ec.europa.eu (Evropská komise)
Evropská unie  |  14.11.2023 12:09:00

EULife22 – Stručná shrnutí projektu

Přechod na čistou energii

Podpora přechodu na čistou energii v hodnotovém řetězci HORECA (EE4HORECA)

Udržitelné hodnotové řetězce v ubytovacích a stravovacích službách procházejí opatřeními v oblasti energetické účinnosti. Cílem konsorcia pro více zemí, které tento projekt provádí, je vyškolit přibližně 520 zaměstnanců a prostřednictvím aktivní komunikace a šíření informací oslovit 10.000 zúčastněných stran. Předpokládané úspory primární energie jsou vyčísleny na 3,9 GWh/r (což odpovídá osvětlení 390 milionů žárovek) a na 1159 tun CO2/rok(což odpovídá 118,000 litrům spáleného benzinu).

Shrnutí projektu

 

LIFE belgický kulatý stůl o financování energetické účinnosti (LIFE BE FREE)

Energetická účinnost vyžaduje inovativní finanční řešení a odstranění překážek pro investice. Příkladem je Belgie. Cílem týmu, který stojí za tímto projektem, je vytvořit kulatý stůl složený z veřejných a soukromých zúčastněných stran, který se bude zabývat finančními problémy souvisejícími s energetickou účinností.

Shrnutí projektu

 

Nové dovednosti pro budovy s téměř nulovou spotřebou energie (NS4nZEB)

Konsorcium stojící za tímto projektem se zaměřuje na řešení nedostatků v oblasti dovedností v oblasti energie z obnovitelných zdrojů a digitálních technologií. Zvýšení počtu kvalifikovaných odborníků v oblasti renovací ekologických budov povede k úspěšnému využívání budov s nulovou spotřebou energie a k účinnému vytápění a chlazení založenému na obnovitelných zdrojích energie. Budou vyvinuty nové vzdělávací metody a kurzy kvalifikací pro odborníky v hodnotovém řetězci budov, do nichž budou zapojeny orgány, zaměstnavatelé, koneční uživatelé a učitelé.

Shrnutí projektu

 

Spotřebitelé stojící v čele reakce EU na energetické ambice prostřednictvím využívání tepelných čerpadel (CLEAR-HP)

Cílem partnerů projektu je usnadnit spotřebitelům přístup k tepelným čerpadlům. Řeší finanční a regulační překážky, poskytují informace, určují možnosti financování a rozvíjejí partnerství. Plánují zahájit kolektivní nákupní programy, zvyšovat kvalifikaci osob provádějících instalaci a informovat o výhodách tepelných čerpadel. Projekt zapojí 43,000 spotřebitelů v sedmi zemích, což povede ke značným novým investicím, značným úsporám energie a snížení emisí.

Shrnutí projektu

 

Rozvoj specializované společnosti zabývající se transformací, realizací a dodávkami energie s cílem urychlit průmyslovou transformaci s nulovými čistými emisemi (hlavní čisté nulové emise)

Dvě belgické organizace Boortmalt a Engie Impact Belgium spojily síly v rámci projektu Mastering Net Zero a snaží se vyvinout replikovatelná řešení. Cílem projektového týmu je zahájit investiční programy v oblasti energetické účinnosti a obnovitelných zdrojů prostřednictvím škálovatelných finančních řešení pro investiční projekty v oblasti udržitelné energetiky. Cílem konsorcií je postupně ukončit závislost EU na dovozu fosilních paliv a přijmout přechod na čistou energii.

Shrnutí projektu

 

Bulharsko

Příroda a biologická rozmanitost

Opětovné zavedení sudu obecného a posílení úspěšně znovuzavedené populace sudu v Bulharsku (Bearded Vulture LIFE)

Konsorcium partnerů, kteří stojí za projektem, zkvalitní působivé výsledky předchozích projektů LIFE realizovaných v Bulharsku. Projekt sdružuje tytéž partnery předchozích projektů s cílem obnovit na Balkáně dřívější sortiment Bearded and Cinereous Vultures. Toho dosáhnou strategickým znovuzavedením autochtonních populací, což pomůže obnovit genetický tok mezi západní Evropou, Afrikou a Asií.

Shrnutí projektu


- Správa a informace v oblastiživotního prostředí

Holistický přístup k nakládání s odpady při přechodu na oběhové hospodářství (LIFE HA2WASTE).
Vzhledem k tomu, že nové politiky EU a Bulharska v oblasti oběhového hospodářství a nakládání s odpady představují ambiciózní cíle v oblasti odpadů, bude projektový tým průkopníkem inovativního přístupu k nakládání s odpady. Bulharské konsorcium bude pracovat na nakládání s odpady z domácností, které se vyznačuje převládajícím skládkováním odpadu. Podpora bude poskytována přímo obcím a zúčastněným stranám, jakož i obyvatelům, kteří budou informováni o udržitelné spotřebě, prevenci a tříděném sběru odpadu.

Shrnutí projektu

 

Přechod na čistou energii

Finanční programy pro poskytování inovací v rámci energetické renovace (INSPIRenov)

Finanční mechanismy pro renovaci obytných budov mají zásadní význam pro podporu udržitelnosti v Bulharsku. Lidé, kteří stojí za tímto projektem, vytvářejí takové nástroje s cílem přispět do bulharského Národního fondu pro dekarbonizaci. Tyto strategie energetické účinnosti spolu s vhodnými finančními produkty zcela odpovídají závazkům vyjádřeným EU.

Shrnutí projektu

 

Bezproblémové služby pro bydlení – energeticky účinná renovace (SHEERenovPlus)

Tým odpovědný za projekt SHEERenov+ nabízí praktické provádění dříve vyvinutého modelu integrované renovace domů. S ohledem na stávající politiky renovací je hlavním cílem bulharského konsorcia podnítit rozšíření energetických renovací v odvětví bydlení. Kromě hlavního města Sofie bude do projektu zahrnuto dalších pět velkých měst, která získala institucionální podporu od ministerstev, státních agentur, obcí a profesních sdružení.

Shrnutí projektu

Centrum služeb pro spolupráci zúčastněných stran a platforma pro zrychlenou domácí renovaci v Plovdivském kraji (multihomeřská oblast)

Cílem konsorcia stojícího za tímto projektem je urychlit renovační vlnu v Plovdivském kraji vytvořením centra služeb a platformy, které podporují ambiciózní a soběstačnou renovaci domů. Projekt zahrnuje spolupráci s místními orgány, vlastníky domů, poskytovateli renovací a finančními subjekty. Nabízí rovněž předávání znalostí, politické zachycování a podporu pokročilých renovačních řešení. Projekt dosáhne významných úspor energie, snížení emisí CO2 a investic.

Shrnutí projektu

Česko

Příroda a biologická rozmanitost

Komplexní ekologická obnova degradovaných a zmizelých salin v Moravské Pannonii (LIFE v solných marších)

Masarykova Univerzita a její partneři se zabývají problémem degradace a rozmanitosti stanovišť osmi lokalit mokřadů na loukách sítě Natura 2000. Prudce stoupá počet obyvatel v oblastech ochrany, jakož i výskyt stanovišť vnitrozemských slaných luk (ISM), který se neustále zmenšuje. Prostřednictvím podrobné pilotní analýzy a opatření specifických pro danou lokalitu konsorcium obnoví nejméně 20 ha ISM, což odpovídá přibližně 28 fotbalovým hřišť.

Shrnutí projektu

Životní prostředí a účinné využívání zdrojů

Řízení vodních zdrojů při návštěvních žalobách – FIT4USE Technologie recirkulace vody (LIFE 4 ZOO)

V zoologických zahradách měst se nadměrná spotřeba vody, která vede k nadměrným potřebám čištění odpadních vod, stává naléhavým problémem. Nedostatek vody představuje více obtíží pro zoologické zahrady, které při své konstrukci postrádají odolnost vůči vodě. Angažovaní španělští a čeští partneři řeší dvě výzvy spočívající v neoptimálním využívání vody a nízké odolnosti vůči nedostatku vody, kterým čelí zoologické zahrady.

Shrnutí projektu

 

- Správa a informacev oblasti klimatu 

Platforma pro vzdělávání v oblasti klimatu pro odborníky v oblasti architektury a nemovitostí (LIFE ClimArchiBase)

České konsorcium, které vede projekt ClimArchiBase, vytvoří vzdělávací klimatickou platformu pro odborníky v oblasti architektury a nemovitostí. Cílem týmu je poskytovat průběžné vzdělávání o uhlíkově neutrálních budovách a zajistit navrhování a provádění udržitelných stavebních projektů, které podporují zmírňování změny klimatu v oblasti životního prostředí a přizpůsobování se této změně. Čtyři zapojené nevládní organizace mají k realizaci tohoto projektu silnou síť.

Shrnutí projektu

 

- Přechod na čistou energii 

Posílení regionů: Ambiciózní a inkluzivní plány čisté energie pro modernizaci regionů spravedlivé transformace (RePower the Regions)

Tým, který připravuje a provádí projekt RePower, pomáhá regionům střední a východní Evropy urychlit proces dekarbonizace. Konsorcium se skládá z devíti zemí v regionech spravedlivé transformace (Bulharsko, Česko, Estonsko, Maďarsko, Lotyšsko, Polsko, Rumunsko, Slovensko a Ukrajina) a jeho cílem je vypracovat modely pro provádění inkluzivních a regionálních plánů čisté energie. Jsou prováděna celostní řešení, jako jsou místní a komunitně vedené iniciativy v oblasti energie z obnovitelných zdrojů.

Shrnutí projektu

Dánsko

Příroda a biologická rozmanitost

Obnovit a propojit stávající a nové prioritní suché travinné porosty EU s cílem zajistit příznivý stav typů stanovišť a druhů z hlediska ochrany (LIFE ORCHIDS)

Město Vordingborg, koordinátor projektu a jeho partneři, usilují o zlepšení stavu z hlediska ochrany u tří priorit EU: typy stanovišť suchých travinných porostů (6210*, 6120* a 6230*), motýl obecný, Phengaris a pět ohrožených orchidů. Projekt se nachází v nejdůležitější dánské lokalitě sítě Natura 2000, pokud jde o prioritní vápencová suchá stanoviště EU. Cílem je trvale konsolidovat 311 ha, velikost 150 městských bloků, suchých travinných porostů s ekologickými koridory.

Shrnutí projektu

Život pro vyživování a další ohrožené druhy ryb a ptáků v dánské řece Kongea (LIFE River Kongeaa) a podél ní

Dánské konsorcium stojící za tímto projektem se zaměřuje na jednu lokalitu N-2000 ve Waddenském moři v atlantské biogeografické oblasti. Cílem je zlepšit stav ochrany řady určených druhů ryb, jakož i určených druhů ryb a ptáků chovaných na loukách. Konsorcium zvažuje extenzifikaci 644 ha intenzivní zemědělské půdy, včetně obnovy osmi kilometrů, velikosti 900 standardních fotbalových polí FIFA, řeky Kongea v povodí Waddenského moře a jeho údolí řeky.

Shrnutí projektu


Životní prostředí a účinné využívání zdrojů 

REZIP – Infrastruktura EU pro oběhové obaly (LIFE RE-ZIP)

Společnost Re-ZIP APS a její partneři mají za cíl testovat a validovat koncepci oběhového balení pro odvětví elektronického obchodu jako alternativu k obalům na jedno použití, které se dnes běžně používají. Tento koncept účinně funguje v Dánsku pod názvem RE-ZIP. Cílem je vytvořit účinnou infrastrukturu pro zpětný odběr, která bude schopna obíhat opakovaně použitelné obaly pro elektronický obchod s nižšími náklady, než jsou náklady na výrobu obalů na jedno použití v současnosti.

Shrnutí projektu

 

Německo

Příroda a biologická rozmanitost 


Cílem konsorcia, které stojí za tímto projektem, je vytvořit útočiště pro šňůru šedý podél plavební dráhy (LIFE
Godwit Flyway). V posledních třech desetiletích byl zaznamenán prudký pokles tohoto druhu, který je způsoben zejména intenzifikací zemědělství a ztrátou přírodních stanovišť. Zvrácení tohoto trendu je nezbytné pro zachování zdravých populací tohoto zastřešujícího druhu, z nichž bude mít prospěch mnoho příbuzných ptáků vlhké traviny.

