Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  23.11.2023 13:13:00

Trh se raduje z nejnovějších zpráv o inflaci z USA, Eurozóny a Velké Británie (Komentář Invesca)

inflace

Zprávy o inflaci z USA, eurozóny a Velké Británie z minulého týdne byly vítané a do značné míry přesvědčily trhy, že centrální banky už přestaly zvyšovat úrokové sazby, píše ve svém komentáři Kristina Hooper, vedoucí stratéžka pro globální trhy společnosti Invesco.

Dezinflační trend pokračuje

Index spotřebitelských cen v USA za říjen naznačil pokračující pokrok na dezinflační frontě. Trhy to považovaly za jasný signál, že cyklus zvyšování sazeb v USA skončil. Tato data byla rychle následovány informacemi o inflaci v eurozóně a ve Spojeném království a také indexem cen výrobců v USA, které trhy interpretovaly tak, že zvyšování sazeb mezi centrálními bankami západních vyspělých zemí skončilo.

Zároveň jsme však minulý týden získali data, které ukazují, že tytéž vyspělé západní ekonomiky ochlazují. Například americké maloobchodní tržby za říjen zaznamenaly první pokles od března. Pokles průmyslové výroby v eurozóně byl horší, než se očekávalo. Proč jsou tedy trhy tak spokojené?

Nedávné události byly pro trhy pozitivní

Především je to to, co západní centrální banky vyspělých zemí chtějí, aby se stalo. Chtějí, aby se jejich ekonomiky ochladily, aby zajistily pokračování dezinflace. Kromě toho se Spojené státy tento měsíc bez jakéhokoli dramatu vyhnuly pádu vlády a schválily krátkodobý odstupňovaný plán výdajů. Klíčovým bodem celosvětově rostoucí chuti je však to, že trhy se dívají až do roku 2024; diskontují začátek snižování sazeb později do první poloviny roku a hospodářské oživení do druhé poloviny roku.

Výnosy desetiletých amerických treasuries, desetiletých britských giltů a desetiletých evropských dluhopisů, jako třeba italské desetileté dluhopisy, v posledních dnech klesly. A akcie vzrostly. Domnívám se, že trhy očekávají globální hospodářské oživení, přičemž k oživení ve druhé polovině roku pravděpodobně přispějí i další velké ekonomiky, jako je Čína a Japonsko, tím, že v nejbližší době podpoří svou fiskální a měnovou politikou.

Volatilita může představovat příležitost

Ačkoli se zdá, že na trzích začal večírek, očekávám v nejbližší době určitou volatilitu. Stále panuje značná nejistota ohledně načasování, kdy začne snižování sazeb, a tak bychom mohli být v nejbližší době svědky rčení "špatné makrozprávy jsou dobré zprávy pro trhy" a naopak. Využila bych však těchto příležitostí k přidání nástrojů s pevným výnosem s dlouhou durací a také k nalezení atraktivnějších vstupních míst pro akcie.

Je to začátek změny sentimentu?

Celkově si myslím, že se na posledních několik týdnů můžeme dívat jako na začátek výrazné změny nálady na trzích a obecně i změny globální ochoty riskovat, protože trhům se zřejmě líbí to, co předpokládají, že se bude dít v následujících měsících. Budeme muset být velmi ostražití a uvědomit si, že dlouhé zpoždění měnové politiky, které se ještě může zpozdit, může do budoucnosti, jak jí trhy v současnosti diskontují, vnést zmatek.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Okomentovat na facebooku






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688