Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  01.12.2023 16:20:00

Obchodníci díky rychle klesající inflaci plně počítají se snížením sazeb ECB v dubnu. Peněžní trhy vidí rovněž 45% šanci na snížení už v březnu

Obchodníci sázejí na stále dřívější začátek snižování úrokových sazeb Evropskou centrální bankou v příštím roce po překvapivě nízkých hodnotách inflace v hlavních ekonomikách v regionu.

Snížení depozitní sazby ECB o čtvrt procentního bodu do dubna je nyní plně zahrnuto v ceně ("fully priced") a podle swapů vázaných na termíny zasedání centrální banky trhy vidí 45% šanci na snížení již v březnu. Ještě před necelým měsícem trh očekával první snížení sazeb v červnu.

Poslední etapa přecenění ve čtvrtek přišla poté, co údaje ukázaly, že inflace ve Francii se snížila více, než očekávali všichni ekonomové v průzkumu agentury Bloomberg. Následuje také po zprávách, které ukázaly, že růst spotřebitelských cen ve Španělsku a Německu zpomalil více, než se očekávalo.

Přesvědčení, že centrální banky uvolní svůj restriktivní postoj dříve, než se dříve očekávalo, přichází i přesto, že tvůrci měnové politiky varují, že výpůjční náklady zůstanou zvýšené po delší dobu (Higher-for-Longer). Údaje o inflaci v eurozóně budou zveřejněny později ve čtvrtek a ekonomové podle agentury Bloomberg očekávají, že klesnou na 2,7 %, což je výrazně pod loňským maximem přesahujícím 10 %.

"Myslíme si, že je jen otázkou času, kdy ECB oficiálně uzná, že příliš zpřísnila svou politiku," uvedl Simon Harvey, vedoucí oddělení devizových analýz společnosti Monex Europe Ltd. Dodává, že to bude mít vliv na euro, které může klesnout zpět pod 1,09 USD.

aaa

Zdroj: Bloomberg

Evropské dluhopisy po těchto údajích posílily a prodloužily tak silnou měsíční rally, v jejímž důsledku výnosy desetiletých německých dluhopisů klesly o 40 bazických bodů, což je nejvíce od července 2022. Euro kleslo na denní minimum 1,0941 USD a zaostalo za zisky většiny svých protějšků ze skupiny deseti zemí.

Očekává se, že řada agresivních zvýšení úrokových sazeb ze strany ECB bude i nadále negativně působit na hospodářský růst. Mezitím se rozplynul i vliv prudkého růstu cen energií, který následoval po ruské invazi na Ukrajinu, a růst spotřebitelských cen se tak vrátil k 2% cíli ECB.

Trhy v současnosti předpokládají snížení sazeb ECB do konce roku 2024 o 113 bazických bodů, zatímco na konci minulého týdne to bylo 82 bazických bodů. V případě Federálního rezervního systému se očekává uvolnění sazeb o 121 bazických bodů oproti pátečním 84 bazickým bodům.

Jeden z guvernérů Fedu Christopher Waller pomohl začátkem týdne posílit sázky na snížení sazeb, když uvedl, že současná úroveň politiky se zdá být dobře nastavena na zpomalení ekonomiky a snížení inflace. Někteří investoři, včetně miliardáře Billa Ackmana, tvrdí, že uvolňování začne ještě dříve, než obchodníci předpokládají.

Jiní představitelé se však proti tomuto názoru ohrazují a tvrdí, že boj o zkrocení inflace ještě zdaleka neskončil. Podle průzkumu agentury Bloomberg se očekává, že jádrová inflace - která vyjímá volatilní položky včetně potravin a pohonných hmot - v eurozóně zpomalí pouze na 3,9 %.

"Trh podle nás počítá s návratem inflace na 2 % od léta příštího roku jako se zlatým scénářem a rizika vidí vychýlená směrem nahoru," uvedl Piet Christiansen, hlavní stratég Danske Bank.

To nezabránilo růstu dluhopisů, přičemž ukazatel globálního státního a podnikového dluhu agentury Bloomberg směřuje k největšímu měsíčnímu růstu od roku 2008, kdy Fed snížil sazby na nulovou hranici a zavázal se podpořit úvěrování finančního sektoru po pádu Lehman Brothers.

Zdroj: Bloomberg

 
 
 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688