Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  14.12.2023 09:43:13

Ranní okénko - Fed představil výhled pro příští rok, jak tomu bude v případě ECB?

Hlavní událostí dnešního dne je zasedání Evropské centrální banky. Ta s vysokou pravděpodobností již ukončila cyklus utahování měnové politiky a ponechá tak sazby na stávajících úrovních na svém posledním jednání v tomto roce. Diskuze se tak přetočila k tomu, kdy bude zahájen proces uvolňování měnové politiky. Dosud představitelé ECB prohlašovali, že je třeba držet úrokové sazby na vyšších úrovních po dostatečně dlouhou dobu, aby se podařilo inflaci navrátit k 2% cíli. Nicméně snižování úrokových sazeb podle trhu začne již na březnovém zasedání a tempo jejich poklesu bude relativně razantní. Optimismus investorů pramení z rychlejšího poklesu inflace v posledních měsících. Naše prognóza počítá s prvním cutem zhruba v polovině příštího roku vzhledem k tomu, že sama ECB dosud predikovala návrat k inflačnímu cíli až během roku 2025. Nápovědu, jak by ECB mohla dále postupovat, nabídne nově zveřejněná makroekonomická prognóza, ačkoli na rozdíl od Fedu přímo nenaznačuje další výhled sazeb. Dá se ovšem očekávat, že tisková konference guvernérky Christine Lagardeové bude spíše jestřábího charakteru a brzké snižování sazeb nepřipustí.

Dále budou během dnešního dne zveřejněny údaje o běžném účtu platební bilance v České republice, maloobchodních tržbách ve Spojených státech amerických a na americkém trhu práce o žádostech o podporu v nezaměstnanosti.

Pohled zpět:

Včera Fed podle očekávání nechal sazby na stávající úrovni 5,25-5,50 %, ale mnohem zajímavější bylo zveřejnění aktualizované makroekonomické prognózy. Fed zvýšil svůj odhad růstu americké ekonomiky v tomto roce z 2,1 % na 2,6 %. Pro příští rok se sice očekává zpomalení, ale predikovaný růst o 1,4 % signalizuje možné hladké přistání americké ekonomiky. Podle guvernéra Powella inflace v tomto roce znatelně poklesla, ale stále je nepřijatelně vysoká a cesta k cíli ještě bude dlouhá. V průměru by jádrová inflace měla dosáhnout letos výše 3,2 % a v příštím roce by měla poklesnout na 2,4 %. S klesající inflací je na pořadu dne i uvolňování měnové politiky, kde oproti zářijové prognóze došlo k významné korekci, kdy medián sazeb na konci roku 2024 aktuálně činí 4,6 % (v září 5,1 %). Jsou tak nastíněny cuty do konce příštího roku v rozsahu 75bb, což je v souladu s naší prognózou. Trh stále sází, že Fed začne se snižováním sazeb již na březnovém zasedání a za celý rok očekává cuty až ve výši 150bb.

Rozhodnutí Fedu a především aktualizace jeho výhledu mělo dopad na americký dolar, který oslabil a kurz zamířil k úrovni 1,09 EUR/USD. Tento výhled potěšil investory, což se projevilo na akciovém trhu, kdy americký index S&P 500 posiloval a získal za celý den téměř 1,4 %. Naopak výnosy dluhopisů zamířily směrem dolů. Evropské akcie včera ztrácely, když německý DAX odepsal 0,15 % pražský PX 0,6 %. Koruna před mediální karanténou ČNB zůstává okolo hranice 24,40 EUR/CZK.

Včera byla rovněž vydaná naše nová makroekonomická prognóza, která je k nalezení na tomto odkazu: https://investice.rb.cz/?c15004[key]=4912

Autor: Martin Kron, analytik
Editor: Vratislav Zámiš, analytik

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku



Přečtěte si také:

11.04.2024Ranní okénko - Inflace drží Fed v šachu, dnes zasedá ECB Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
02.02.2024Ranní okénko - Vývoj na americkém trhu práce bude důležitý pro Fed Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
19.09.2023Ranní okénko - Inflace v eurozóně neklesá dle představ ECB Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688