstu reálných mezd. Zatímco vloni inflace v průměru atakovala 11 %, letos by již mohla být v průměru v tolerančním pásmu inflačního cíle. I když s největší pravděpodobností nad 2 %, a tedy v horní části tolerančního pásma. Klíčová bude lednová inflace, která je zatížena velkou nejistotou. I kvůli tomu předpokládáme na únorovém zasedání ČNB, kdy ještě nebudou lednová inflační čísla k dispozici, snížení sazeb pouze o 25 bb. Zrychlení tempa poklesu na 50 bb očekáváme až od březnového zasedání. Klíčovou sazbu ČNB ke konci letošního roku vidíme na 4 %. Podrobněji jsme hodnotili prosincové zasedání bankovní rady ve speciálním reportu, který je ke stažení zde https://bit.ly/41ERsmy. Česká koruna bude pro nejbližší měsíce obtížně hledat fundamentální podporu pro své posilování, to předpokládáme až ve druhé polovině roku, a nebude výrazné. Pro první polovinu roku 2024 předpokládáme kurz kolem 24,85 CZK/EUR, pro závěr letošního roku pak 24,65 CZK/EUR. Tržní analytický konsensus dle Bloomberg je mírně optimističtější, kdy kurz po první polovinu roku předpokládá 24,70, pro závěr roku pak 24,40 CZK/EUR.

Problémem tuzemské ekonomiky v loňském roce byla slabá domácí poptávka. Vnější prostředí překážku nepředstavovalo, a ani pro ten letošní v základním scénáři s recesí v eurozóně jako našem nejvýznamnějším obchodním partnerovi nepočítáme. Bude ale pokračovat podprůměrná výkonnost Německa. Naopak recesi, i když mírnou a krátkou, předpokládáme pro Spojené státy. Výsledkem by mělo být, že již na počátku druhého čtvrtletí začne americká centrální banka se snižováním úrokových sazeb. U ECB předpokládáme tento krok až v samotném závěru roku. Výsledkem by tak mělo být silněji euro vůči dolaru. Kurz na konci roku předpokládáme 1,16 USD/EUR. Tržní konsensus dle Bloomberg pak ukazuje na průměrný očekávaný kurz pro konec roku ve výši 1,12 USD/EUR.

První lednový týden přinese světový ekonomický kalendář opět silná data z amerického trhu práce. Předpokládáme nadkonsensuální počet nově vytvořených pracovních míst v nezemědělském sektoru ke konci loňského roku, přetrvávající nízkou míru nezaměstnanosti i pokračující solidní růst výdělků. Za eurozónu a Německo se obáváme rychlejšího růstu spotřebitelských cen za prosinec.

Cyklus snižujících se sazeb v tuzemsku zahájen

Rok 2023 zakončilo euro nad hladinou 1,10 USD a v celoročním hodnocení si připsalo proti dolaru více než tři procenta. Na tomto výsledku již nic zásadního nezměnilo ani obchodování ve vánočním týdnu. Ten byl samozřejmě ve znamení nízké likvidity na trhu i relativně slabého ekonomického kalendáře. Zveřejněné předstihové indikátory z USA ale většinou příjemně překvapily a za zásadní zklamání nelze považovat ani čtvrteční výsledek počtu nových uchazečů o podporu v nezaměstnanosti za týden těsně před Vánoci. Vše dohromady zmírňuje dopad holubičích komentářů předvánočního Fedu naznačujících připravenost začít úrokové sazby snižovat. Díky tomu dolar v závěru minulého týdne vymazával mírné ztráty z jeho počátku.

Celoroční posílení eura vůči dolaru chápeme primárně jako mírnou korekci poměrně silného dolaru. Zejména pokud vztáhneme aktuální kurz vůči dlouhodobé rovnovážné hodnotě. Tu vidíme na cca 1,35 USD/EUR. Přetrvávající nadhodnocenost dolaru ospravedlňuje rychlejší růst americké ekonomiky ve srovnání s eurozónou i přetrvávající úrokový diferenciál ve prospěch dolaru. Ve výsledku vloni euru pomohlo to, že trh vnímal, že obrat cyklu v měnových politikách směrem k uvolňování přijde dříve v USA než v eurozóně. To již ale dnes podle tržního zacenění neplatí, nyní obchodníci načasování snížení vnímají zhruba stejně.

Česká koruna v průběhu vánočního týdne dále mírně oslabovala poté, co ČNB těsně před Vánoci zahájila cyklus snižování úrokových sazeb. V souladu s tržním očekáváním snížila své úrokové sazby o 25 bb. Podrobně jsme výsledek prosincového jednání ČNB komentovali zde https://bit.ly/41ERsmy. Kurz koruny vůči euru se tak v závěru letošního roku dostal nad 24,70 CZK/EUR. Koruna tedy končila rok 2023 nejslabší od podzimu 2022. Za celý loňský rok celkem proti společné evropské měně ztratila 2,5 %. Za oslabujícím trendem koruny patrným od dubna stála především nízká výkonnost tuzemské ekonomiky. Dále pak vysoká inflace snižující kupní sílu měny. A v neposlední řadě postupně klesající úrokový diferenciál s tím, jak ČNB držela sazby stabilní, než je v závěru roku poprvé po roce a půl mírně snížila; naproti tomu ECB v průběhu roku sazby zvyšovala. Od léta pak korunu nepodporuje ani ČNB, když opustila od verbálních intervencí.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688