Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  18.12.2023 09:49:38

Ranní okénko - Tento týden zasedá ČNB, šance na snížení sazeb rostou


Tento týden bude nejzajímavější událost představovat „předvánoční“ zasedání České národní banky. Po mírně holubičích vyjádřeních některých členů bankovní rady se zhruba tři čtvrtiny analytiků (dle dat agentury Bloomberg) přiklánějí k našemu odhadu, že ČNB ve čtvrtek sníží základní sazbu o 25bb. Část analytiků odhadujících stabilitu ale ukazuje, že rozhodnutí opět bude do poslední chvíle nejisté a bez ohledu na rozhodnutí lze očekávat na českém finančním trhu významnější volatilitu jedním či druhým směrem. Z pohledu globálních trhů bude nejdůležitější údaj patrně představovat páteční statistika osobních příjmů a výdajů vycházející ve Spojených státech.

Dnes za několik málo minut dorazí údaj o tuzemských cenách ve výrobě, kde v případě průmyslových výrobců očekáváme meziměsíční stagnaci cen, která by zhruba odpovídala meziročnímu růstu nad 1 %. Odhad trhu je stejný. V Německu o hodinu později vychází Ifo index, který by měl potvrdit opatrné zlepšování vyhlídek na vývoj v německé ekonomice. To je vzhledem k relativně úzké korelaci s reálným ekonomickým vývojem zásadní zpráva jak pro německou, tak i na ni silně závislou českou ekonomiku.

V úterý dorazí z eurozóny potvrzení výsledku inflace, kdy by nemělo dojít k odchýlení od prvního odhadu (-0,5 % m/m, 2,4 % r/r). Z USA dorazí dílčí data z nemovitostního trhu ohledně udělených stavebních povoleních a nově zahájené výstavby.

Středa bude ve znamení spotřebitelské důvěry, kdy data měřící sentiment domácností vyjdou v Německu, na úrovni celé eurozóny, ale také ve Spojených státech. Ve všech případech je očekáváno zlepšení proti předcházejícím úrovním.

Čtvrtek bude patřit ČNB, která dle našeho odhadu sníží sazby o 25bb. Medián analytiků se přiklání k tomuto směru, mj. poté co viceguvernérka Zamrazilová uvedla, že zasedání je pro ni „padesát na padesát“ a člen bankovní rady Jan Procházka indikoval možnost hlasování pro snížení sazeb („..Čekání do února by možná mohlo vyvolat dojem, že si nejsme jisti, že doručíme přibližně ta 3 procenta. Já jsem přesvědčen o tom, že je doručíme.“). Na posledním zasedání pak pro snížení sazeb hlasoval viceguvernér Jan Frait a člen bankovní rady Tomáš Holub. To by tak v teorii mohlo stačit pro majoritu (ze 7 členů) hlasující ve prospěch snížení sazeb.

V pátek týden uzavřou data z americké ekonomiky, kde investoři budou sledovat zejména listopadový vývoj osobních příjmů a výdajů. Analytici u obou složek očekávají zrychlení meziměsíčního růstu. Pozornosti neunikne ani inflace měřená indexem PCE, což je preferovaná metodika Fedu

Autor: Vratislav Zámiš, analytik 
Editor: Martin Kron, analytik 

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

20.03.2024Ranní okénko - Dnes zasedá ČNB i Fed Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
18.03.2024Ranní okénko - Tento týden zasedá Fed a ČNB Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
05.02.2024Ranní okénko - Sníží ČNB sazby tento týden o 25bb nebo 50bb? Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
29.01.2024Ranní okénko - Tento týden zasedá Fed, vycházejí výsledky HDP a inflace Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
22.01.2024Ranní okénko - Tento týden zasedá ECB, vychází výsledek amerického HDP Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688