Jan Berka (Roklen24)
Makroekonomika  |  05.12.2023 07:46:23

Měnová politika v časech tvrdohlavé inflace

Měnová politika v časech tvrdohlavé inflace

Jan Berka
07:46 5. prosince 2023

Klíčové body

  • Dezinflacní proces v eurozóně pokračuje.
  • Trhy sází na pokles sazeb ECB o více než procentní bod v roce 2024.
  • ECB už snížení úroků zmínila, avšak velmi opatrně. Klíčová budou data za první kvartál.
Zdroj: Depositphotos

Členka Výkonné rady ECB Isabel Schnabelová měla na konci listopadu přednášku, ve které popsala působení měnové politiky v časech „tvrdohlavé inflace“. Zde je pár hlavních poznatků, které přinesla v době, kdy se inflace postupně posouvá k nižším hodnotám, avšak vyhráno stále ještě není.

Jednotkové náklady práce jsou jednou z nejsilnějších složek evropské inflace. Vychází ze situace, kdy produktivita klesá a firmy ve snaze uspokojit poptávku hromadí pracovní sílu. Výsledkem byly talky na růst mezd a omezení transmise měnové politiky.

Zdroj: ECB
Zdroj: ECB

Průzkum Evropské komise ukázal, že v rámci sektoru služeb uvedlo celkem 35 % firem nedostatek pracovníků jako důvod omezující jejich výstup. Číslo v posledních měsících sice kleslo, stále se však drží nad 30 %. Ve stavebnictví nad 25 % a v průmyslu nad 20 %.

Zdroj: ECB
Zdroj: ECB

Firmy byly obvykle schopny navyšovat ceny nad své náklady. V sektoru retailu a služeb vidíme, že oproti loňsku klesl podíl podniků očekávajících vyšší prodejní ceny. Stále však výrazně převyšuje podíl firem očekávajících nižší ceny. V sektoru průmyslu se obě skupiny zhruba vyrovnaly.

Zdroj: ECB
Zdroj: ECB

Většinový podíl sektoru služeb v rámci evropské ekonomiky oslabuje transmisi měnové politiky, jelikož je méně citlivý na vývoj úroků. V rámci průzkumu ECB 75 % zástupců sektoru služeb uvedlo, že na ně v posledních dvanácti měsících vyšší úroky neměly žádné dopady. V nadcházejících dvanácti měsících by se podle nich situace neměla změnit.

Zdroj: ECB
Zdroj: ECB

V rámci budoucích inflačních rizik jsou zmíněny nové nabídkové šoky.

Zdroj: ECB
Zdroj: ECB

Rizika dlouhodobých inflačních očekávání přitom vykazují určité vychýlení směrem nahoru. ECB se jen tak rychle nevzdá scénáře vyšších sazeb po delší dobu, byť dezinflační trend jde požadovaným směrem, dokonce jsme si vyslechli i první opatrné zmínky o snižování úroků v příštím roce. Čísla o evropské inflaci z minulého týdne (neobsažena v přednášce Isabely Schnabelové) podpořila tržní očekávání, která zaceňují první snížení evropských sazeb už v dubnu. Celkově by sazby ECB měly dle trhu v příštím roce klesnout o více než procentní bod. Očekáváme, že ECB se tímto směrem oficiálně hned tak neposune. Klíčová budou data o inflaci v prvním čtvrtletí příštího roku. Nad očekávání rychlejší a udržitelný pokles k cíli by mohl zajistit první opatrné snížení úroků ještě v první polovině roku. V tuto chvíli však nečekáme, že bychom se rychle dostali do pásma odhadované neutrální úrovně sazeb od 1 až do 2 %.

Zdroj: ECB
Zdroj: ECB

Začátek týdne patřil silnějšími dolaru. Ten zpevnil poté, co si americké výnosy prošly posunem směrem vzhůru. Například desetiletý výnosy se dostal zpět nad 4,3 %, dnes se však obchoduje zpět pod touto hranicí. Vyšší sazby vidíme i na mezibankovním trhu, kde se sazba SOFR dostala nad hlavní sazbu Fedu, tj. Fed funds rate. Předpokládáme, že se tak stalo nejen vinou blížícího se závěru roku, ale rovněž i poptávkou po dluhopisech na spotovém trhu, kde je využíváno krátkodobé financování přes zajištěnou sazbu SOFR. Roli pravděpodobně sehrává i silnější poptávka po konkrétních emisích. Dokud situace přetrvá, existuje pravděpodobnost dalšího poklesu reverzního repa u americké centrální banky.

Koruna na začátku týdne oslabila nad 24,40 za euro. Zapůsobit mohla domácí data z posledních dní, jako byla revize HDP za třetí kvartál směrem dolů a pokles reálných mezd. Oba výsledky považujeme za mírně protiinflační, což mohlo zapůsobit na očekávání ohledně snížení sazeb. Proti koruně mohl zapůsobit i silnější dolar a vyšší americké sazby.

VÝHLED PRO DNEŠNÍ DEN

Dolar se vůči euru v online směnárně RoklenFx aktuálně obchoduje za středový kurz 1,0834 EURUSD, dolarový index se pak nachází na hodnotě 103,60 bodu. Během dne by se kurz EURUSD měl pohybovat v rozmezí od 1,0795 do 1,0918 EURUSD.**

Koruna se aktuálně vůči euru v online směnárně RoklenFx obchoduje za středový kurz 24,41 EURCZK, vůči dolaru za středový kurz 22,53 USDCZK. Dle naší predikce by se kurz vůči euru měl držet v rozmezí 24,33 až 24,47 EURCZK, ve dvojici s dolarem od 22,30 do 22,63 USDCZK.**

**Průměrný nominální kurz, zveřejňovaný ECB, bude dle použitých modelů s vysokou pravděpodobností ve zmíněném intervalu. Predikce měnových kurzů jsou založeny na modelu časových řad, který zohledňuje předchozí hodnotu kurzu i jeho minulou volatilitu. K přesnějšímu určení budoucí volatility je do modelu navíc zakomponován faktor zveřejňování makroekonomických dat. Model je tak schopen určit, kdy lze očekávat zvýšenou či sníženou volatilitu směnného kurzu.

Disclaimer: Tento článek má pouze informativní charakter a neslouží jako investiční doporučení dle zákona č. 256/2004 Sb. o podnikání na kapitálovém trhu. Při zpracování tohoto článku autor vycházel z veřejně dostupných zdrojů. Za případné chyby v textu nebo v datech nenesou společnosti Roklen Holding a.s. ani Roklen360 a.s. zodpovědnost.

Zdroj: RoklenFx, Bloomberg, Reuters, Financial Times, ECB, Fed, ČNB, CME

Trhy Měny Trhy Přehled

Portál Roklen24.cz je exkluzivní server o ekonomice, financích a investicích, který poskytuje aktuální ekonomické zpravodajství, real-time data, grafy, analýzy, názory, videa a rozhovory.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688