Kryštof Míšek (Argos Capital)
Makroekonomika  |  28.11.2023 16:15:59

Čelí veřejný zdravotní systém opravdové krizi?

Dovolím si tvrdit, že ano. Stav současného českého zdravotního systému je skutečně alarmující. Z pohledu ekonoma se jedná o mimořádně nebezpečné „letadlo“, které je založené na kombinaci nadužívání systému, jeho netransparentnosti, neefektivit plynoucí z přeregulování sektoru a stále větších nároků na vynaložené prostředky. K tomu se nyní přidává i oprávněný strach z vyhoření u mladé generace českých lékařů. Nejdříve několik faktů.

Zdravotní péče je v domácí ekonomice hrazená převážně z veřejného zdravotního pojištění a pouze v určitých případech bývá doplněna o spoluúčast pacientů (např. doplatky za některé léky nebo výkony v rámci stomatologické péče) nebo o výdaje v rámci státního rozpočtu. Výdaje zdravotních pojišťoven přitom každý rok mohutně rostou. Systém veřejného zdravotního pojištění v roce 2022 vykázal příjmy ve výši 431,9 mld. a výdaje ve výši 434,2 mld. , čímž dosáhl deficitu přibližně 2,3 mld. . Za tři roky od roku 2019 do roku 2022 narostly celkové výdaje na zdravotní péči ze základního fondu zdravotních pojišťoven dokonce o těžko uvěřitelných 35 %! Podíl veřejných výdajů na zdravotní péči je v ČR nejvyšší v celé EU. Od roku 2024 se pak má státem placená částka valorizovat automaticky v závislosti na vývoji ekonomiky. Přesto se situace ve zdravotnictví trvale zhoršuje. Jaké jsou hlavní důvody tohoto stavu a jaké jsou návrhy možných udržitelných řešení?

Chybí jednoznačná kvalitní reforma založená na dohodě napříč politickým spektrem (tedy delší než jedno volební období), která by zvýšila odměnu pro ty, kteří se o své zdraví starají a případně regulovala zbytečné výkony a nadužívání. Rovněž by tato potřebná reforma měla mít za cíl zvyšovat spoluúčast pacientů a umožnit jim více si připlatit za různé nadstandardní služby. V opačném případě budeme dále svědky zhoršování stavu a prodlužování agonie, která zachvátila celý systém. Nemožnost jakékoliv dlouhodobě smysluplné dohody mezi lékaři a ministrem zdravotnictví je toho jen dalším smutným důkazem.

Kryštof Míšek, hlavní ekonom Argos Capital

Argos Capital – Partner pro investice do komodit

Máme dlouholeté zkušenosti s obchodováním na kapitálových trzích. Nabízíme služby zahrnující přístup k akciovým a komoditním trhům. Díky spolupráci s předním světovým brokerem, společností Interactive Brokers LLC zajišťujeme přístup na trhy po celém světě. Samozřejmostí je profesionální přístup na individuální bázi, který se přizpůsobí potřebám klienta, jeho rizikovému profilu a investičním cílům.

Více informaci na: www.argoscapital.cz






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688