Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  25.12.2023 13:22:00

Proč největší evropský správce aktiv shortuje libru? Za vše může rychlejší než očekávaná dezinflace

Největší evropský správce aktiv shortuje libru v přesvědčení, že Bank of England začne v první polovině roku 2024 snižovat úrokové sazby.

Amundi SA předpokládá, že britská měna se vůči dolaru propadne o více než 4 %, protože inflace zpomalí a ekonomika ukáže na sobě bolestivé důsledky zpřísňování politiky, uvedl Federico Cesarini, vedoucí oddělení rozvinutých měn v Amundi Investment Institute, výzkumné složce společnosti pro správu aktiv.

"Očekáváme, že se libra propadne," řekl Cesarini.

BoE minulý týden trvala na tom, že v boji proti inflaci má před sebou ještě dlouhou cestu, a varovala, že možná dokonce znovu zvýší sazby. Libra v posledních několika týdnech rostla díky očekávání, že centrální banka bude snižovat sazby méně agresivně než její hlavní konkurenti, přičemž čisté dlouhé pozice v této měně byly podle týdenních údajů CFTC nejvyšší za téměř tři měsíce.

To bylo předtím, než středeční údaje ukázaly, že inflace minulý měsíc zpomalila více, než se předpokládalo, což snížilo část zisků měny.

ddd

Zdroj: Bloomberg

"Domníváme se, že současná lepší výkonnost naprosto neodpovídá obavám z recese," uvedl Cesarini s tím, že ekonomika se po říjnovém poklesu hrubého domácího produktu zřejmě dočká dalšího čtvrtletí stagnace.

Amundi podle průzkumu agentury Bloomberg očekává, že měna v prvním čtvrtletí klesne až na 1,21 USD, zatímco tento měsíc dosáhla maxima téměř 1,28 USD a analytici předpovídali 1,25 USD do konce března. V případě oživení měna posílí na 1,24 USD do poloviny roku, tedy přibližně v době, kdy Cesarini očekává, že Fed začne snižovat sazby, a na 1,29 USD do konce roku 2024.

Cesarini uvedl, že přenastavení mnoha britských hypoték na desítky let na vysoké úrokové sazby pravděpodobně způsobí další finanční bolest, která zatíží poptávku a v konečném důsledku i růst. Další oslabení ekonomiky by podle něj do května dostatečně snížilo inflaci, což by BoE připravilo půdu pro první snížení sazeb v tomto měsíci.

"Musíme si připomenout, že to nejhorší jsme pro britskou ekonomiku zatím neviděli," řekl Cesarini a dodal, že očekává, že BoE příští rok sníží sazby o 125 bazických bodů. Trhy počítají se snížením sazeb o zhruba 140 bazických bodů do prosince příštího roku.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688