Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  07.12.2023 10:31:34

Průmyslová výroba v říjnu výrazně vzrostla díky obnově výroby aut (Komentář)

Po slabém výkonu ve třetím letošním čtvrtletí byla průmyslová produkce při vstupu do závěrečného kvartálu roku silnější, když v říjnu meziměsíčně vzrostla o 2,8 %. V meziročním vyjádření byla vyšší o 1,9 % po očištění o efekt rozdílného počtu pracovních dní, respektive bez něj byla vyšší dokonce o 8,0 %. Osmiprocentní nárůst byl výrazně nad tržními očekáváními, která se pohybovala v poměrně širokém intervalu a jejich medián činil 5,1 %, a byl tak výrazně blíže našemu na trhu téměř nejoptimističtějšímu odhadu ve výši 8,3 %.

Výroba ve zpracovatelském odvětví meziměsíčně vzrostla o 2,9 % poté, co v každém měsíci třetího čtvrtletí zaznamenala meziměsíční pokles. K říjnovému nárůstu významně přispěla obnova výroby v automobilovém sektoru, která byla v předchozích měsících významně omezena vlivem obnovených problémů v dodavatelských řetězcích, které postihly tuzemské automobilky. S ohledem na zmírnění vzniklých problémů výroba motorových vozidel v říjnu meziměsíčně vzrostla o výrazných 11 %, čímž k přispěla 1,9 pb k růstu celkové průmyslové produkce. Na říjnovém růstu se významně podílela i výroba ostatních dopravních prostředků (+0,8 pb), která vzrostla o silných 40 %, což souviselo s dokončením dlouhodobých zakázek, dále také výroba elektrických zařízení (+0,2 pb). V ostatních zpracovatelských odvětvích však zůstala produkce vcelku slabá. Meziměsíčně opět klesla výroba elektronických zařízení, kovových konstrukcí či strojů a zařízení.

Na pozitivním výkonu průmyslové produkce se podepsala i meziměsíčně vyšší výroba energetického průmyslu, která v říjnu vzrostla o 4,9 % po poklesu o 7,1 % v září. Přesto její úroveň zůstává nízká, což zřejmě souvisí s nižší poptávkou zejména s ohledem na snahy o energetické úspory firem. Růst průmyslové produkce naopak tlumil váhově méně významný sektor těžby a dobývaní, kde produkce v říjnu meziměsíčně klesla o více jak 10 % (příspěvek -0,3 pb).

Vzhledem k zažehnání problémů v dodavatelských řetězcích by automobilový průmysl měl nadále těžit z dokončování předchozích zakázek, které nahromadil v posledních dvou letech. To by mělo podpořit výrobu v závěrečném letošním čtvrtletí. S postupným plněním těchto zakázek by se však měl více projevovat současný přetrvávající problém slabší poptávky, zejména té zahraniční. Hodnota nových průmyslových zakázek ovšem jak v září, tak i říjnu meziměsíčně vzrostla, přičemž zejména v automobilovém sektoru je poptávka značně silnější ve srovnání s ostatními odvětvími. Hodnocení poptávky tuzemskými průmyslníky však zůstává negativní, což jde ruku v ruce s nepříznivým vývojem průmyslu v Německu, které je pro domácí exportéry klíčovou obchodní destinací. Přesto by po slabém výkonu ve třetím čtvrtletí mělo oživení průmyslové produkce přispět k mírnému růstu tuzemské ekonomiky v závěru roku.

Autor: Kevin Tran Nguyen

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688