Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  16.11.2023 07:15:00

Pokračující napětí na americkém trhu práce a slabší průmysl za říjen (Ranní zpráva z finančního trhu)

Pokles průmyslové produkce v USA za říjen bude primárně důsledkem stávek v daném měsíci, listopad by měl vše kompenzovat. Týdenní statistiky počtu nových uchazečů o podporu v nezaměstnanosti potvrdí, že trh práce v USA zůstává nadále napjatý. Z domova se dočkáme říjnových cen v primárních okruzích. Oproti tržnímu konsensu vnímáme riziko na straně o něco vyšší cenové dynamiky.

Čekáme mírně vyšší dynamiku průmyslových cen v ČR za říjen

V souladu s tržním konsensem předpokládáme pokles americké průmyslové produkce během října o 0,4 %. Slabá bude zejména výkonnost automobilového průmyslu, ale ani v ostatních zpracovatelských odvětvích to nebude o moc lepší. Hlavním viníkem jsou ovšem stávky, které se v daném měsíci uskutečnily a které průmyslovou produkci snížily. Listopad by tedy měl být ve znamení kompenzace tohoto říjnového propadu. Jak vypadají vyhlídky v okolí Philadelphie a Kansasu naznačí příslušné ukazatele aktivity za listopad. Z pohledu situace na trhu práce platí, že zůstává napjatý. Přes horší číslo z průmyslu tedy ekonomický kalendář bude spíše nahrávat dolaru, který však v posledních týdnech výrazně ztrácel vzhledem ke snížení očekávání ohledně zvyšování sazeb amerického Fedu.

Tuzemský ekonomický kalendář přinese říjnová data o vývoji cen v primárních okruzích. Důležitá budou jak data o cenách v zemědělství, které mají následně vazbu na ceny potravin pro konečné spotřebitele, tak ceny průmyslových producentů. Tady se obáváme ve srovnání s tržním očekáváním o něco vyšší cenové dynamiky. I když se standardně nejedná o klíčová inflační data, v současné době mohou být tím, co aktuální tržní očekávání překloní směrem ke stabilitě sazeb či k jejich poklesu na prosincovém zasedání bankovní rady ČNB. Případné vyšší číslo a zvýšení šance na stabilitu sazeb do konce roku by bylo dobrou zprávou pro korunu, i když zřejmě pouze dočasně.

Koruna včera korigovala předchozí zisky, ve výsledku nakonec neztratila

Na globálním trhu panoval ve středu týdne klid. Euro vůči dolaru pouze nepatrně oslabovalo a mírně tak korigovalo zisky, kterých dosáhlo v průběhu úterní seance. Zveřejněná data zásadní impuls finančním trhům nepřinesla. Průmyslová produkce v eurozóně v září výrazně propadla, což již ale naznačovala dřívější data z jednotlivých evropských zemí. Odpolední americká data přinesla smíšené signály. Na straně jedné jsme s dočkali lepších čísel říjnových maloobchodních tržeb, avšak směrem k lepšímu byla zase revidována již tak silná zářijová data. Potěšil i výrazně lepší výsledek listopadové průmyslové aktivity z okolí New Yorku. Naproti tomu ceny průmyslových výrobců výrazně klesly.

Na koruně i dalších středoevropských měnách se během včerejška prosazoval oslabující trend. Primárně se jednalo o korekci zisků z předchozího dne. Česká měna vůči euru ztratila téměř deset haléřů. Oproti ranní kotacím u 24,46 CZK/EUR se v odpoledních hodinách obchodovala za ceny v blízkosti 24,55 CZK/EUR. V samotném závěru včerejší seance ale prakticky veškeré oslabení vymazala.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688