Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  15.11.2023 09:07:00

Nepatrně nižší americká inflace přivodila kolaps dolarových sazeb, eurodolar skokově na dostřel 1,09 - Rozbřesk

Pomalejší růst americké jádrové inflace se přes výrazný pokles amerických výnosů nakonec propsal až do střední Evropy. Americký dvouletý výnos poklesl o více než 20bps, zatímco desetiletý o 17bps a poprvé od poloviny září se podíval na delší “výlet” pod 4,50 %. Nízké americké výnosy a slabý dolar působí samozřejmě jako živá voda na všechny měny rozvíjejících se trhů včetně koruny. A to byl hlavní důvod, proč se ve včerejším obchodování české koruně podařilo dostat pod 24,50 EUR/CZK.

Včerejší pohyb koruny jenom dokládá, jak je pro ni v tuto chvíli důležitá nálada na globálních trzích. Bez explicitní podpory ČNB (závazku používat devizové rezervy na určitých úrovních) je koruna bezesporu zranitelnější, než byla v první polovině roku 2023. Současně s tím je “na spadnutí” první pokles českých sazeb a další zužování “úrokového náskoku” koruny vůči euru a dolaru. Právě kvůli tomu je koruna velmi citlivá na inflační zprávy přicházející z globálních trhů. Nižší inflační čísla si investoři překládají jako “úspěch” současné úrovně měnové restrikce v USA a sázejí na nižší potřebu měnové restrikce v budoucnu. To přináší nejen koruně zaslouženou úlevu. Otázkou je, zda trvalou?

I když v USA i v eurozóně s vysokou pravděpodobností nepůjdou sazby vzhůru, jejich první pokles je stále relativně daleko. Česká měna proto bude v nejbližších měsících čelit tenčícímu se úrokovému “náskoku”. Současně s tím český pro-exportní průmysl hlásí slabé nové zakázky, což se může projevit v opatrnějším zajišťování otevřených devizových pozic. Těžko tedy věřit tomu, že se do konce roku dočkáme výraznějších trvalých zisků české měny. Krátkodobě koruna sice může ještě těžit z lepší nálady na amerických dluhopisových trzích, prostor pro zisky však v tuto chvíli stále považujeme za omezený.


*** TRHY ***

Koruna

Česká koruna včera reagovala pozitivně na nižší americkou inflaci a dostala se pod 24,50 EUR/CZK. I když krátkodobé zisky nelze vyloučit, prostor pro jejich rozšiřování je podle nás na koruně v tuto chvíli spíše omezený (viz úvodník). Rozhovor Jana Fraita pro Seznam zprávy na trzích příliš velký “otisk” nezanechal - i když z něj bylo patrné, že i Jan Frait má o poklesu sazeb v tuto chvíli stále své pochybnosti.

Eurodolar
Co může napáchat jedna desetina v odhadu inflace včera názorně ukázaly americké trhy. Říjnová jádrová inflace totiž v říjnu nerostla o očekávaných 0,3 % meziměsíčně, ale jen o 0,2 % (meziročně 4,0 % versus 4,1 %), což způsobilo masivní kolaps výnosů amerických dluhopisů. Trh a to pochopitelně i ten eurodolarový se totiž utvrdil v tom, že se zvyšováním úrokových sazeb Fedu je v tomto cyklu konec. Následný pohyb cen byl markantní, když výnos dvouletého vládního dluhopisu propadl o 21 bazických bodů a eurodolar byl katapultován téměř o dvě figury výše.
Výrazné tržní pohyby by však nemusely skončit jen se zveřejněním amerických inflačních dat. Dnes odpoledne bude ve hře další veledůležité číslo v podobě amerických maloobchodních tržeb (za říjen). Pokud přijde další zklamání, tak eurodolaroví býci ještě nemuseli říct poslední slovo.

Akcie
Investoři na Wall Street zažili další nákupní horečku, a tak index S&P 500 zaznamenal téměř 2% zisk. Optimismus přinesla čísla o americké inflaci. Sázky investorů na budoucí sazby Fedu se posunuly ve prospěch snižování sazeb o 50bps do červencového zasedání v příštím roce. Na vidinu nižších sazeb včera velmi citlivě reagovaly technologické tituly, když technologický index Nasdaq 100 posílil o více než 2 %. V rámci tohoto sektoru se dařilo všem těžkým váhám v čele s akciemi Tesla, které přidaly zhruba 6 %. Těsně pod psychologickou hranicí se zastavily akcie Nvidia, které pokračovaly ve spanilé jízdě. Díky včerejšímu růstu si připsaly již desátý růst v řadě a dvanáctý růst během posledních třinácti dní.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

08.03.2024Eurodolar nad 1,09 nehledě na holubičí prognózu ECB ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
04.12.2023Eurodolar otvírá týden na úrovni 1,09 ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
15.11.2023Americká inflace přivodila kolaps dolarových sazeb ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
15.11.2023Eurodolar skokově na dostřel 1,09 ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688