Shrnutí projektu

 

Projekt LIFE revitalizace rašelinišť Kaltenbronn – Hohlohmoor (LIFE MooReKa)

Cílem německého konsorcia je revitalizovat rašeliniště Hohlohmoor nacházející se ve zvláštní oblasti ochrany „Kaltenbronner Enzhöhen“ v Bádensku-Württembersku, která trpí degradací způsobenou odvodňováním. Revitalizace se dosahuje účinným zadržováním vody ze srážkové vody instalací 1375 vodních bariér podél 35 km drenážních konstrukcí.

Shrnutí projektu

 

Správa a informace o přírodě

Podpora opatření v oblasti správy s cílem zlepšit prevenci, stíhání a prosazování práva v oblasti trestné činnosti poškozující volně žijící a planě rostoucí druhy (volně žijící druhy)

Trestná činnost poškozující volně žijící a planě rostoucí druhy má negativní dopad na druhy po celém světě a vyvíjí rostoucí tlak na biologickou rozmanitost EU. Projektový tým společnosti wildLIFEcrime podporuje všechny relevantní vládní otázky, které jsou zapotřebí ke snížení WLC: prevence, řízení případů, stíhání a odsouzení WLC. Konsorcium složené ze 13 partnerů z Německa a Rakouska se zaměřuje na devět druhů v zájmu společenství: medvěd, vlk, rys, vydry, bobr, orel bělohý, orel řídký, orel červený, motýl v šesti prioritních regionech.

Shrnutí projektu


Životní prostředí a účinné využívání zdrojů

Demonstrace nového procesu zpracování oběhového odpadu s vyšší mírou recyklace a inteligentní individuálně uzpůsobenou výrobou alternativních paliv z nerecyklovatelných frakcí pro energeticky náročná průmyslová odvětví a vyspělé elektrárny (LIFE SRF 4.0)

Ačkoli hlavním cílem EU je snížit množství odpadu, i nadále roste. Vzhledem k tomu, že ne každý druh odpadu může být opětovně použit, je třeba vyvinout inovativní koncepce, aby se zabránilo skládkování. Němečtí partneři, kteří stojí za tímto projektem, vybudují první demonstrační zařízení svého druhu. To bude zahrnovat nejnovější dostupné technologie třídění průmyslového a obchodního odpadu a odpadu z domácností.

Shrnutí projektu

 

Přizpůsobení se změně klimatu

Adaptace LIFE pomocí fotovoltaiky (LIFE ADAPT-PV)

Extrémní počasí ohrožuje zemědělství EU, ohrožuje potravinové zabezpečení a živobytí zemědělců. Projekt LIFE ADAPT-PV pod vedením inovačního lídra BayWa r.e. nabízí řešení: fotovoltaické panely z tvrzeného skla instalované nad plodinami. Tyto panely chrání plodiny před drsným počasím, vytvářejí stabilní mikroklima a vyrábějí udržitelnou energii. Projekt se osvědčil v malých pilotních projektech a je nyní připraven na rozsáhlejší demonstrace. Cílem je upravit 1450 hektarů do pěti let.

Shrnutí projektu

 

Agrolesnictví jako klíč ke zlepšení hospodaření s vodou a přizpůsobení se extrémním povětrnostním událostem (LIFE AFAKTIVE)

Evropské zemědělství je stále více ohrožováno změnou klimatu a rostoucími případy sucha a záplavami. Cílem úsilí partnerů z Německa, Belgie a Nizozemska zapojených do programu LIFE AFaktive je bojovat proti tomuto problému. Podporou agrolesnictví (AF) – přírodě blízkého řešení pro hospodaření s půdou – na zemědělské a regionální úrovni se AFaktive snaží zlepšit hospodaření s vodou a přizpůsobit se extrémním povětrnostním jevům. Tato iniciativa posílí environmentální a socioekonomickou odolnost a v konečném důsledku sníží zranitelnost společnosti.

Shrnutí projektu


- Zmírňování změny klimatu

Účinné a zemědělské využívání půdy ve velkém měřítku (LIFE EU LEAD PV)

Do roku 2030 by nejméně 32 % výroby energie mělo pocházet z obnovitelných zdrojů. K dosažení tohoto cíle nabízí BAYWA R.E. SOLAR PROJECTS, organizace koordinující projekt, inteligentní a účinný přístup ke zmírňování změny klimatu zaváděním velkokapacitní fotovoltaiky (PV) v zemědělství na orné půdě. Tato metoda zajišťuje účinné využívání půdy a vysokou společenskou přijatelnost velkokapacitní fotovoltaiky.

Shrnutí projektu

 

- Přechod na čistou energii 

Nové modely spolupráce pro malé a střední podniky s cílem rozšířit rozsáhlé energeticky účinné renovace (COSME RENO)

Malé a střední podniky v Belgii, Francii, Německu, Itálii, Nizozemsku a Litvě urychlují energetické renovace pomocí prefabrikovaných laboratoří. Tyto laboratoře, u nichž se očekává, že budou trvat desítky let, jsou součástí plánu energetické účinnosti, který poskytuje lepší nástroje a zdroje pro spolupráci a sdílení znalostí. Tým, který stojí za projektem, se zaměřuje na dovybavení obchodních prostor takovými energeticky úspornými řešeními, zvýšení energetické účinnosti podniků a přizpůsobení se změně klimatu.

Shrnutí projektu

 

European Practitioners for Integrated Home Renovation Services (EU Peers)

Cílem týmu, který stojí za tímto projektem, je vytvořit zvláštní rámec EU pro překonání překážek bránících energetické renovaci obytných budov. Plánují vytvoření Evropského společenství pro praktické postupy integrovaných domácích renovačních služeb (IHRS) s přibližně 600 členy. V šesti členských státech bude zřízeno sedm komunitních platforem s cílem zlepšit provádění modelu IHRS. Mezi další činnosti patří budování kapacit, politické dialogy a konzultace 150 veřejných orgánů.

Shrnutí projektu

Posílení postavení společenství pro obnovitelné a občanské zdroje energie (POWER-E-COM)

Tým, který stojí za tímto projektem, podporuje spolupráci mezi regionálními orgány a občany při vytváření komunitních energetických projektů. Zúčastněným stranám bude poskytnuta odborná příprava a podpora pro rozvoj energetických komunit. Očekává se, že projekt vygeneruje investice ve výši 21,4 milionu EUR, ušetří primární energii (což odpovídá přibližně 880 automobilům poháněným benzinovým motorem za rok) a vyrobí obnovitelnou energii (což odpovídá přibližně 590 automobilům poháněným benzinovým motorem za rok).

Shrnutí projektu

 

Podpora zavádění energetické účinnosti pomocí nástroje pro výpočet vícenásobného dopadu (SEED MICAT)

Uhlíková neutralita má mnoho dopadů na náš každodenní život. Partneři tohoto projektu vyvinuli modulární nástroj (MICAT), který analyzuje dopad uhlíkové neutrality v různých odvětvích. V rámci zásady „energetická účinnost v první řadě“ (EE1) bude přístup „energetická účinnost v první řadě“ podporován prostřednictvím činností v oblasti šíření informací a budování kapacit s cílem replikovat dosažené výsledky ve všech členských státech EU.

Shrnutí projektu

 

Doladění nástrojů EPC a SRI s cílem dosáhnout plného potenciálu (ladění)

Ve spolupráci se sedmi národními energetickými agenturami se tým, který stojí za tímto projektem, snaží zlepšit využívání nástrojů energetické účinnosti budov a inteligence. Mezi hlavní výsledky patří sedm balíčků vnitrostátních politik pro úplné celostátní provádění. Projekt rovněž poskytuje komplexní strategii pokynů pro zúčastněné strany na úrovni EU, pokud jde o účinnou replikaci a sdílení osvědčených postupů.

Shrnutí projektu

 

Podpora rychlého zavádění nízkouhlíkové energie z obnovitelných zdrojů a odpadního tepla pro dálkové vytápění a chlazení (SUPPORT-DHC)

Týmy stojící za tímto projektem mají za cíl urychlit zavádění energie z obnovitelných zdrojů nízké kvality a odpadního tepla pro dálkové vytápění a chlazení v Evropě. Podporují hospodářské subjekty při vytváření transformačních a investičních plánů. Projekt poskytuje rozsáhlou podporu 11 průkopnickým případům a 27 případům následovníků a zahrnuje více než 100 provozovatelů. Zaměřuje se rovněž na budování kapacit, zlepšování politik a právních předpisů a šíření znalostí.

Shrnutí projektu

 

Estonsko


Životní prostředí a účinné využívání zdrojů

Řízení rizik chemických látek a posuzování alternativ (LIFE FitforREACH-2)

Cílem konsorcia projektu je podporovat malé a střední podniky v Estonsku, Lotyšsku, Litvě a Polsku, které ve svých výrobcích nebo procesech používají nebezpečné chemické látky. Cílem je zavést ve společnostech systémy řízení chemických rizik s cílem motivovat a podporovat omezování používání nebezpečných látek. Cílovou skupinou a přímými příjemci budou tvůrci směsí a koneční uživatelé látek a směsí.

Shrnutí projektu

 

Přechod na čistou energii

Integrované renovační služby pro domovy kulturního dědictví v Estonsku (LIFEFEheritageHOME)

Konsorcium stojící za tímto projektem, jehož cílem je pomoci vlastníkům estonských domů kulturního dědictví zlepšit jejich energetickou účinnost. Projekt nabídne integrovanou renovační službu, která se bude vztahovat na celou cestu zákazníka, od informací po realizaci. Projekt rovněž využije nejlepší dostupné postupy a digitální rozhraní k překonání překážek a výzev spojených s renovací domů kulturního dědictví. Projekt bude reprodukovatelný i v jiných evropských zemích.

Shrnutí projektu

 

Irsko

- Přechod na čistou energii 

Posílení systémů energetických auditů v energeticky náročných odvětvích pomocí praktických přístupů (LIFE AUDIT-PLUS)

Konsorcium stojící za tímto projektem prosazuje energetickou účinnost v keramickém, potravinářském a farmaceutickém odvětví. V příštích pěti letech plánují dohled nad přibližně 220 společnostmi. Místní skupiny sdružující více aktérů v rámci projektu podporují udržitelná opatření na úrovni EU, která ušetří energii přibližně 303 GWh ročně, což odpovídá zapnutí 30,3 miliardy žárovek.

Shrnutí projektu

 

Transformace renovace v oblasti jižního moře – Irsko (TRESS)

Renovace budov v Irsku trpí systémovými překážkami při provádění. Cílem týmu, který stojí za tímto projektem, je vytvořit podpůrné služby a školení pro poskytovatele finančních služeb a profesní subjekty ve stavebnictví. Obě fáze projektu předpokládají renovaci přibližně 190 budov, které povedou k úsporám emisí ve výši přibližně 2,7 milionu litrů spáleného benzínu.

Shrnutí projektu

 

Přeměna místních a regionálních orgánů na včasné přijetí ambiciózních plánů přechodu na čistou energii (Step-WISE)

Konsorcium stojící za tímto projektem pomáhá místním orgánům vypracovat a provádět plány přechodu na čistou energii (CETP) na základě jejich místních souvislostí a zapojení zúčastněných stran. Nabízí soubor digitálních nástrojů, program budování kapacit a virtuální znalostní kanceláře, které jim poskytují podporu a vedení. Zahrnuje čtyři země: Bulharsko, Španělsko, Kypr a středomořské ostrovy.

Shrnutí projektu

 

Řecko

Příroda a biologická rozmanitost

Ochrana prioritních druhů mořských megafauna v Řecku a Itálii (LIFE MareNatura).

Řecké středisko pro mořský výzkum a jeho partneři usilují o vytvoření zmírňujících nástrojů pro devět z nejohroženějších prioritních druhů EU mořských ptáků, mořských želv a mořských savců. Projekt bude realizován ve 44 projektových lokalitách sítě Natura 2000, v nichž se nacházejí traviště cílových populací druhů. Projekt zahrnuje široké konsorcium zkušených subjektů, které spojí síly v zájmu udržitelné a účinné ochrany cílových druhů a jejich mořských stanovišť.

Shrnutí projektu

 

Životní prostředí a účinné využívání zdrojů

Ucelený přístup k čištění nemocničních odpadních vod na místě (Hippokrats)

Řecký koordinátor projektu a jeho partneři usilují o vyhodnocení účinnosti systému Hippokrats, kombinace čtyř ekologických technologií, při odstraňování kontaminujících látek z nemocničních odpadních vod. Tyto kontaminující látky představují významnou hrozbu pro lidské zdraví a ochranu životního prostředí. Systém, který byl úspěšný v pilotním měřítku, bude testován ve větším měřítku v různých evropských regionech.

