Cyrrus (Cyrrus)
Makroekonomika  |  01.12.2023 10:24:38

HDP – Ještě větší průšvih, než jsme doufali


Zpřesněný odhad výkonu české ekonomiky ve třetím čtvrtletí letošního roku přinesl revizi směrem dolů. Namísto původně udávaného meziročního poklesu o 0,6 % tak statistici nově hlásí -0,7 %. V mezikvartálním vyjádření pak došlo ke zhoršení z -0,3 na -0,5 %.

V rámci jednotlivých sektorů se oproti předchozímu čtvrtletí zlepšil výkon pouze v činnostech v oblasti nemovitostí (0,2 %) a v peněžnictví a pojišťovnictví (0,1 %). Největší útlum naopak hlásí stavebnictví (-1,0 %), zpracovatelský průmysl (-0,7 %) a obchod, pohostinství a doprava (-0,6 %). Meziročně pak narostly informační a komunikační činnosti (4,4 %), peněžnictví a pojišťovnictví (2,5 %) a profesní, vědecké, technické a administrativní činnosti (2,5 %). V červených číslech zůstává průmysl (-1,6 %), zemědělství (-1,2 %) a obchod, pohostinství a doprava (-1,1 %).

Z výdajového pohledu zůstává největší brzdou ekonomického vývoje slabá spotřeba domácností, která meziročně klesla o 2,3 % a snížila se i oproti předchozímu kvartálu (-0,3 %). V plusu se naopak meziročně drží spotřeba vládních institucí (3,9 %), tvorba hrubého fixního kapitálu (3,9 %) i bilance zahraničního obchodu, která narostla o 60 mld. .

Příjemné překvapení se nekoná, naopak. Třetí kvartál se české ekonomice pranic nepovedl a šance na nápravu ve zbytku roku je mizivá. Letošek tak prakticky jistě zakončíme v červených číslech, jako pravděpodobný se jeví celoroční pokles HDP o 0,5 %. Jednoduchý ovšem nebude ani rok příští, do kterého průmyslový sektor míří s velmi slabým objemem zakázek a nadále vysokými náklady, v účinnost vejde vládní konsolidační balíček a centrální banka udržuje úrokové sazby na vysokých úrovních. Podobně jako letos se budou naděje české ekonomiky upínat hlavně k domácnostem v očekávání, zda se jejich ochota utrácet odrazí ode dna. Vzhledem k ústupu inflace, růstu reálných mezd a nadále solidním úsporám mezi středně- až vysoko-příjmovými domácnostmi se nadále jedná o realistickou variantu, ovšem velké zázraky čekat pravděpodobně nelze. Spotřebitelská nálada totiž zůstává mrazivá a pro její zlepšení by bylo zapotřebí alespoň nějakých dobrých zpráv. Nyní je na tahu Česká národní banka, která by mohla přispět uvolněním měnové politiky, ovšem bankovní rada se podle všeho stále obává potenciálního opětovného vzedmutí inflaci na začátku příštího roku a s její pomocí tedy nelze příliš počítat. Patrně je tedy na čase se pomalu smířit s tím, že po špatném roce 2022, ještě horším roce 2023 přijde jen nepatrně lepší rok 2024.

Vít Hradil
hlavní ekonom 

Společnost CYRRUS, a.s., je licencovaným obchodníkem s cennými papíry a jednou z největších investičních společností v České republice. Mimo investičních služeb na míru každému investorovi nabízí CYRRUS i korporátní služby jako firemní poradenství, management emise dluhopisů vaší firmy, služby depozitáře fondů kvalifikovaných investorů nebo realizaci měnových konverzí a zahraničních plateb za výhodných podmínek.
V roce 2020 společnost oslavila výročí 25 let svého působení na kapitálových trzích.

Více informaci na: www.cyrrus.cz

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688