Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  15.11.2023 10:46:00

Čínští spotřebitelé dodávají impuls uvadající ekonomice, maloobchod v říjnu vzrostl o 7,6 %

Zvýšení spotřebitelských výdajů a průmyslové výroby v Číně minulý měsíc poskytlo druhé největší světové ekonomice potřebný impuls, zatímco politici nadále zvažují podporu hospodářského růstu, který je sužován pokračující krizí v oblasti nemovitostí.

Maloobchodní tržby se v říjnu oproti předchozímu roku zvýšily o 7,6 %, uvedl ve středu Národní statistický úřad, což je lepší výsledek, než se předpokládalo, a částečně k němu přispělo příznivé srovnání se slabým měsícem v roce 2022. Říjen také zachytil týdenní sváteční období Zlatého týdne, během kterého mnoho Číňanů cestovalo po zemi a nakupovalo.

Průmyslová výroba vzrostla o 4,6 %, což je o něco více, než se předpokládalo.

Tyto údaje pomohly kompenzovat zjevné známky slabosti na trhu s bydlením: V prvních deseti měsících roku se zhoršoval pokles investic do výstavby nemovitostí, což brzdilo růst investic do fixních aktiv.

fff

Údaje naznačují, že čínská ekonomika si i v závěrečné fázi roku 2023 zachovává určitou dynamiku, i když celková čísla vypadají zčásti lépe, protože se porovnávají s rokem 2022, který byl zasažen pandemií. To může investorům poskytnout určitou dočasnou úlevu vzhledem k tomu, jak nedávné ukazatele signalizovaly varovné signály týkající se všeho od tovární aktivity a vývozu až po deflační tlaky spotřebitelů a utlumené úvěry.

"Zdá se, že čínská ekonomika v říjnu odvrátila obavy z širšího postupného zpomalení," uvedl Carlos Casanova, hlavní ekonom pro Asii ve společnosti Union Bancaire Privee v Hongkongu.

"Přesto se ďábel skrývá v detailech," uvedl s tím, že investice do nemovitostí jsou brzdou, a dodal, že oficiální strategie restrukturalizace dluhu v sektoru nemovitostí bude trvat několik let. "Stále je zapotřebí politické podpory, aby se vyřešily obavy týkající se domácího sentimentu a poptávky po bydlení."

Takzvaný offshore jüan po zveřejnění údajů snížil předchozí ztráty a vzrostl o 0,1 %, zatímco tzv. onshore jüan posílil o 0,2 %. Výnos desetiletých čínských státních dluhopisů vzrostl o jeden bazický bod na 2,67 %. Index CSI 300 na pevnině snížil dřívější zisk o celých 1,1 % a v odpolední seanci se obchodoval o 0,6 % výše, zatímco Hang Seng China Enterprises Index si udržel ranní nárůst a vzrostl o 2,9 %.

Politici podnikají kroky k přidání stimulů na pomoc ekonomice, mimo jiné prostřednictvím netradiční revize rozpočtu v polovině roku a schválení státních dluhopisů v hodnotě 1 bilionu jüanů (138 miliard USD) na investice do infrastruktury minulý měsíc.

Těsně před zveřejněním údajů poskytla Čínská lidová banka ve středu prostřednictvím své střednědobé úvěrové facility nejvíce peněžních prostředků od roku 2016, aby podpořila financování růstu. Agentura Bloomberg odhaduje, že dodatečné půjčky budou mít na trhy dopad odpovídající snížení sazby povinných minimálních rezerv o více než 25 bazických bodů. To snižuje očekávání, že ji centrální banka v příštích týdnech sníží.

Peking také plánuje poskytnout nejméně 1 bilion jüanů levného financování na programy renovace městských vesnic a dostupného bydlení, aby pomohl trhu s nemovitostmi, informoval Bloomberg News. Středeční údaje ukázaly, že se v říjnu prohloubil pokles jak prodeje domů v Číně, tak investic do výstavby nemovitostí.

Statistický úřad ve svém prohlášení doprovázejícím údaje vyzdvihl zlepšení hlavních ukazatelů a dodala, že ekonomika "celkově fungovala stabilně". Upozornila však na přetrvávající problémy způsobené vnější nejistotou a nedostatečnou domácí poptávkou a dodala, že "základy hospodářského oživení je třeba ještě upevnit".

Někteří ekonomové upozornili, že spotřebitelská nálada stále není zcela stabilní. Podle hlavního ekonoma společnosti Pinpoint Asset Management Zhanga Zhiweie rostly říjnové maloobchodní tržby v meziměsíčním srovnání podobným tempem jako v září a dodal, že "domácí poptávka je stále slabá".

"Spotřebitelské aktivity v Číně zůstávají poněkud utlumené kvůli špatnému spotřebitelskému sentimentu a také negativnímu efektu na majetek pocházející z trhu nemovitostí," uvedla pro Bloomberg Jacqueline Rong, hlavní ekonomka pro Čínu společnosti BNP Paribas SA.

www

I tak ale Rong uvedla, že údaje potvrzují, že Čína "rozhodně prochází mírným hospodářským oživením", a dodala, že růst je na dobré cestě k překročení oficiálního cíle pro rok 2023, který činí přibližně 5 %.

Pro investory a analytiky to znamená, že se pozornost obrací k reálné dynamice ekonomiky a dlouhodobějším vyhlídkám. Přetrvávající krize v oblasti nemovitostí, stárnutí čínské populace a nízký růst podnikání nadále vyvolávají vážné obavy.

Fiskální politika bude v novém roce "určitě expanzivnější", řekla Rong v rozhovoru pro Bloomberg TV a upozornila na ochotu centrální vlády rozšířit svou bilanci.

"To, co musíme v roce 2024 velmi pečlivě sledovat, je, do jaké míry může potenciální expanze rozpočtového deficitu centrální vlády kompenzovat potenciální pokles rozpočtového deficitu čínských místních vlád, zejména s ohledem na to, že celkový program řešení místního dluhu rozhodně zahrnuje mnohem přísnější fiskální disciplínu," uvedla.

Zdroj: Bloomberg

 
 
 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688