Shrnutí projektu

LIFE – Zelená nákladní doprava (LIFE GYF)

Využívání udržitelných a inovativních dopravních prostředků hraje důležitou úlohu při dosahování cílů EU v oblasti energetiky a klimatu, zejména kvality ovzduší v městském prostředí. Hlavním cílem projektu je vytvořit inovativní platformu pro ekologické dodávky zboží. Platforma bude navržena konkurenceschopným způsobem pro malé a střední podniky a jednotlivce s cílem snížit emise z doručovacích služeb.

Shrnutí projektu

 

Zmírňování změny klimatu

Zhodnocování anaerobních digestátů v biohnojiva pro zemědělství šetrné ke klimatu (DIMITRA)

Konsorcium partnerů z Řecka, Itálie, Kypru a Polska se zabývá zlepšením udržitelnosti zemědělských postupů hospodaření a zhodnocením výroby hnojiv s vyšší hodnotou z biologického materiálu. Dva DEMO budou instalovány v Itálii a Řecku s cílem ukázat navrhovaná nízkouhlíková technologická řešení. Tyto technologie pro digestát z bioplynu budou přínosem pro všechny strany, pokud jde o přizpůsobení se změně klimatu, výnosy plodin a ziskovost zemědělských podniků.

Shrnutí projektu

 

- Přechod na čistou energii 

Urychlení energeticky účinné a udržitelné renovace veřejného fondu budov ve městě Atény (Atény_Wave)

EU zdůraznila význam úspor energie, snižování emisí skleníkových plynů a zlepšení kvality vnitřního a vnějšího ovzduší budov. Řecký startup, který stojí za tímto projektem, zlepšuje energetickou účinnost a udržitelnost athénských veřejných budov prostřednictvím kombinace veřejného a soukromého financování. Jejich celkový cíl dokonale odpovídá účasti Atén na misi EU pro klimaticky neutrální inteligentní města do roku 2030.

Shrnutí projektu

 

Podpora inteligentního financování energetických renovací stávajících soukromých a/nebo veřejných budov, investic do malých a středních podniků a terciárního sektoru (rozšířeno SSMAFIN)

Partneři projektu podporují inteligentní financování investic do energetické účinnosti, včetně terciárního sektoru a malých a středních podniků. Vycházejí z předchozích zkušeností tím, že řeší nedostatky a využívají tematické pracovní skupiny. Vytvoří přeshraniční laboratoře s cílem předávat znalosti o financování energetické účinnosti a usnadnit transformaci energetiky. Posílení spolupráce mezi různými zúčastněnými stranami zlepší politická opatření, vytvoří nové finanční nástroje a podpoří rozsáhlé investiční programy.

Shrnutí projektu

 

Podpora malých obcí na cestě k transformaci energetiky (LIFE-SMART)

Cílem týmu vedoucího projektu LIFE-SMART je zvýšit technickou a organizační kapacitu 22 malých orgánů veřejné správy v pěti cílových regionech a zemích. Zúčastněnými zeměmi jsou Řecko, Itálie, Francie, Španělsko a Portugalsko, které provádějí své plány transformace energetiky na základě sdíleného přístupu. Tento přístup zahrnuje několik složek, mimo jiné definici způsobů přechodu na čistou energii mezi obcemi v pěti cílových oblastech.

Shrnutí projektu

 

Španělsko

Správa a informace v oblasti životního prostředí

Stop Cortaderia, invazivní tráva Pampas (Coop Cortaderia)

Cílem konsorcia vedoucího projektu je dynamizovat spolupráci a koordinovaný postup v oblasti kontroly a omezení volného pohybu invazivní trávy druhu Cortaderia saleoana (CS), invazivní trávy Pampas z Jižní Ameriky v atlantickém oblouku. Cílem projektového týmu je zlepšit veřejnou a soukromou správu s cílem řešit invazi, zejména chránit pobřežní oblasti sítě Natura 2000 a říční koridory, jakož i pracovat na izolaci druhů s očekávaným výsledkem odstranění 1000 hektarů.

Shrnutí projektu

 

Příroda a biologická rozmanitost

Zlepšení soužití lidí a medvědů (LIFE HUMAN BEAR COEX)

Španělské konsorcium má za cíl předcházet konfliktům mezi medvědy a lidmi ve vesnicích a jiných lidských osadách a zmírňovat je. Projekt zahrnuje několik hlavních činností, jako je monitorování konfliktů a včasné varování před nimi, vzdělávání a zvyšování povědomí místních obyvatel a sdílení výsledků a získaných poznatků s ostatními regiony Kantábrie.

Shrnutí projektu

 

Obnova a zlepšení prioritních stanovišť 9370* Palmských hájů Phoenix (LIFE Phoenix).

Celkovým cílem programu LIFE Phoenix je zlepšit stav ochrany Palmských hájů v Phoenixu na ostrovech Gran Canaria a Kréta vypracováním komplexní strategie. Strategie zahrnuje zmírňování hlavních obecných rizik, obnovu přírodních palmových hájů prostřednictvím vhodných technik péče, prevenci a ochranu proti škůdcům a invazním nepůvodním druhům (invazivní nepůvodní druhy), opětovné zalesňování, správu v oblasti životního prostředí a zvyšování povědomí.

Shrnutí projektu

 

Životní prostředí a účinné využívání zdrojů

Kooperativní údržba a monitorování založené na xeriscapingu ve středomořských městech (BIG4LIFE)

Universidad de Lleidad a její partneři spolunavrhnou rámcové plány pro sledování dopadu systémů integrované zeleně (BIG) v náročných podmínkách středomořského klimatu. Cílem je ukázat, že zavedením „přístupů vytváření sítí“ je možné dosáhnout dlouhodobé udržitelnosti systémů BIG. Projekt v konečném důsledku přispěje k iniciativě Nový evropský Bauhaus a jejím cílům udržitelného rozvoje měst.

Shrnutí projektu

Ověření přepravek z polyolefinů, bubnů a kejdových plechovek s
uzavřeným okruhem (CLOOVER2)

V Evropě je jediným recyklačním modelem plastů založeným na skutečné oběhovosti model pro PET, tzv. lahvovou láhev. Inovativní řešení projektu bude spočívat ve vývoji prvních sledovaných, sledovatelných a certifikovaných uzavřených smyček polyolefinu (HDPE a PP) pro potravinářské a nepotravinářské aplikace. SYNTAC RECYCLING SL bude první iniciativou v Evropě, která prokáže systém přístupu zahrnujícího více aktérů v zemědělsko-potravinářském odvětví.

Shrnutí projektu

 

Zlepšení včasné detekce květů toxických řas (CYANOBLOOM)

Metody detekce kyanobloomů (tj. environmentálních podmínek, které posilují růst řas) jsou založeny především na odběru vzorků in situ a laboratorní analýze. Tato metoda omezuje včasné zjištění květů z důvodu nedostatečné četnosti odběru vzorků. Cílem ANBIOTEK SL a jeho partnerů je demonstrovat řešení pro včasné zjištění výskytu toxických kyanobakterií prostřednictvím kombinace dálkového monitorování a měření na místě.

Shrnutí projektu

 

Snížení environmentální stopy zařízení na zpracování odpadu (LIFE ABATE)

Do roku 2025 se zvýší počet mechanicko-biologických úprav odpadu (MBT). Současné technologie zpracování těkavých organických sloučenin (VOC) v zařízeních MBT (např. termické oxidátory a biofiltry) vykazují vysoké náklady, spotřebu energie a významné emise CO2. Španělské konsorcium projektu vyvine systém, který výrazně sníží emise těkavých organických sloučenin a zápachu, ušetří zemní plyn a elektřinu a náklady na těžbu.

Shrnutí projektu

 

Snížení textilního odpadu při výrobě osobních ochranných prostředků (LIFE CIRTECHTEX)

Technické textilie mají zásadní význam pro zajištění bezpečnosti pracovníků ve vysoce rizikových odvětvích. Během výrobního procesu různých osobních ochranných prostředků v celém hodnotovém řetězci textilií vzniká materiálový odpad. Marina TEXTIL SL a úkolem jejích partnerů je zavést přístup založený na oběhovém hospodářství s cílem snížit produkci technického textilního odpadu.

Shrnutí projektu

 

Denitrifikace pitné vody (LIFE ELEKTRA)

Konsorcium španělských, maltských a italských partnerů se bude zabývat problémem znečištění povrchových a podzemních vod dusičnany. Nadměrné množství dusičnanů ve vodě poškozuje lidské zdraví i ekosystémy, a proto je jejich odstranění prioritou. Konsorcium se zaměří na validaci technologie elektrochemické denitrifikace používané při úpravě toků s vysokými koncentracemi dusičnanů.

 

Shrnutí projektu

Měření a snižování ztrát ovoce (LIFE GLEANSMART)

Španělský podnik AINIA vypracuje plán pro nové postupy sklizně a kalení s cílem zlepšit konkurenceschopnost zemědělců a snížit ztráty potravin z ovoce v důsledku jejich upcyklace. Cílem je vytvořit nový oběhový hodnotový řetězec založený na přesné kvantifikaci potravinových ztrát za účelem plánování návratnosti nejméně 25 % současných ztrát ovoce.

Shrnutí projektu


Úspora vody v keramickém průmyslu (LIFE REWAINCER)

Nedávné studie ukazují, že do roku 2050 dojde v jižní Evropě k nárůstu povodí s vážným nedostatkem vody a čerpáním zavlažování. Cílem konsorcia projektu je omezit těžbu sladké vody z vodonosných vrstev validací technologií regenerace vody. Tyto technologie umožní přímé využití recyklované odpadní vody v průmyslových procesech keramického průmyslu vyžadujících vysokou spotřebu vody.

Shrnutí projektu

 

Využití skládkového odpadu (LIFE ZEROLANDFILLING)

Celková produkce pevného komunálního odpadu se v posledních letech dramaticky zvýšila, což vedlo k environmentálním a ekonomickým problémům. Tým, který stojí za projektem, usiluje o vytvoření integrovaného systému řízení pro zpracování nerecyklovatelného TKO a jeho přeměnu na výrobky s obchodním zájmem. Projekt tak nabídne udržitelné a konkurenceschopné řešení s nulovým skládkováním s nízkou uhlíkovou stopou a přístupem založeným na oběhovém hospodářství.

Shrnutí projektu

 

Přetvoření veřejných budov na podporu projektů transformace jejich čtvrtí (LIFEBauhausingEurope)

Představte si projekt místního a malého přístupu k řešení změny klimatu a ekologické transformace. Cílem tohoto projektu je zahájit proces transformace v pěti různých evropských čtvrtích a prokáže, že tento přístup je vhodný pro transformaci jakéhokoli území bez ohledu na jeho velikost. Při řešení těchto otázek bude využívat přístup Nového evropského Bauhausu, který kombinuje víceúrovňovou účast s transdisciplinárním hlediskem.

Shrnutí projektu

 

Kruhové a bezpečné řešení pro hřiště umělých trávníků (LIFET4C)

Poptávka po sportovních hřištích umělých trávníků je vysoká; používané materiály však často představují nebezpečné chemické látky a látky, které mají negativní dopad na životní prostředí. V rámci tohoto projektu bude zaveden alternativní materiál k kaučuku, který se obvykle používá k výrobě trávních sportovních hřišť. Nebudou zahrnuty žádné mikroplasty a bude integrován retenční systém, aby se zabránilo úniku plastů do životního prostředí.

Shrnutí projektu


Oběhovost hliníkových továren prostřednictvím výroby Holistic Zeolite pro vylučování odpadních vod (ONA4LIFE)

V současné době je nakládání se solnou strusky celosvětovým problémem a její zhodnocování dosud není vyřešeno. Španělské a italské konsorcium vypracuje holistický přístup k využití solné strusky, který překoná problémy spojené s vylučováním toků odpadních vod a plynů. Cílem je využít solné strusky jako druhotné suroviny a vytvořit příležitost k využití nakládání s odpady z jiných průmyslových odvětví.

