Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  19.12.2023 09:04:16

Ranní okénko - Výhled v Německu na optimismu nepřidal

Dnešní den nabídne z Evropy pouze finální údaje o listopadové inflaci v eurozóně. Oproti úvodnímu odhadu se neočekává žádná změna. Jádrová inflace by tak měla poklesnout z říjnových 4,2 % na 3,6 % v listopadu a meziroční inflace by se měla snížit z 2,9 % v říjnu na listopadových 2,4 %. Mohlo by se zdát, že 2% inflační cíl je již na dosah, ale cílová rovinka bývá nejtěžší. Důvodem je, že inflace vznikla kombinací nabídkových (růst cen energií, pohonných hmot či problémy v dodavatelských řetězcích) i poptávkových (akumulace úspor během doby covidu, silná domácí poptávka, napjatý trh práce) faktorů, což se odráží na inflačních očekáváních domácností, která zůstávají zvýšená. Zároveň vyprchá efekt zvýšené statistické základny, který působil pozitivně v tomto roce.

Ze Spojených států amerických dorazí statistiky o počtu nově zahájené výstavby domů a udělených stavebních povoleních za měsíc listopad. Trh v obou případech predikuje zhruba podobné hodnoty jako v říjnu, které by se neměly příliš odlišovat od průměru tohoto roku.

Pohled zpět:

Předvánoční týden byl odstartován listopadovými cenami výrobců v České republice. Ceny v průmyslu se v meziměsíčním srovnání snížily o 0,4 %, zatímco naše i tržní prognóza predikovala stagnaci. Oproti listopadu minulého roku jsou ceny průmyslových výrobců vyšší o 0,8 % (medián trhu 1,2 %). Pokračuje tak trend pouze mírného nárůstu cen v tomto segmentu. V zemědělském sektoru po dvou měsících (září, říjen) ceny v meziměsíčním srovnání v listopadu poklesly, a to o 4,9 %. Meziročně ceny padají již sedm měsíců v řadě, když tentokrát poklesly o 16,2 %. Nejen z tohoto důvodu se domníváme, že není důvod k celoplošnému nárůstu cen potravin od ledna příštího roku, které bylo zmiňováno v mediálním prostoru (zdražení ve výši 5-10 %). Naopak vidíme prostor pro snižování cen potravin.
Více v komentáři: https://investice.rb.cz/?c15002[key]=4916

Ze světa dorazily prosincové výsledky průzkumu instituce Ifo ohledně hodnocení aktuální ekonomické situace a budoucích očekávání v Německu. V obou případech se očekávalo mírně pozitivnější hodnocení ve srovnání s listopadem, ale výsledek byl negativním překvapením. Poprvé od letošního srpna se zhoršilo vnímání budoucnosti, a to kvůli očekávanému pomalejšímu než původně predikovanému růstu německé ekonomiky, slabému růstu spotřeby domácností, slabé zahraniční poptávce, geopolitickému napětí ve světě či problémům při sestavování rozpočtu na příští rok, kterým čelila spolková vláda (dohoda vládní koalice na sestavení rozpočtu pro rok 2024 vznikla až v minulém týdnu). Znepokojujícím faktorem je vysoká míra nejistoty, která panuje v ekonomice. Byla by potřeba jasná a ucelená strategie hospodářské politiky, která by navrátila největší evropskou ekonomiku na cestu růstu, ale bohužel taková strategie chybí a to je nedobrá zpráva pro německou, ale i pro českou ekonomiku.

Americký index S&P 500 začal nový týden na pokračující vlně optimismu plynoucí mimo jiné ze zasedání Fedu z minulého týdne a připsal si téměř 0,5 %. Naopak německý DAX i v reakci na výsledky indexu Ifo ztratil 0,6 %. Pražská burza včerejší den zakončila v zelených číslech (0,16 %). Koruna aktuálně osciluje okolo úrovně 24,50 EUR/CZK.

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

17.04.2024Ranní okénko - Optimismus mezi analytiky v Německu nadále roste Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
18.10.2023Ranní okénko - Záchvěv optimismu v Německu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
21.03.2023Ranní okénko - Nálada v Německu ukáže zhoršení Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688