Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Makroekonomika  |  01.12.2023 10:14:55

Ranní okénko - Příliv českých dat a pokles inflace v eurozóně


Poslední den tohoto týdne přinese data i z české ekonomiky. Již za pár minut Český statistický úřad zveřejní druhý odhad HDP za třetí kvartál letošního roku včetně jeho struktury. Na základě aktuálních dat odhadujeme, že tuzemské hospodářství pokleslo mírněji (-0,2 % ve srovnání s předchozím čtvrtletí), než naznačuje první odhad (mezičtvrtletně -0,3 % a meziročně -0,6 %). Naše ekonomika jako jediná v rámci Evropské unie zatím nepokořila předcovidovou úroveň a zdá se, že ani v blízké době se to nepodaří, zejména kvůli stále utlumené spotřebě domácností. V dopoledních hodinách bude rovněž publikován index nákupních manažerů (PMI), kdy očekáváme jeho zvýšení ve zpracovatelském průmyslu z 42,0 na 42,8 bodů (medián trhu 42,9), tedy v podobných intencích jako v Německu i celé eurozóně. Ve 14:00 Ministerstvo financí zveřejní plnění státního rozpočtu ke konci listopadu. Za deset měsíců letošního roku činil deficit ve výši 210,7 mld. a naplánovaný schodek 295 mld. se tak nejspíše podaří dodržet.

Ze světa dorazí finální údaje indexu nákupních manažerů (PMI) ve zpracovatelském průmyslu z Německa, eurozóny i USA. Ve Spojených státech amerických bude navíc zveřejněn výsledek indexu ISM, jehož metodika se mírně liší od indexu PMI

Včerejší den byl nabitý zahraničními daty. Patrně tou nejdůležitější zprávou je, že se meziroční inflace v eurozóně snížila z říjnových 2,9 % na 2,4 % v listopadu, což byl výraznější pokles, než který očekávali analytici (2,7 %). Nicméně v dalších měsících bude odeznívat pozitivní vliv statistické základny a energií, inflace tak pravděpodobně opět mírně povyroste. I jádrová inflace poklesla významněji (z 4,2 % na 3,6 %), než bylo predikováno (3,9 %). Naopak říjnová nezaměstnanost v eurozóně zůstala v souladu s očekáváním trhu na 6,5 %. To v případě Německa nezaměstnanost v listopadu mírně vzrostla z 5,8 % na 5,9 %. Výsledky německého maloobchodu za říjen dopadly lépe, než bylo predikováno, kdy v meziměsíčním srovnání byl revidován zářijový výsledek z propadu na stagnaci a zároveň v říjnu tržby maloobchodních prodejců rostly rychleji.

V USA dopadly výsledky osobních příjmů i výdajů dle odhadu trhu, kdy v obou případech došlo k meziměsíčnímu nárůstu o 0,2 %. Zpomalení růstu osobních výdajů koresponduje s ve středu zveřejněnou osobní spotřebou, která rovněž nerostla tak rychle, jak naznačoval první odhad. Dále z amerického trhu práce počet nově podaných žádostí o podporu v nezaměstnanosti byl v souladu s očekáváním trhu a nevybočuje od čísel z minulých týdnů. Naopak počet pokračujících žádostí nadále roste a je na nejvyšší úrovni od roku 2021.

Americký index S&P 500 za včerejší den zaznamenal zisk ve výši 0,4 %. V zelených číslech (0,3 %) byl rovněž německý DAX, zatímco pražská burza zůstala na stejné hodnotě, jako končila po středečním obchodování. Koruna se nyní pohybuje okolo úrovně 24,30 EUR/CZK

Autor: Martin Kron, analytik 
Editor: Vratislav Zámiš, analytik 

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na twitteru

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688