Shrnutí projektu

 

Správa a informace v oblasti životního prostředí

Překonání obtíží při provádění Dohody pro zelená města (LIFE GreenMe5)

Cílem projektového týmu programu LIFE GreenMe5 je usnadnit provádění Dohody pro zelená města tím, že se bude zabývat řešením překážek, které se během jejího provádění vyskytly. Konsorcium pomáhá městským orgánům umožnit svým občanům udržitelnější životní styl. Tento přístup je dobrovolný a rozhodovací proces je snazší díky shromažďování údajů a strategickému plánování, které poskytuje GCA.

Shrnutí projektu

 

Přizpůsobení se změně klimatu

Měkké systémy pro postupné přizpůsobování pobřeží změně klimatu (LIFE COSTAdapta)

Vzhledem k tomu, že 66 % obyvatel Evropy žije v pobřežních regionech, představuje zvýšení hladiny moří významnou hrozbu. Například Kanárské ostrovy čelí vysokému antropickému tlaku v důsledku zvýšené urbanizace a cestovního ruchu. Španělští partneři zapojení do projektu se touto otázkou zabývají zavedením prototypu inovativního adaptačního opatření v pobřežním městě Quintanilla. Toto opatření přetváří přílivové rezervy do přílivu a odlivu, nabízí ucelený přístup k přizpůsobení pobřeží a přispívá k ochraně přírodních povodní.

Shrnutí projektu

 

Digitalizace účinného řízení fertigace pro udržitelné zemědělství (LIFE triplet)

Vzhledem k tomu, že nedostatek vody ohrožuje zemědělství, nabízí nové řešení digitální platforma kombinující čtyři stávající nástroje vytvořené zúčastněnými španělskými partnery. Tato platforma sleduje vývoj plodin a řídí zdraví rostlin, vodu a živiny. Používá techniky strojového učení k předvídání modelování a automatické fertigace. Cílem této inovace je zvýšit účinnost a konkurenceschopnost odvětví prostřednictvím lepšího řízení dostupných zdrojů.

Shrnutí projektu

 

Zmírňování změny klimatu

Zmírňování změny klimatu v odvětví vína: udržitelné postupy na vinicích a vinařství (CLIMAWIN)

Evropské odvětví vína je jedním z nejvíce zasažených změnou klimatu, má však také velký potenciál pro zlepšení udržitelnosti. Španělská národní rada pro výzkum se snaží ukázat, že vinařství a vinice se mohou stát modelem udržitelnosti: začlenění několika opatření proti změně klimatu se zaměřením na zmírňování změny klimatu s opatřeními pro přizpůsobení se změně klimatu a opatřeními oběhového hospodářství.

Shrnutí projektu


Pomalé obhospodařování lesů pro zmírňování změny klimatu (LIFE CO2RK)

Španělští, portugalští a italští partneři zapojení do tohoto projektu mají za cíl dokončit návrh souboru politických nástrojů, jejichž cílem bude sekvestrace dalšího uhlíku k emisím stanoveným v přírodním prostředí. V rámci tohoto projektu bude navržen nový soukromý finanční tok na zachování Phagaceae v EU, které se kvůli pomalému růstu nevyužívají v politikách zachycování CO2.

Shrnutí projektu

 

Tvrdé dřevo pro domácnost (LIFE HFH)

Zapojení španělští partneři vypracují lesnický model s cílem zvýšit schopnost bukových lesů ve Španělsku zmírňovat změnu klimatu. Model stanoví přizpůsobení bukových lesů změně klimatu a zlepšení jejich biologické rozmanitosti. Projekt navrhuje rozsáhlejší přenos výsledků v oblasti zachování biologické rozmanitosti bukového lesa a spolupráci s místními a regionálními subjekty v dodavatelském řetězci a v tomto odvětví.

Shrnutí projektu

 

Posílení postavení inteligentních měst z obnovitelných zdrojů prostřednictvím hydroelektrické technologie v městských systémech zásobování pitnou vodou (LIFE TURBINES)

Společnost Aguas de Valencia SA spolu s dalšími španělskými a italskými partnery spolupracují na podpoře růstu inteligentních měst prostřednictvím iniciativy, jejímž cílem je podpořit dekarbonizaci dodávek pitné vody ve městech. Projekt se zaměřuje především na využívání vodní energie využitím přebytečných tlaků v městských vodovodních sítích. Tento inovativní přístup umožňuje výrobu elektřiny z vody, obnovitelného zdroje, a přispívá tak k udržitelnému rozvoji měst.

Shrnutí projektu


- Správa a informacev oblasti klimatu

Řízení odstraňování uhlíku – hlavní směr a periurbanské zemědělství pro udržitelný potravinový systém (CROPS4LIFE)

Projekt CROPS4LIFE, vedený španělským a francouzským konsorciem, má za cíl snížit environmentální/klimatickou stopu zemědělsko-potravinářského systému ve městě Vitoria-Gasteiz. Za tímto účelem vytvořil projektový tým strukturu řízení citlivou na údaje, která má řídit výběr místních potravin. Inovace spočívá v určení změn, které je třeba provést ve stávajícím regulačním rámci, aby bylo možné vzkvétat sociálně spravedlivý zemědělsko-potravinářský systém založený na zkratu.

Shrnutí projektu

 

- Přechod na čistou energii 

Zemědělsko-potravinářská účinnost s novými opatřeními pro energetický audit (AENEAM)

Týmy, z nichž tento projekt vychází, podporují udržitelný růst zemědělsko-potravinářského průmyslu EU tím, že podporují energetické audity a provádějí jejich doporučení. Nabízejí program zrychlení, který nabízí mentorování, workshopy, přístup k financování a digitálním řešením. Činnosti se rovněž zaměřují na budování kapacit a zlepšování výkonnosti společností. Předpokládané výsledky budou reagovat na globální výzvy, jejichž cílem je snížit spotřebu energie a vytvořit udržitelnější potravinářský průmysl.

Shrnutí projektu

Budování baskického integrovaného modelu renovace (Opengela) (BIRTUOSS)

Odvětví renovace soukromých bytových budov v Baskicku řeší změnu klimatu prostřednictvím kreativních a trvalých řešení. Konsorcium stojící za tímto projektem modernizuje stávající službu Opengela pro integrovanou renovaci domů, čímž se vytvoří nová spolupráce a definuje struktura řízení s udržitelným obchodním modelem. Předpokládané úspory energie odpovídají 1,14 miliardy žárovek ročně a snížení emisí skleníkových plynů bude odpovídat 1,32 milionu litrů spalovaného benzinu ročně.

Shrnutí projektu

 

Podpora místního zapojení do přechodu na čistou energii ve venkovských oblastech prostřednictvím energetických společenství (EC4RURAL)

Venkovské obce mají navzdory energetické chudobě strategickou pozici pro výrobu energie z obnovitelných zdrojů a pro prodej přebytečné energie. Tým, který stojí za tímto projektem, prosazuje změny chování, jakož i intenzivnější dialog a společné investice ve Španělsku a Estonsku. Projekt rovněž přispěje k rozvoji venkova v rámci nové společné zemědělské politiky, Evropského paktu pro venkov a politiky územní soudržnosti.

Shrnutí projektu

 

Plan4CET: Zlepšení plánování přechodu na čistou energii na místní a regionální úrovni (plán 4CET)

Města a městské oblasti spotřebovávají 78 % světové energie a produkují více než 60 % skleníkových plynů. Konsorcium stojící za tímto projektem podporuje evropské regiony a města při navrhování a provádění plánů přechodu na čistou energii. Rovněž zpochybňují nedostatečnou správu a omezení zdrojů prostřednictvím budování kapacit a technické pomoci. Tyto iniciativy zlepší akční plány v oblasti klimatu a udržitelné energetiky ve Španělsku, Švédsku a Itálii.

Shrnutí projektu

 

Integrovaná posouzení energetické náročnosti budov. Cesta k účinnému provádění směrnice o energetické náročnosti budov (iEPB)

Cílem týmu, který stojí za projektem, je zvýšit energetickou náročnost budov EU. Toho bude dosaženo vytvořením společného datového modelu pro posuzování energetické náročnosti budov (EPBA). Projekt rovněž podporuje zavádění nástrojů EPBA na trh na základě skutečných údajů o budovách. Zlepšení kvality měření prokáže zúčastněným stranám přidanou hodnotu a podpoří součinnost při provádění.

Shrnutí projektu

 

Urychlení renovací budov s nulovými emisemi (OneClickRENO)

Cílem týmu, který stojí za projektem, je urychlit renovace budov v EU s nulovými emisemi. Pasy pro renovaci budov poskytují dlouhodobé plány renovací konkrétních budov. Tým bude různým zúčastněným stranám v hodnotovém řetězci renovací nabízet automaticky generované, přizpůsobitelné plány ozdravných postupů. To pomůže vlastníkům domů účinně plánovat renovace a pomůže odborníkům na energetickou renovaci při dodržování směrnic EU.

Shrnutí projektu

 

Řešení místní energetické chudoby vytvořením kanceláří pro energetickou renovaci (programLIFE Rehabita)

V boji proti energetické chudobě podporuje projektový tým programu LIFE Rehabita rozsáhlé energetické renovace v současnosti energeticky neúčinných domů zranitelných rodin. Konsorcium, které se skládá z organizací ze Španělska, Bulharska, Chorvatska, Lotyšska a Rumunska, realizuje iniciativy v obcích ve všech pěti zemích a snaží se prezentovat renovace spíše jako příležitost než jako problém. Toho se dosáhne zřízením kanceláří, které poskytují poradenství od obecních techniků a zapojují občany.

Shrnutí projektu

 

Vývoj metodik pro integraci nízkokapacitních zdrojů energie do vysokoteplotních sítí dálkového vytápění (Low2HighDH)

Litva, Polsko a Slovensko přecházejí na technologie výroby energie z obnovitelných zdrojů nízké kvality a odpadního tepla pro účinné dálkové vytápění a chlazení. V příštím desetiletí bude projektový tým pro více zemí (Německo, Itálie, Litva, Polsko, Slovensko a Španělsko) distribuovat materiály pro budování kapacit a zřídit síť zúčastněných stran, která bude šířit osvědčené postupy a monitorovat zlepšení. Předpokládá se, že přechod na nízkotřídní obnovitelné zdroje energie ušetří energii odpovídající 100 miliardám zapnutých žárovek a sníží emise CO2, což odpovídá 29,6 milionu litrů spalovaného benzinu.

Shrnutí projektu

Francie

Příroda a biologická rozmanitost

Morfologická obnova za účelem udržitelného posílení přírodní dynamické řeky Loire (LIFE Loire en Forez).

Francouzské konsorcium stojící za tímto projektem usiluje o vrácení téměř 60,000 m3 sedimentu do řeky Loire. Tato obnova se bude provádět jak proaktivně, a to tím, že připraví lůžko a straší ostrovy, tak postupně usnadní boční erozi. Umožní udržitelnou rekonstituci aluviálních matrací, která je nezbytná pro řádné fungování všech ekosystémů spojených s řekou.

Shrnutí projektu

 

Správa a informace v oblasti životního prostředí

Environmentální údaje o životním prostředí a ekoznačka pro udržitelnou volbu potravin (LIFE ECO FOOD CHOICE)

Projekt, který realizovalo devět organizací ze čtyř zemí EU, má za cíl sdílet poznatky a zkušenosti na úrovni EU, vypracovat nové metody pro inventarizaci životního cyklu a environmentální hodnocení potravin. Projektový tým dále rozvine výsledky pilotního projektu v každé zemi pomocí vnitrostátních a regionálních databází a systému označování, které odhalí dopad potravinářských výrobků na životní prostředí.

Shrnutí projektu

 

Zmírňování změny klimatu

Řešení pro odstranění SF6 v provozu GIS (SECO2ND LIFE GIS) vstřícné k Evropskému koordinačnímu úřadu a ekonomicky životaschopné

Cílem francouzského týmu stojícího za projektem je nahradit SF6 silný skleníkový plyn ve stávajících 420 kV elektrárnách s plynovou izolací (GIS) novou plynovou směsí. Tým se zaměřuje na potenciální rekvalifikaci 210 tun SF6 na úsporu energie a nákladů. Tím se urychlí postupné vyřazování SF6 bez výstavby nových rozvoden. Předpokládaným cílem jsou podstatné úspory emisí za pět let. Očekávaným výsledkem by byla úspora přibližně 19.134 tun CO2e, což odpovídá ročním emisím oxidu uhličitého přibližně čtyř automobilů.

