Radomír Jáč (Generali Investment)
Makroekonomika  |  24.11.2023 10:27:36

Důvěra v české ekonomice v listopadu mírně stoupla a dostala se tak na své tříměsíční maximum

Zlepšení se koncentrovalo do nálady mezi podnikateli, jež se s výjimkou průmyslu zlepšila ve všech sektorech podnikatelské sféry, především ale ve stavebnictví.

V případě spotřebitelů důvěra klesla ze svého tříměsíčního maxima, neboť domácnosti hůře hodnotí svou současnou finanční situaci a více se také obávají jejího vývoje v dalších dvanácti měsících.

Listopadový průzkum signalizuje smíšený vývoj cenových očekávaní v české ekonomice: zejména v případě domácností se zřejmě projevují nejistoty ohledně toho, jak se budou vyvíjet například ceny energií a jak se vše projeví na jejich finanční situaci.

 

Celková důvěra v tuzemské ekonomice v listopadu vzrostla na své tříměsíční maximum.

Nárůst důvěryčeské ekonomice byl v říjnu tažen zlepšením důvěry mezi podnikateli, především ve stavebnictví a službách, v menší míře také v maloobchodě.

Spotřebitelé a také průmysl naopak v listopadovém průzkumu signalizují zhoršení nálady.

 

průmyslu se indikátor důvěry mírně snížil ze svého několikaměsíčního maxima, jež bylo dosaženo v říjnu.

Výrazně se zhoršilo očekávaní ohledně vývoje výrobní činnosti v příštích měsících a zhoršilo se hodnocení současné poptávka.

Listopadový průzkum hlásí mírný ´pokles v očekávání vývoje prodejních cen v průmyslu pro příští tři měsíce, příslušný indikátor se vrátil na svou zářijovou úroveň, jež byla nejslabší od června 2020.

 

Ve službách se důvěra po poklesu v předchozích dvou měsících v listopadu zlepšila, což bylo taženo nárůstem optimismu ohledně očekávané poptávky do dalších měsíců a zlepšením očekávaní vývoje ekonomické situace.

Indikátor očekávaného vývoje cen pro příští tři měsíce v sektoru služeb v listopadu vzrostl ze svého dvouletého minima a vrátil se na zářijovou úroveň a nachází se tak mírně nad dosavadním průměrem letošního roku.

 

maloobchodu se celkový indikátor důvěry mírně zlepšil ze svého více než dvouletého minima, jež bylo vykázáno v říjnu.

Listopadové zlepšení důvěry bylo taženo větším optimismem ohledně očekávaného vývoje celkové ekonomické situace v příštích šesti měsících.

Indikátor očekávaného vývoje prodejních cen pro příští tři měsíce v případě maloobchodu v listopadu klesl a indikátor cenového očekávání je tak nyní nejnižší od března 2020.

V případě maloobchodu předpokládám, že se důvěra bude v dalších měsících spíše zlepšovat.

Na náladu mezi spotřebiteli by měla pozitivně působit snižující se inflace, neboť pomalejší růst cenové hladiny povede ke zlepšení vývoje na straně reálných příjmů tuzemských domácností.

 

V případě stavebnictví důvěra v listopadu poměrně výrazně vzrostla, na nejsilnější úroveň od loňského prosince.

Zhoršilo se hodnocení v zásadě u všem položek, tedy například u stávající poptávky, výrobní činnosti v uplynulých měsících a do dalších měsíců se zlepšila očekávání ohledně stavební činnosti a celkové ekonomické situace.

Indikátor očekávaného vývoje prodejních cen ve stavebnictví v listopadu mírně vzrostl ze svého více než dvouletého minima dosaženého v září, ukazatel cenových očekávání nicméně zůstal výrazně pod svým dosavadním letošním průměrem.

 

Na straně spotřebitelů se důvěra v listopadu zhoršila ze svého několikaměsíčního maxima, jež bylo vykázáno v říjnu.

Zhoršilo se hodnocení stávající finanční situace a také očekávání v této oblasti pro příštích dvanáct měsíců.

Indikátor očekávaného vývoje spotřebitelských cen v příštích dvanácti měsících v listopadu vzrostl na nejvyšší úroveň od letošního února.

Nicméně, předpokládáme, že náladu mezi spotřebiteli bude v dalších měsících dále podporovat klesající inflace a její příznivý dopad na reálné příjmy domácností.

 

Listopadový průzkum hlásí zlepšení důvěryčeské ekonomice, tahounem byla lepší nálada mezi podnikateli, jejíž zlepšení bylo patrné ve většině sektorů.

Domácnosti zřejmě propadají nejistotám ohledně vývoje cen energií, což se projevilo v pesimismu ohledně jejich finanční situace a v nárůstu cenových očekávání.

Na průmyslu se zřejmě projevuje i nadále slabá situace v tomto sektoru napříč Evropou, listopadové zhoršení indikátoru důvěry bylo ovšem mírné a přišlo po velmi silném zlepšení důvěry, jež vykázal říjnový průzkum.

 

Radomír Jáč

Radomír Jáč

Radomír Jáč působí na kapitálových trzích již dvacet let, a to s praxí na pozici hlavního analytika v předních investičních bankách a asset management společnostech aktivních na středoevropských trzích. Profesně pokrývá makroekonomický vývoj včetně měnové a rozpočtové politiky, vývoj měnových kurzů či výnosů vládních dluhopisů, především ve středoevropském regionu (včetně české ekonomiky) a v eurozóně. Vystudoval VŠE v Praze se zaměřením na hospodářskou a sociální politiku, ekonomické teorie a finanční trhy. Volný čas dělí mezi své nejbližší, běh a literaturu.


Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s.

Logo Generali

nabízí individuálním investorům a institucím komplexní produkty a služby v oblasti kolektivního investování a investičního managementu. Spravuje české podílové fondy vedené v českých korunách a irské investiční fondy nabízené v CZK, EUR a PLN. Nabídku přímých investic individuálních investorů do široké škály podílových fondů doplňuje nabídka produktů pravidelného investování, investičních programů a produktů životního cyklu. Mezi hlavní institucionální klienty patří pojišťovací a zajišťovací společnosti a penzijní fondy a současně obhospodařuje aktiva nejvýznamnějších částí Generali CEE Holding B.V. Společnost působí na trhu od roku 1991 a podle údajů Asociace pro kapitálový trh ČR je největším správcem aktiv v České republice. Její aktiva ve správě přesahují 289 mld. Kč. Řadí se tak mezi vedoucí firmy rovněž v regionu střední a východní Evropy.

Generali Investments CEE je součástí skupiny Generali, nezávislé italské finanční skupiny se silnou mezinárodní působností, která vznikla v roce 1831. Skupina Generali patří mezi přední světové pojišťovny s předepsaným pojistným 70 miliard euro (v roce 2016). Ve více než 60 zemích světa zaměstnává 74 tisíc odborníků. Skupina Generali zaujímá vedoucí postavení na trzích západní Evropy. Stále významnější pozici získává v Asii a také v regionu střední a východní Evropy. V 10 zemích tohoto regionu je skupina Generali jedním z předních poskytovatelů pojištění prostřednictvím holdingové společnosti Generali CEE Holding B.V.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688