Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  01.12.2023 11:10:50

Ještě výraznější propad české ekonomiky

Česká ekonomika dle zpřesněného odhadu Českého statistického úřadu poklesla mezikvartálně o 0,5 % a meziročně o 0,7 %. Byl tak překonán jak prvotní odhad, tak očekávání trhu. Tuzemské hospodářství se nachází v útlumu především ve spojitosti s nízkou spotřebou domácností. Oživení ve druhé polovině roku, které bylo napříč trhem očekáváno, nepřichází. 

Česká ekonomika podobně jako v předcházejících čtvrtletích byla tažena dolů zejména nižšími útratami českých domácností. Výdaje na konečnou spotřebu domácností poklesly mezičtvrtletně o 0,3 %, když domácnosti šetřily především na nákupech střednědobé a krátkodobé spotřeby. Dlouhodobě jsme predikovali oživení spotřeby českých domácností ve druhé polovině roku, kdy se inflace dostala do jednociferného řádu, nicméně tempo nominálních mezd oproti našemu předpokladu bylo pomalejší, tudíž reálné mzdy Čechů jsou stále záporné.

Společně s obavami z přicházejícího chladnějšího počasí a s tím spojené spojenou topnou sezónou lidé vyčkávají, jaké cifry se jim objeví na fakturách ohledně nákladů na energie. Naopak pozitivní příspěvek měly výdaje vládních institucí, které ve srovnání s předchozím čtvrtletím vzrostly o 1,2 %.

Významný podíl na vývoj české ekonomiky má zahraniční poptávka, jelikož jsme silně proexportně orientovaná země. Hlavní oblastí českého vývozu je území Evropské unie a zejména Německo, jehož hospodářství je v podobných problémech jako to naše. Není tak překvapivé zjištění, že zahraniční poptávka měla v mezičtvrtletním srovnání negativní vliv na výsledek za 3. kvartál.

Opět měla významně negativní vliv změna stavu zásob, jelikož v době nízké poptávky a nižšího množství nových zakázek jsou firmy schopny uspokojit poptávku ze svých zásob, které podniky postupně rozpouští. I fixní investice se podílely negativně na výkonu české ekonomiky, když mezičtvrtletně poklesly o 0,3 %. Firmy odkládají investice na později, především kvůli stále vysokým úrokovým sazbám. Co se týká celkové zaměstnanosti, došlo oproti předchozímu čtvrtletí k poklesu o 0,7 %, což potvrzuje zprávy ze zpracovatelského průmyslu, kde dochází ke korekci pracovních sil, ačkoliv na celkové nezaměstnanosti v naší ekonomice se tyto údaje projevují zatím spíše symbolicky. 

 
Problémy české ekonomiky se kumulují, zvláště nízká spotřeba domácností a zahraniční poptávka přispívají k poklesu tuzemského hospodářství. Útraty českých domácností poklesly ve srovnání s dalšími zeměmi EU významně více oproti předcovidovému období. Dále oživení v Evropě je mnohem pozvolnější, než se původně očekávalo, což má negativní dopad na naši ekonomiku jako proexportně orientovanou. V příštím roce by přece jenom ekonomika eurozóny včetně té německé měla mírně začít růst, což by se mělo pozitivně odrazit i na českém HDP. Nicméně v tomto roce českou ekonomiku již nevyhnutelně čeká ekonomický pokles, který bude přinejmenším ve výši -0,4 %. 

Autor: Martin Kron, analytik 
Editor: Vratislav Zámiš, analytik 

01.12. 13:00  Umělá recese (antikovanda)
01.12. 12:38  Umělá recese (Přemek)
01.12. 12:06  sok (Tomasso)
01.12. 11:58  sok (antikovanda)

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688