Shrnutí projektu

 

Demonstrace na předobchodní úrovni inovativního bifaciálního fotovoltaického systému s kabelem na umělých vodních útvarech (LIFE FilSun)


EDF, podporovaná společnostmi Mécamont a Photowatt, koordinuje projekt testování nové vertikální fotovoltaické technologie s pevným kabelem. Tento projekt v předobchodní fázi je navržen tak, aby ověřoval technickou a ekonomickou proveditelnost tohoto inovativního přístupu. Cílem této technologie je poskytnout nákladově efektivní řešení problémů s nedostatkem půdy. Demonstrace této technologie by mohla potenciálně změnit způsob, jakým využíváme solární energii, a zvýšit její dostupnost a účinnost.

Shrnutí projektu


Přechod evropského dřeva k dramatickému snížení CO2 ve stavebnictví (LIFE WOODTECH)

Využívání dřeva ve stavebnictví a stavebnictví se bude neustále zvyšovat. Dřevo se však často dováží ze zemí mimo Evropu. Cílem projektu, který se narodil v laboratořích CEA, je vyvinout řešení, jak zajistit, aby dřevo EU bylo stejně odolné jako exotické dřevo s mnohem lepší environmentální a ekonomickou rovnováhou. Do konce projektu bude díky nově vyvinuté technologii ošetřeno 75,000 metrů krychlových dřeva, ušetří 42975 tun CO2e a vytvoří více než 100 přímých pracovních míst.

Shrnutí projektu

 

Integrované skladování tepelné energie pro budovy s nulovými emisemi (LIFE36KV)

Růst výroby energie z obnovitelných zdrojů a dobíjecích stanic pro elektrická vozidla zvyšuje poptávku po 36 kV spínacích zařízeních. Tento typ spínacích zařízení používá SF6, velmi škodlivý plyn pro životní prostředí, což dále vede k významnému nárůstu emisí ekvivalentu CO2. Schneider Electric plánuje zahájit projekt řešení pouze 36 kV pro vzduch s cílem přispět ke splnění cílů v oblasti životního prostředí a nalézt alternativu k SF6.

Shrnutí projektu

 

Přechod na čistou energii

Inteligentnější certifikáty energetické náročnosti; Začlenění aspektů připravenosti pro chytrá řešení do energetické certifikace budov a nástrojů pro uvádění na trh (Smarter EPC)

Inteligentní automatizace domácností a energetická účinnost mají zásadní význam pro ekologickou transformaci. Partneři tohoto projektu vytvoří jednotnou platformu, která poskytne otevřený přístup k četným certifikátům energetické náročnosti a nástrojům ukazatelů připravenosti pro chytrá řešení. Činnosti plánované v rámci tohoto projektu se dokončí vydáváním společných postupů inspekce budov a poskytováním společných školení auditorům pro certifikaci.

Shrnutí projektu

 

Balíček regionálních renovačních služeb v oblasti veřejných budov pro rozsáhlé zavádění (BAOBAP)

Francouzští partneři v tomto projektu chtějí urychlit tempo renovace veřejných budov v malých a středně velkých obcích. Jejich cílem je dosáhnout nulových čistých emisí uhlíku do roku 2050 a 40 % úspor energie do roku 2030. Jejich záměrem je mobilizovat stávající podpůrné služby, zřídit regionální jednotky a zavést posílenou službu do pěti regionů ve Francii. Projekt podpoří 350 obcí, renovuje 390 budov a přinese značné úspory energie.

Shrnutí projektu

 

Francouzské kulaté stoly o zvýšení investic do energetické účinnosti a integrovaných obnovitelných zdrojů energie ve stavebnictví (FR-BS)

Konsorcium stojící za tímto projektem chce podpořit investice do energetické účinnosti a obnovitelných zdrojů energie ve francouzském stavebnictví. Bude spolupracovat se staviteli, financujícími subjekty, veřejnými subjekty a vlastníky domů na společném navrhování řešení, která odpovídají jejich zájmům a potřebám. Konsorcium doufá, že překoná problém „tragédie společného podniku“, který lidem brání v investování do dlouhodobých environmentálních a sociálních přínosů.

Shrnutí projektu

 

Chorvatsko

Příroda a biologická rozmanitost

Zlepšení stupně ochrany cílových druhů a typů stanovišť sítě Natura 2000 zlepšením propojení řek (Improve River LIFE).

Chorvatské konsorcium stojící za tímto projektem si klade za cíl zachránit před pokrají vyhynutí Salmothymus obtusirostris (pstruh dusnatý), ohrožený druh vyskytující se výhradně v Chorvatsku v EU. Cílem je provést klíčová zlepšení stavu specifických vlastností stanovišť. Toho bude dosaženo především zajištěním propojení řek v lokalitách sítě Natura 2000 a odstraněním umělých překážek v oblasti rozšíření druhů.

Shrnutí projektu

 

Přechod na čistou energii

Stavební zásahy ve zranitelných oblastech proti energetické chudobě (CEESEN-BENDER)

Řešení energetické chudoby zahrnuje upřednostnění renovace starých budov, zejména ve východoevropských zemích. Projektový tým se zaměřuje na posílení postavení zranitelných vlastníků domů a nájemců žijících v neúčinných budovách. Plánují provedení nejméně 30 intervenčních plánů na úrovni budov zaměřených na přibližně 1500 bytů. Kromě toho bude přibližně 3500 vlastníků domů, pronajímatelů a správců budov absolvovat technickou, právní a finanční odbornou přípravu v oblasti energetické renovace.

Shrnutí projektu

 

Zřízení chorvatského jednotného kontaktního místa v severozápadním Chorvatsku (CROSS)

Lidé, kteří stojí za tímto projektem, mají za cíl modernizovat budovy ve veřejném sektoru v Chorvatsku. Tým poskytuje technické, finanční a právní poradenství a zajišťuje kvalitu práce při výstavbě a renovaci budov. Činnosti zahrnují přípravu seznamů projektů, návrh a zavádění pokročilého financování, zadávání veřejných zakázek a modely financování. Klíčovými prvky jsou rovněž zapojení zúčastněných stran a dlouhodobá udržitelnost.

Shrnutí projektu

 

Koalice pro energetickou aktivaci společenství ve východní EU (LIFE-COMET)

Konsorcium pro více zemí stojící za tímto projektem usiluje o vytvoření energetických komunit a koalic za účelem koordinace opatření ve východoevropských zemích na vnitrostátní a mezinárodní úrovni. Cílem konsorcia stojícího za tímto projektem je usnadnit vytváření těchto partnerství, jakož i poskytovat odbornou přípravu a vyměňovat si osvědčené postupy mezi zeměmi. Další rozšíření o východní část Evropy je v úsilí o budoucnost.

Shrnutí projektu

 

Chorvatské jedno správní místo pro integrovanou domácí renovaci (incross renoHome)

Konsorcium, které stojí za tímto projektem, vytvoří tržiště a jednotná kontaktní místa pro vlastníky domů a odborníky s cílem renovovat své budovy a učinit je energeticky účinnějšími a šetrnějšími ke klimatu. Bude nabízet kompletní servisní balíčky, které budou zákazníky vodítkem při plánování až po realizaci. Bude se rovněž zabývat překážkami a výzvami, které odrazují mnoho vlastníků domů od renovace jejich budov. Projekt pomůže snížit jeho poptávku po energii a emise CO2 v soukromém sektoru bydlení v Chorvatsku.

Shrnutí projektu

 

Itálie

Příroda a biologická rozmanitost 

Ochrana ledovce zdivokého prostřednictvím přemístění, opětovného vysazení a obnovy stanovišť (LIFE EOLIZARD)

Cílem projektu je řešit dosud nečekanou vyhynutí lichvy aeolského pomocí ochranných opatření zaměřených na stávající populace. Přemisťování zdi chovaného v zajetí do nové oblasti, která pro daný druh působí jako útočiště, by vedlo k rozšíření oblasti obsazenosti, zvýšení počtu populací a zvýšení celkového počtu jedinců, čímž by se snížilo riziko vyhynutí.

Shrnutí projektu

 

Přírodní útesové řešení pro ochranu pobřeží a posílení mořské biologické rozmanitosti (LIFE NatuReef)

Italské konsorcium stojící za tímto projektem usiluje o uplatnění osvědčených postupů, které jsou k dispozici při obnově původních útesů ústřic a sabellariid. Toho bude dosaženo nasazením původních druhů ve vzácném neurbanizovaném pobřežním úseku severního pobřeží Jaderského pobřeží. Obnovené útesy posílí biologickou rozmanitost moří a poskytnou přírodní stanoviště a půdu pro prioritní a neprioritní ohrožené druhy a stanoviště.

Shrnutí projektu

 

Cíle pro vymýcení zatáčení na trvalé účinky (LIFE Tetide)

Projekt se zaměřuje na ochranu středomořských ostrovů (v Itálii, na Maltě a v Chorvatsku) s širokým zeměpisným rozsahem a vysokým katalytickým potenciálem. Přijatá opatření budou zahrnovat odhalování a rychlou reakci na případné zavlečení invazivních nepůvodních druhů (IAS) a zapojení ostrovních komunit a předchozí projekty programu LIFE s cílem zvýšit úsilí v oblasti ochrany.

Shrnutí projektu

Správa a informace o přírodě

Žraloci (LIFE EU SHARKS)

Náhodné odchyty, znečištění a ničení stanovišť ohrožují evropské žraloky a rejnoky. Cílem týmu provádějícího tento projekt je zapojit evropské občany a zúčastněné strany na moři do společného úsilí o ochranu této ohrožené skupiny mořských druhů v Evropě. Dlouhodobým cílem konsorcia je zajistit zachování a udržitelné využívání středomořských příčnoústých a podporovat změnu chování jako klíčový faktor pro zvrácení jejich úpadku v celé pánvi.

Shrnutí projektu

 

Životní prostředí a účinné využívání zdrojů

Vodovodní systémy
uzavřeného okruhu v textilních průmyslových obvodech: multimodální organizované odstraňování nových znečišťujících látek z textilních odpadních vod (LIFE-CASCADE)

Konsorcium LIFE-CASCADE se zaměřuje na vývoj analytických postupů a technologií čištění odpadních vod pro odstraňování a detekci mikropolutantů z textilního dodavatelského řetězce, zejména polyfluorovaných a perfluorovaných sloučenin PFA a mikroplastů. Projektový tým vypracuje laboratorní hodnocení a demonstrativní testování analytických protokolů. Ve spolupráci s portugalskou textilní oblastí bude tato organizace instalovat a testovat demonstrační řešení v oblasti Como Textile.

Shrnutí projektu

Demonstrace inovativní, ekologicky šetrné a ekonomicky proveditelné technologie pro recyklaci a zhodnocování odpadu z okrasných kamenin (LIFE ZSW)

Každoročně se těží tuny okrasných kamenů. Ačkoli se metody v posledních desetiletích zlepšily, oběhovost tohoto odvětví se stále vyvíjí, přičemž 50 % vytěženého materiálu se stává odpadem. Projektový tým programu LIFE ZSW usiluje o nalezení řešení pro recyklaci a zhodnocování odpadu z okrasných kamenin za účelem výroby surovin a testuje jeho řešení na třech místech v Itálii a Španělsku.

Shrnutí projektu


Vývoj a demonstrace inovačních a optimalizačních postupů ve farmaceutické výrobě s nízkým dopadem na životní prostředí (LIFE-GREENAPI)

Projektový tým LIFE-GREENAPI navrhuje technologický posun ve výrobě účinných složek léčivých přípravků (API). Angelini Pharma ve spolupráci s Leidenskou univerzitou chce zlepšit výrobu účinných látek s ohledem na otázky životního prostředí. Inovativní přístup předložený konsorciem rovněž zajišťuje hospodářské úspory a ukazuje, že trh EU představuje konkrétní způsob, jak podpořit farmaceutický průmysl v tom, aby se stal udržitelnějším.

Shrnutí projektu

Využití programu NATURE ke snížení dopadu nebezpečných látek na životní prostředí (NATURAL POWER LIFE)

Cílem konsorcia provádějícího projekt NATURAL POWER LIFE je nahradit nebezpečné herbicidy a biocidy produkty na bázi kyseliny pelargonové s cílem snížit dopad syntetických herbicidů a biocidů na životní prostředí. Kromě Itálie provedou nové řešení nejméně tři další země, Španělsko, Německo a Řecko. Projektový tým prokáže výkonnost biocidu na bázi kyseliny pelargonové s cílem zahájit činnosti před uvedením na trh a zahájit jeho rozsáhlou výrobu.

