Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  01.12.2023 09:11:00

Nejnižší inflace v eurozóně od roku 2021 je holubičím signálem i pro ČNB. Prozradí něco Powell před prosincovým zasedáním Fedu? - Rozbřesk

Inflace v eurozóně zvolnila v listopadu daleko více, než očekával trh - poklesla na 2,4 % (z 2,7 %), což je nejnižší úroveň od července 2021 a relativně blízko cíle ECB. I když je to do značné míry důsledek energetické deflace (-11,5 % meziročně), překvapivě zvolnila i jádrová inflace - na 3,6 % (oproti očekávaným 3,9 %).

Ještě v průběhu léta se přitom jádrová inflace v eurozóně pohybovala nad 5 %. Mezi jednotlivými členskými zeměmi sice přetrvávají velké rozdíl - inflace se pohybuje od -0,7 % v Belgii po 6,9 % na Slovensku - celkové překvapení je však natolik výrazné, že to pro ECB bezesporu bude výrazný signál. Pokud tedy inflační tlaky zejména v segmentu služeb opět nezesílí, může v příštím roce dojít na daleko dřívější pokles úrokových sazeb, než v tuto chvíli očekáváme (nyní náš základní scénář počítá s poklesem v Q3 2024).

A sázky trhů na dřívější pokles úrokových sazeb v eurozóně jsou něco, co dodává “chuť do života” i všem středoevropským měnám včetně koruny. Pro ty nebyla a stále částečně není nijak lákavá představa relativně dlouhého pobytu eurových sazeb na zvýšených úrovních a na nižší inflační čísla z eurozóny reagují logicky pozitivně. Česká koruna se i proto drží na relativně silných úrovních v okolí 24,30 EUR/CZK - je tedy o zhruba 1,5 % silnější, než předpokládala poslední prognóza centrální banky.

A tímto způsobem nižší inflace v eurozóně také nepřímo zvyšuje pravděpodobnost, že se v dohledné době odhodlá k poklesu sazeb také ČNB. Kromě silnější koruny je pro české centrální bankéře bezesporu povzbudivé vidět, že politika ECB postupně zabírá a inflační vlna odeznívá. Prosincové zasedání i přesto zatím zůstává značně nejistou hrou a ČNB ještě mohou hodně ovlivnit výsledky dnešního HDP, mezd za třetí kvartál a následně také listopadové inflace.


*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna se držela v blízkosti 24,30 EUR/CZK posilněná nižším výsledkem inflace v eurozóně. Dnešní výsledek HDP bude hodně o detailní struktuře - pokud se vedle slabé zahraniční poptávky ukáže, že ani spotřeba domácností není dvakrát přesvědčivá, nemusí to být pro korunu dvakrát pozitivní impulz.

Eurodolar
Eurodolar včera odevzdal část svých zisků, když inflační čísla z eurozóny překvapila daleko nižší hodnotou, než se očekávalo. Celková inflace spadla v listopadu v měnové unii již na hodnotu 2,4 % (meziročně), přičemž jádrová pak na hodnotu 3,6 %. Obě čísla dále povzbudila sázky na snižování sazeb ze strany ECB v roce 2024, což eurodolar odnesl propadem směrem k hodnotě 1,09. Rozporuplná americká data pak odpoledne již trhem nijak zásadně nepohnula, byť překvapivě silná data regionálního indexu podnikatelské nálady PMI z Chicaga dolaru dále lehce prospěla.
A právě dnešní americký index podnikatelské nálady - ISM z průmyslu bude další důležitým číslem tohoto týdne. Eventuální pozitivní překvapení by mohlo odmazat pokračující zisky eurodolaru. Kromě ISM však budou dnes ve hře i centrální bankéři - konkrétně pak těžké váhy reprezentované šéfem Fedu Powellem a prezidentkou ECB Ch. Lagard.

Akcie
Vítězem včerejšího obchodního dne na Wall Street se stal netradičně průmyslový index Dow Jones Industrial Average, který posílil o 1,5 %, mezitím co S&P 500 posílil pouze o 0,4 % a technologický Nasdaq dokonce propadl o 0,2 %. Dow Jones se tak dostal přes svoje předchozí roční maxima ze srpna. Naopak u technologických titulů docházelo k výběru zisků, když od začátku měsíce i přes včerejší propad přidaly přes 10 %. Indexu Dow Jones pomohla k růstu softwarová společnost Salesforce. Report výsledků dopadl pozitivně a akcie Salesforce narostly o 9,4 %. I když měsíc listopad táhly především technologické akcie, poslední den v měsíci se jim příliš nedařilo. Letošní hvězda Nvidia ztratila 2,9 %. Alphabet propadl o 1,9 % a Meta Platforms o 1,5 %.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688