Shrnutí projektu


Zelená ENginetorská řešení: nový program LIFE pro sedimenty a měkkýše (GREENLIFE4SEAS)

Projektový tým skupiny GREENLIFE4SEAS označil bagrované přístavní sedimenty a skořápky za dva naléhavé environmentální problémy a jeho cílem je prokázat bezpečnost a obchodní životaschopnost opětovného použití při realizaci udržitelných vedlejších produktů. Italské a řecké konsorcium, které stojí za projektem, bude ošetřeno 405 tun sedimentů a bude vyrobeno 120 tun práškového skořápek, což umožní vytvářet dlažební bloky, vlnolamy a jednotky hromadné stabilizace.

Shrnutí projektu

Průmyslová výroba oxidů a uhličitanů vzácných zemin z recyklace použitých magnetů (INSPIREE)

Italské konsorcium bude v Evropě realizovat první závod v průmyslovém měřítku, který recykluje vzácné zeminové prvky (REE) z použitých elektromotorů Neodymium Iron Boron, Hard Drives (HDD) a elektromotorů End-Of-Life. Bude zaveden hydrometalurgický proces, který přinese významné zlepšení životního prostředí, pokud jde o opětovné využívání chemických látek a vody. Kromě toho budou oxidy a uhličitany vzácných zemin komerčně využívány před ukončením projektu.

Shrnutí projektu


Materiály, 2D-3D zploštování a zpracování za účelem optimalizace topologie a vytvoření průlomových kompozitních řešení s nulovým odpadem (ZeroWasteLIFE)

V oblasti recyklace kompozitních materiálů je vyvíjeno značné úsilí v oblasti výzkumu. Projektový tým programu ZeroWasteLIFE vyvíjí nový přístup k dosažení cílů v oblasti udržitelnosti a předcházení vzniku odpadů, jakož i modulární plán pro nahrazení a opětovné použití dílů. Výsledky projektu se posuzují prostřednictvím environmentálních, společenských a průmyslových a hospodářských faktorů. Dlouhodobými očekávanými dopady jsou energie 18 GWh, roční spotřeba energie přibližně 5625 domácností v EU a snížení emisí CO2 o 30 kg, což je roční emise 6500 vozidel.

Shrnutí projektu

Přírodní agrochemické přípravky ke snížení dopadu ochrany před škůdci na vinicích na životním prostředí (NATURA AGRO)

V EU jsou pěstitelé stále vysoce závislí na protokolech o chemické ochraně proti škůdcům. Cílem projektového týmu NATURA AGRO je snížit dopad ochrany proti škůdcům na vinicích na životní prostředí zavedením přírodních přípravků a přípravků na ochranu rostlin na bázi nerostných surovin. Tyto produkty pomohou tlumit choroby a uplatňovat oběhové přístupy, což povede k přirozenému a udržitelnému zachování vinohradnické biomasy. Konsorcium doufá, že zvýší přijetí a porozumění v celé EU.

Shrnutí projektu

Recyklace odpadu z minerální vlny na produkty vysoké hodnoty (LIFE ReWo)

Italské konsorcium, které vyvíjí a vede projekt LIFE ReWo, se snaží nalézt alternativní a udržitelnější způsoby nakládání s odpady z minerální vlny. Tento druh odpadu je v současné době klasifikován jako nebezpečný, a proto jej lze spravovat pouze na povolených skládkách pro konečné skladování. Projektový tým zavádí inovativní udržitelný a místní proces recyklace s cílem nakládat s nebezpečnou minerální vlnou a snížit závislost na zahraničních skládkách.

Shrnutí projektu


Udržitelné inovace pro technologie hluku v dlouhodobém životním prostředí (LIFE SILENT)

Projektový tým vyvíjí udržitelná a ekologicky šetrná řešení ke zmírnění hluku ve složitých městských prostředích, kde vedle sebe existují různé zdroje hluku v hustě osídlených oblastech. Konsorcium osmi italských organizací provádí nízkohlučné chodníky a nízkovýškové protihlukové bariéry a poskytuje vlastníkům a manažerům dopravy informace na podporu standardizace těchto řešení.

Shrnutí projektu

 

- Správa a informacev oblasti životního prostředí –
nový přístup k řízení komplexních postupů správy životního prostředí (LIFE HELP)

V Agendě pro udržitelný rozvoj 2030 jsou města považována za zásadní při provádění ekologických postupů. Projektový tým programu LIFE HELP proto vyvíjí přístup, který se testuje ve městě Rimini. Lze jej snadno replikovat na evropské úrovni a je propojen s dlouhodobými a integrovanými iniciativami v oblasti udržitelnosti. Konsorcium se bude dále zabývat veškerou administrativní zátěží, která dosud bránila provádění Agendy 2030 na úrovni obcí.

Shrnutí projektu

 

Přizpůsobení se změně klimatu

Vinohradnictví pro ukládání organického uhlíku v půdě (LIFE VitiCaSe)

Tým inovátorů uznává potenciál půdy jako uhlíkové rezervy a vyvíjí obchodní model na podporu ukládání uhlíku na vinicích EU. Tento model zahrnuje automatizovaný systém pro výpočet uloženého uhlíku, jehož cílem je inspirovat vinaře k přijetí těchto postupů. Očekává se, že iniciativa uloží množství uhlíku odpovídající přibližně 730 až 1600 automobilům po dobu jednoho roku.

Shrnutí projektu

 

Zmírňování změny klimatu

Integrované skladování tepelné energie pro budovy s nulovými emisemi (LIFE ITS4ZEB)

Společnost Innova SRL a další zapojení italští a němečtí partneři budou vyvíjet a demonstrovat novou generaci technologií pro skladování tepelné energie (TES). Přijatý přístup je flexibilní, aby řešení byla použitelná na širokou škálu budov, nových nebo renovovaných, špatně nebo dobře izolovaných, a aby byla přizpůsobena jejich velikosti. Partneři nainstalují 50 nezávislých demonstračních projektů v 10 zemích po celé Evropě, aby testovali a validovali výrobek ve všech možných souvislostech.

Shrnutí projektu


Olivovník pro výrobu ověřeného snížení emisí (LIFE OLIVER)

Projekt, který bude řídit konsorcium středomořských partnerů, vytvoří systém finančních pobídek, který bude zemědělcům odměňovat za výsledky postupů hospodaření s půdou šetrných ke klimatu. Systém bude založen na výměně emisních kreditů na dobrovolném trhu s emisními kredity s konkrétními odkazy na odvětví produkce olivového oleje. Přístup založený na uhlíkovém zemědělství pro pěstování oliv podpoří přijetí stejného přístupu ve všech evropských plodinách stromů.

Shrnutí projektu


Řešení v oblasti účinnosti: nová posilovací dávka pro transkritická chladiva CO2 a snižování emisí skleníkových plynů (LIFE-TURBOALGOR CO2)

Syntetická chladiva používaná v chlazení a klimatizaci mají významný dopad na životní prostředí. Konsorcium italských partnerů, kteří stojí za projektem, prokáže technickou proveditelnost a obchodní životaschopnost řešení ke zlepšení energetické účinnosti transkritických chladicích systémů. Toto řešení použije CO2 jako kapalinu a zvýší chladicí výkon se stejným kompresorem.

Shrnutí projektu

 

- Přechod na čistou energii 

Urychlení přechodu místních orgánů prostřednictvím podpory a odborné přípravy (AT LAST)

Budování kapacit a opatření v oblasti klimatu mají zásadní význam pro řízení vysokých nákladů na zdroje energie a potenciálního budoucího nedostatku energie. Malým a středním městům chybí klíčové kompetence v oblasti meziodvětvové integrace, správy a finančních inovací. Tým, který stojí za tímto projektem, pomáhá 25 místním samosprávám tyto situace řešit. Nabízejí školení a provozují pilotní sítě za účelem plánování a provádění budoucích účinných opatření v oblasti klimatu.

Shrnutí projektu

 

Posílení postavení ekosystémů na regionální a místní úrovni podporující energetické komunity (ECOEMPOWER)

Regionální orgány jsou klíčovými prostředníky energetické komunity. Vytvoření pevné struktury řízení má zásadní význam pro bezpečné využití výzev v oblasti udržitelnosti. Organizace, která stojí za tímto projektem, má za cíl poskytovat vzdělávání, finanční a právní podporu a zvyšovat povědomí o iniciativách energetických komunit. V 15 komunitách zapojených do projektu bude rovněž realizována koncepce a řízení iniciativ zaměřených na energetické komunity.

Shrnutí projektu

 

Globální asistenční služba pro nízkoenergetické investice do veřejného sektoru bez fosilních paliv (bezplynů)

Italský region Piemont se zavázal ke komplexním zásahům do přechodu na čistou energii. Zásadními prvky pro jeho další rozvoj jsou technické, finanční a právní podpůrné služby v podobě jednotného kontaktního místa. Tým, který stojí za tímto projektem, má za cíl zřídit zařízení, která by podnítila investice a dohlížela na postupy renovace přibližně 100 veřejných budov.

Shrnutí projektu

 

Nízkoúrovňové mapování obnovitelného a odpadního tepla a plánování investic pro účinné dálkové vytápění (HeatMineDH)

Inovace dálkového vytápění procházejí začleněním zdrojů energie nízké kvality (solární energie) a odpadního tepla (vytápěná voda uvolňovaná do životního prostředí). Tým, který stojí za tímto projektem, se zaměřuje na vytvoření usnadňujících struktur pro integraci zdrojů energie z obnovitelných zdrojů nízké kvality a odpadního tepla. Zvláštní pozornost bude věnována regulačním, finančním, technickým a vzdělávacím aspektům této udržitelné transformace.

Shrnutí projektu

 

Odolný systém pro uznávání energetických dovedností (RES2)

Velmi důležité je vzdělávání, odborná příprava a průběžné vzdělávání pracovníků a odborníků v italském stavebním odvětví. Hlavní pozornost týmu stojícího za tímto projektem jsou lidé, kteří se podílejí na vybavování udržitelných technologií do budov. Jejich potřeby v oblasti prohlubování dovedností a nových kompetencí s ohledem na inovativní řešení budou řešeny prostřednictvím pokročilé odborné přípravy a kvalifikací.

Shrnutí projektu

 

Programy odborné přípravy a osvěty pro cirkulační revoluci a revoluci založenou na úrovních (TOP Clever)

Pracovníci ve stavebnictví a odborníci naléhavě potřebují nové kompetence, aby mohli zvládnout udržitelné transformace. Partneři tohoto projektu se zaměřují na rozvoj technického a odborného vzdělávání se zaměřením na budoucí kariéru mladých talentů a žen. Bude vytvořena globální platforma shromažďující školicí materiály a případové studie ve stavebnictví. Předpokládané výsledky tohoto úsilí zahrnují zavádění udržitelných obchodních plánů.

Shrnutí projektu

Rozvoj pouličního přístupu k bydlení pro kolektivní přechod energetických systémů na složené moduly tepelných čerpadel (LIFE Street HP Reno)

Cílem týmu, který stojí za tímto projektem, je zavést kolektivní nákup systémů tepelných čerpadel po celých ulicích. Budou spolupracovat s místními orgány, bytovými organizacemi, obyvateli, osobami provádějícími instalaci a poskytovateli řešení. Zaměřují se na charakterizaci typologií bydlení, vypracování balíčků financování a smluv a zvyšování povědomí mezi zúčastněnými stranami. Cílem je snížit náklady, zvýšit energetickou účinnost a dekarbonizovat teplo ve stávajících obydlích.

Shrnutí projektu

Posílení postavení místních a regionálních orgánů při navrhování plánů přechodu na čistou energii prostřednictvím opatření zaměřených na budování kapacit a znalostí (ENTRACK)

Cílem konsorcia stojícího za tímto projektem je pomoci venkovským středomořským obcím společně s místními zúčastněnými stranami vypracovat sociální energetické plány s využitím participativních metod a budování kapacit. Projekt bude pilotně provádět svou metodiku v osmi obcích v Itálii, Řecku, Portugalsku a Španělsku a poskytne rozšiřitelný přístup k sociálně spravedlivému energetickému plánování v souladu s politikami EU a vnitrostátními politikami.

Shrnutí projektu

 

Inovativní podpora pro transformaci energetiky na místní úrovni pod vedením občanů (LIFE-islet)

Konsorcium stojící za tímto projektem urychluje dekarbonizaci na středomořských ostrovech tím, že podporuje společenství pro obnovitelné zdroje energie. Zahrnuje pilotní ostrovy v Řecku, Itálii a Chorvatsku, čímž posiluje kapacitu obcí, zlepšuje spolupráci a vytváří společné cesty pro budování sítí REC. Zaměřuje se rovněž na zlepšení informovanosti a definování účinných obchodních plánů. Mezi další činnosti patří posílení postavení místních aktérů, hodnocení iniciativ vedených občany a vytvoření evropské sítě pro vzájemnou podporu.

Shrnutí projektu

 

Podpora transformace energetiky v hodnotovém řetězci mléka ThE (stupeň)

Konsorcium stojící za tímto projektem podporuje mlékárenské společnosti při zavádění energetické účinnosti, obnovitelných zdrojů energie a tepelných čerpadel ve svých hodnotových řetězcích. Jeho cílem je snížit využívání fosilních paliv a urychlit transformaci energetiky v odvětví mléka a mléčných výrobků. Nabízí odbornou přípravu, nástroje a politická doporučení na podporu spolupráce a koordinace mezi různými aktéry v odvětví mléka a mléčných výrobků.

Shrnutí projektu

 

Propojení politik energetického auditu a EnMS s novým článkem 11 směrnice o energetické účinnosti (LEAPto11)

Konsorcium stojící za tímto projektem má za cíl podpořit členské státy při provádění článku 11 přepracovaného znění směrnice o energetické účinnosti. Projekt se zaměřuje na zlepšení rámce kvality pro energetické audity a systémy hospodaření s energií v podnikatelském sektoru a na podporu součinnosti s dalšími opatřeními a programy v oblasti energetické účinnosti. Projekt provede počáteční posouzení s cílem zjistit nedostatky a osvědčené postupy v 10 zúčastněných zemích a navrhnout snadno proveditelná politická doporučení.

Shrnutí projektu

 

Lotyšsko

Životní prostředí a účinné využívání zdrojů 

Přizpůsobení rámcové směrnice o vodě a směrnice o ochraně přírodních stanovišť a integrovaná opatření pro zlepšení kvality sladké vody v povodí řeky Salaca (LIFE IS SALACA)

Lotyšské konsorcium vypracuje sofistikovaný přístup k plánování a provádění budoucích projektů obnovy řek v Lotyšsku, čímž se zvýší jejich účinnost a pozitivní účinek. Řídicí činnosti jsou prováděny v souladu s cíli směrnice o stanovištích a se strategií EU v oblasti biologické rozmanitosti. Mezi hlavní cíle navržené projektovým týmem patří sekvestrace živin a dusíku a snížení eutrofizace.

Shrnutí projektu


- Zmírňování změny klimatu

Pilotní testování technologických řešení pro udržitelný a nízkoemisní model biohospodářství pro využívání biomasy z travinných porostů (LIFE UpcyclingGrass)

Lotyšská nevládní organizace, která stojí za tímto projektem, a její partneři usilují o nahrazení tradičního, ale škodlivého spalování rašeliny biomasou travinných porostů, jako je tráva, sláma a ráje. Pokrytí dvou lokalit sítě Natura 2000 bude mít trojí přínos: snižování emisí skleníkových plynů, ochrana ohrožených rašelinišť a poskytování potenciálních nových příjmů zemědělcům. Budou vyvinuty různé technologické přístupy pro klimaticky šetrné hospodaření s travními porosty v kombinaci s udržitelným obchodním modelem.

Shrnutí projektu

- Přechod na čistou energii 

Obnova sousedství Financování prostřednictvím smluv o energetické náročnosti (obnova)

Vzhledem k slabému hospodářskému opodstatnění, neúčinným předpisům a nedostatku zájmu a důvěry ze strany vlastníků bytů je rozsáhlá renovace bytových domů pomalým odvětvím. Projektový tým obnovy navrhuje tento problém řešit posílením dlouhodobých smluv o energetických službách, finančního inženýrství, společných renovací čtvrtí a zájmu vlastníků domů. Konsorcium sestávající ze čtyř lotyšských organizací zaměřených na bytové domy v Rize.

Shrnutí projektu

 

Litva


- Správa a informacev oblasti klimatu

ZELENÝ ZEMĚDĚLSKÝ PODNIK: monitorování uhlíku v celé zemědělské a lesní půdě (GFarm-for-LIFE)

Litevské konsorcium, které je podněcováno potřebou změn v zemědělství, usiluje o dosažení vnitrostátních a unijních cílů v oblasti zmírňování změny klimatu a přizpůsobování se této změně. Vzhledem k významu zemědělství a lesnictví v zemi je nezbytné, aby cílů EU bylo účinně a včas dosaženo. V rámci cílů vytvoří projektový tým ucelený rámec na podporu přechodu k postupům uhlíkového zemědělství.

Shrnutí projektu

 

Maďarsko

Správa a informace v oblasti životního prostředí

Program zvyšování povědomí a změny chování s cílem umožnit spotřebitelům a občanům žít život bez toxických látek, snížit chemická rizika pro jejich zdraví a životní prostředí a zvýšit jejich pozitivní dopad (Tox Free LIFE pro všechny)

Cílem konsorcia stojícího za tímto projektem je snížit škodlivé chemické dopady zvyšováním povědomí o chemických látkách vzbuzujících obavy ve spotřebním zboží. Projekt plánuje oslovit 11,95 milionu jednotlivců, změnit chování 103,100 spotřebitelů a mobilizovat 20,600 občanů na podporu politik postupného odstraňování škodlivých látek. Bude rovněž spolupracovat se 100 organizacemi z celé Evropy a bude provádět testy výrobků, kampaně a propagační programy v Rakousku, Česku, Maďarsku, Slovinsku a na Slovensku. Shrnutí projektu

 

Přizpůsobení se změně klimatu

Participativní učení s cílem posílit odolnost komunit a zvýšit adaptační kapacitu malých venkovských vesnic (LIFE Co-Clima)

Malá venkovská sídla v Maďarsku jsou zranitelná vůči změně klimatu a hospodářským krizím. Zapojení maďarští partneři usilují o zvýšení adaptační schopnosti těchto vesnic zlepšením znalostí, podporou autonomních strategií obživy a posílením sítí vzájemné podpory. Důraz je kladen především na zajišťování potravin a na potřebu politik přizpůsobení se změně klimatu, které by zohledňovaly jedinečné potřeby malých venkovských sídel.

Shrnutí projektu

 

Správa a informace v oblasti klimatu


Chlazení městského života – model správy podporující změny chování s cílem zmrazit městské tepelné ostrovy (COOL LIFE)

Projekt COOL LIFE pod vedením šesti maďarských organizací vytváří komplexní model správy s cílem zmírnit tepelné ostrovy v městském prostředí. Model bude doplněn pokyny pro odborníky a širokou veřejnost. Pilotní projekt bude realizován v Segedínu, který je v současné době jedním z nejteplejších měst v Maďarsku. Projektový tým vytvoří a prokáže inovativní komplexní model správy, včetně zapojení komunit.

Shrnutí projektu

 

- Přechod na čistou energii 

Kulaté stoly posilující inteligentní investice do udržitelné renovace budov (RENOINVEST)

Cílem přeshraničního konsorcia stojícího za tímto projektem je řešit udržitelnou renovaci budov v Maďarsku, Slovinsku a Rakousku. Hospodářské a finanční faktory stimulují financování zlepšování energetické účinnosti stávajících budov. Konsorcium podniků, akademické obce a institucí stojících za tímto projektem podporuje rozsáhlé investice do udržitelnosti stávajících budov. Fóra a pracovní skupiny určí překážky pro investice a prostřednictvím doporučení navrhnou zlepšení.

Shrnutí projektu

 

Malta

- Přechod na čistou energii 

Energie z obnovitelných zdrojů a energetická účinnost v hodnotovém řetězci – [REEValue] (REEValue)

Intervence v oblasti energetické účinnosti a využívání obnovitelných zdrojů energie v hodnotových řetězcích mají zásadní význam pro pokrok v přechodu na čistou energii. Za tímto účelem partneři tohoto projektu provádějí energetické audity, zjišťují možná zlepšení udržitelnosti a předkládají doporučení. Budou rovněž podporovat podniky se spoluprací v hodnotovém řetězci vedenou významnými zelenými mentory a odborníky v udržitelných hodnotových řetězcích.

Shrnutí projektu

 

Nizozemsko

Příroda a biologická rozmanitost 

Rašelinové paláče pro program LIFE (Peat Pals)

Týmy stojící za projektem se zaměřují na obnovu poškozených rašelinových ekosystémů v Nizozemsku a ve Flandrech (Belgie). Projekt zlepší hydrologický stav vyvýšených rašelinišť a pozitivně ovlivní rozpočet na emise skleníkových plynů, čímž se zlepší jejich odolnost a stav z hlediska ochrany. Klíčovými cíli jsou strategie pro zlepšení obnovy rašelinišť, uplatňování opatření na obnovu podobných stanovišť a spolupráce mezi členskými státy v oblasti politik obnovy rašelinišť.

Shrnutí projektu

 

Koordinovaný rozvoj a provádění osvědčených postupů v oblasti snižování úlovků v regionech severního Atlantiku, Baltského moře a Středomoří (LIFE CIBBRiNA).

Projekt zavádí evropskou stěžejní iniciativu, v jejímž rámci budou rybáři, vědci, ministerstva rybolovu a životního prostředí a nevládní organizace ze 13 evropských zemí spolupracovat na minimalizaci náhodných vedlejších úlovků v oblasti rybolovu. Aby se zabránilo náhodným vedlejším úlovkům ohrožených a chráněných druhů, je nezbytné usilovat o transparentní a sociálně udržitelný rybolov v severovýchodním Atlantiku, Baltském moři a Středozemním moři.

Shrnutí projektu

 

Přeshraniční obnova a slučování vzešlých bochníků Aamsveen a Hündfelder Moor (LIFE CrossBorderBog). Projekt

programu LIFE CrossBorderBog pracuje na restauraci vyvýšených rašelinišť v přeshraničním boku Aamsveen-Hündfelder Moor. Vyvýšená rašeliniště trpí vysycháním a čelí čtyřem hlavním hrozbám: ztráta vody, znečištění živinami, sledování a emise skleníkových plynů. Proti všem těmto hrozbám lze účinně bojovat nebo je omezit přijetím hydrologických opatření k zadržení vody v rašeliništi a zastavení vysoušení.

Shrnutí projektu

 

Cílem projektuje zvýšit životaschopnost evropské populace bisonů a dosáhnout úspěšného soužití v jihozápadních Karpatách v Rumunsku (LIFE a Bison).

Cílem projektu je rozšířit populaci bisonu (Bison bonasus) v jihozápadních Karpatách a zajistit jeho dlouhodobou životaschopnost. To je možné tím, že umožní úspěšné soužití s lidmi prostřednictvím inovativních „bison-smart komunit“ s místními obcemi. Navrácení evropské bizony by rovněž znamenalo obnovu ucelenějšího společenství velkých býložravců s cílem zachovat a posílit mozaiku lesů a travinných porostů bohaté na biologickou rozmanitost.

Shrnutí projektu


Životní prostředí a účinné využívání zdrojů 

Využití fosforu z odpadních vod k opětovnému použití v EU (LIFE Phos4EU)

Tým odpovědný za projekt LIFE Phos4EU demonstruje rekuperaci fosforu z odpadních vod pomocí inovativní technologie ViviMag. Přestože fosfor je klíčovou živinou v hnojivech a je zásadní pro výrobu potravin, je fosfor v EU uveden jako kritická surovina. Cílem nizozemského a španělského konsorcia je demonstrovat potenciál této technologie v různých prostředích a zvýšit udržitelnost využívání fosforu.

Shrnutí projektu

Přizpůsobení se
změně klimatu

Čištění dešťové vody založené na přírodě a LED k opětovnému použití v zelených městech (GreenLED)

Vzhledem k rostoucímu tlaku na vodohospodářskou infrastrukturu v důsledku růstu městské populace vyvíjí tým inovátorů program LIFE GreenLED. Cílem této iniciativy je vytvořit decentralizované řešení pro zásobování vodou s využitím technologie BlueBloqs, přírodní biofiltrace a skladování zvodnělých vrstev v kombinaci s dezinfekcí UV LED. Tým plánuje provést demonstrace v Nizozemsku a Španělsku s cílem představit tento alternativní vodní zdroj v městských oblastech.

Shrnutí projektu

 

Demonstrace zdroje pitné vody odolné vůči změně klimatu, přijetí řešení založených na přírodě (LIFE WATERSOURCE)

Jak se zintenzivňuje změna klimatu, má zajištění dodávek vody v evropských městech zásadní význam. Konsorcium nizozemských a španělských partnerů vyvíjí program LIFE WATERSOURCE. Cílem je využít přírodě blízká řešení k výrobě pitné vody z jezera IJsselmeer, aby se zabránilo riziku salinace povrchových vod. Úsilí týmu nejen zajistit dostupnost vody, ale také posílit ekologii jezera a nabídnout udržitelnou a ekonomicky životaschopnou alternativu k tradičním metodám čištění vody.

Shrnutí projektu

 

- Přechod na čistou energii 

ECOVISTA (VECO)

Cílem týmu, který stojí za projektem, je urychlit energetickou transformaci společností působících v oblasti bydlení v Nizozemsku. Využívá digitalizované přístupy a inovativní finanční nástroj, tzv. daň z vylepšení. Tato daň nevyžaduje žádné počáteční náklady na dovybavení již existujících budov. Cílem plánů na přizpůsobení této metody pro společnosti působící v oblasti bydlení je investovat 27 milionů EUR do renovace 1500 bytů patřících společnostem působícím v oblasti sociálního bydlení.

Shrnutí projektu

 

Inteligentní obchodní parky (SMABA)

Projektový tým SMABA ukazuje inovativní a replikovatelný přístup k organizaci, zavádění a provozování kolektivních energetických systémů v obchodních parcích. Projekt, který vyvinuly tři nizozemské zúčastněné strany, poskytuje reprodukovatelné a flexibilní řešení pro mobilizaci investic do energie z obnovitelných zdrojů. Konsorcium tak přispívá ke klimaticky neutrální Evropě a pomáhá obchodním parkům provádět investice, které by byly příliš velké pro jediný podnik.

Shrnutí projektu

 

Plug Energy Efficiency First In (Základní energetická účinnost v prvnířadě) (ENEFIRST PLUS)

Zásadaenergetická účinnost v první řadě“ (EE1) je zakotvena v právních předpisech EU a pomáhá zvážit plánování, investice a politiku v oblasti energetiky. Vzhledem k tomu, že předchozí zkušenosti ukázaly, že EE1 je obtížné realizovat, cílem týmu, který vyvíjí projekt ENEFIRSTPLUS, je podporovat klíčové zúčastněné strany při doplňování stávajících zdrojů pro investice do energetické infrastruktury, energetického plánování a navrhování pobídek. Konsorcium poskytuje praktické pokyny a příklady na pomoc při zavádění osvědčených postupů a testuje svůj přístup k osmi případům „skutečného života“ ve čtyřech zemích.

Shrnutí projektu

 

Racionalizovaný proces renovací s cílem odstranit zatížení domácích vlastníků i renovátorů v procesech před renovací a po ní, který je pro udržitelné strany nabízen jako návrh bílé značky (WHILARENO)

Konsorcium stojící za tímto projektem pomáhá renovátorům, vlastníkům domů a udržitelným stranám s energeticky účinnými renovacemi domů. Nabízí služby „bílé značky“ za účelem provádění a provádění renovačních kampaní pro domácnosti s udržitelnými stranami s cílem realizovat a zlepšit návrhy hodnot. Cílem projektu je ztrojnásobit roční investice do udržitelné energetické renovace v Nizozemsku a vytvořit vysoce reprodukovatelný a udržitelný přístup pro jiné země.

Shrnutí projektu

 

Rakousko

Příroda a biologická rozmanitost

Obnova a konzervace panonských solných jezer a solných stepí evropského významu (LIFE Pannonic Salt)

Rakouské konsorcium se zabývá zvláštními stanovišti nacházejícími se v rakouské lokalitě sítě Natura 2000: „Neusiedler See – Nordöstliches Leithagebirge“. Rakousko má jednu z největších sousedících vnitrozemských solných oblastí střední Evropy a prostřednictvím tohoto projektu bude zavedena a podporována účinnější a rozšířenější ochrana. V zájmu zajištění výsledků a realizace dlouhodobého dopadu bude vypracován a prokázán rámec pro budoucí zemědělství šetřící vodu.

Shrnutí projektu

 

Zachování a obnova záplavových lesních stanovišť podél řek Mura-Drava-Dunaj (LIFE RESTORE for MDD)

Velké konsorcium rakouských, slovinských, maďarských a chorvatských partnerů stojící za tímto projektem se zaměřuje na ochranu a obnovu největšího souvislého pobřežního lesního systému v povodí Dunaje. Toto stanoviště je neustále vystaveno vnějším hrozbám, které budou řešeny prostřednictvím integračního a přeshraničního úsilí o obnovu. Plán má rovněž zachovat, vylepšit nebo zalesnit přírodní lesy v 11 lokalitách.

Shrnutí projektu

 

- Správa a informacev oblasti klimatu

Posílení místních komunit za účelem společného vytváření a provádění řešení v oblasti klimatu v Evropě (EmpowerLIFE)

Cílem projektového týmu EmpowerLIFE je poskytnout konkrétní a účinný přístup k řešení rostoucích cen (energie), nestabilních dodavatelských struktur a změny klimatu. Konsorcium čtyř rakouských organizací chce pomoci místním komunitám provádět inovativní opatření a instalovat centra umožňující spoluvytváření. Projektové činnosti budou začleněny do stávajících struktur a jsou realizovány v úzké spolupráci se zavedenými iniciativami a organizacemi občanské společnosti.

Shrnutí projektu

 

- Přechod na čistou energii 

Služby podporující dodavatele a maloobchodníky, pokud jde o dodržování právních předpisů v oblasti ekodesignu a označování energetickými štítky (ComplianceServices)

Cíle EU v oblasti úspor energie závisí na právních předpisech týkajících se energetických štítků a ekodesignu. Některé segmenty trhu však potřebují spolehlivější informace o výrobku. Koordinátoři projektů zvyšují informovanost a usnadňují správný výklad a uplatňování informací o produktech prostřednictvím školení a pomocných opatření. I když se projekt již týká systémů vytápění, fotovoltaiky, klimatizace a bílého zboží, jeho cílem je také dále rozšířit jeho dosah.

Shrnutí projektu

 

Účinné provádění směrnice o energetické náročnosti budov v souladu s krátkodobými a dlouhodobými politickými požadavky (směrnice o energetické náročnosti budov)

Budovy s nulovými emisemi, minimální normy energetické náročnosti, pasy pro renovaci budov a certifikáty energetické náročnosti mají zásadní význam pro posílení udržitelnosti. Týmy ze šesti členských států pomohou navrhovat politiky a nástroje prostřednictvím zapojení zúčastněných stran, politického dialogu a výměn s regulačními orgány. Jejich cílem je dále rozšířit dosah úsilí na celou oblast EU-27.

Shrnutí projektu

Energetická účinnost v regionálních hodnotových řetězcích zpracování potravin (EENOVA)

Partneři, kteří stojí za tímto projektem, podporují využívání výsledků energetického auditu a zavádění energetických řešení. Zaměřují se na regionální hodnotové řetězce, zejména v odvětví zpracování potravin. Plánují validovat udržitelné přístupy v pěti různých hodnotových řetězcích zpracování potravin v pěti zemích. Předpokládané úspory energie a výroba energie z obnovitelných zdrojů budou do konce projektu činit přibližně 1,1 GWh/rok, což odpovídá roční spotřebě energie přibližně 344 domácností.

Shrnutí projektu

 

Polsko

Příroda a biologická rozmanitost

Nad hranicemi: ochrana orlíka velkookého v hnízdících a zimovištích a na vzdušné dráze (GSELIFEAboveBorders)

Partneři projektu usilují o zlepšení podmínek chovu a zvýšení populace orla obecné (GSE) v EU. Zaměřují se na ochranu pralesů GSE, boj proti nelegální střelbě a výstavbu bezpečných potravných stanic. Cílem je zajistit integrované provádění těchto metod v oblasti ochrany GSE v evropském měřítku.

Shrnutí projektu


Rozšíření škály populace rysů v severním Polsku (LIFE LYNX PL LT DE)

Cílem tohoto projektu je zlepšit stav rysa euroasijského v Polsku z hlediska ochrany. Obnovují svou historickou škálu, vytvářejí podmínky pro tok genů a získávají přijetí strategií ochrany ze strany veřejnosti. Tato opatření zajistí geneticky rozmanité zakladatelské skupiny pro místní obyvatelstvo, zachovávají ekologickou konektivitu a vypracují strategie ochrany.

Shrnutí projektu


Životní prostředí a účinné využívání zdrojů

Provádění modelu oběhového hospodářství pro opětovné použití OEEZ (RE-ELECTRO 4 LIFE)

Projektové konsorcium vyvíjí nový oběhový obchodní model pro různá domácí zařízení tím, že vyvíjí opravárenské středisko a elektronické tržiště pro náhradní díly. Propagace platformy bude probíhat v Polsku, České republice, Německu a na Slovensku. Projektový tým očekává zpětné získání přibližně 4500 náhradních dílů v rámci projektu, jakož i snížení množství odpadních zařízení (260 tun) a emisí skleníkových plynů (5 tun ekvivalentu CO2/rok).

Shrnutí projektu


Zlepšení stavu půdy prostřednictvím dřevěných pelet z hornin a impregnovaných dřevěných štěpků (SoilLifeBoats)

Polsko-slovenská spolupráce, která rozvíjí a vede projekt SoilLifeBoats, má za cíl zlepšit stav půdy, minerální strukturu a obsah uhlíku prostřednictvím zemědělského a zahradnického využití kompozitních raketových celulózových pelet (RCP). RCP budou zcela vyrobeny z nepoužitelné recyklované papírové celulózy, odpadu z krátkých vláken a odpadu z kamene prachu. Projektový tým se zaměřuje na snížení množství odpadu a emisí a zlepšení půdních podmínek.

Shrnutí projektu


- Správa a informacev oblasti klimatu

Vývoj a provádění modelu spolupráce mezi státními orgány a jinými subjekty s cílem zlepšit monitorování v oblasti HFC a jejich nezákonného obchodu (LEGAL HFC 4 LIFE)

Polská organizace, která stojí za projektem, usiluje o snížení emisí hydrofluoruhlovodíků) z nezákonného obchodu. Bude vypracován model spolupráce mezi státními orgány a dalšími příslušnými orgány společně s lepším vykazováním a monitorováním emisí skleníkových plynů a kontrolou obchodu. Koordinátor projektu navíc vytvoří příležitosti k výměně zkušeností pro různé aktéry, jako jsou vnitrostátní orgány a odvětví chlazení a klimatizace.

Shrnutí projektu

 

Přechod na čistou energii

Podpora transformace energetiky a dekarbonizace v odvětví dálkového vytápění (SET_HEAT)

Cílem týmu stojícího za tímto projektem je urychlit transformaci energetiky a dekarbonizovat dálkové vytápění ve čtyřech východoevropských zemích. Jejich navrhovaným řešením je integrace nízkokapacitních zdrojů tepla (např. odpadní vody) do vysokoteplotních sítí dálkového vytápění. Budou úzce spolupracovat se společnostmi dálkového vytápění a zúčastněnými stranami s cílem rozvíjet investiční projekty, vyplnit mezery ve znalostech a omezit využívání fosilních paliv. Budou přímo a nepřímo podporovat čtyři společnosti a poskytovat škálovatelná řešení a modelové projekty.

Shrnutí projektu

 

Portugalsko

Příroda a biologická rozmanitost 

Mořská akvakultura druhu Ria de Aveiro subtidal seagrass Rewilding (SeaGrassRIAwild)

Partneři, kteří stojí za tímto projektem, mají za cíl zvrátit ohrožený stav zosterského mariny v Ria de Aveiro v Portugalsku. Projekt navrhuje změnu paradigmatu v oblasti obnovy mořských řas, která umožní rozsáhlé programy prostřednictvím mořské akvakultury. Do společného navrhování a provádění opatření na obnovu zapojuje různé zúčastněné strany. Projekt rovněž zkoumá inovativní řešení pro potřeby ochrany mořských řas a řízení systémů.

Shrnutí projektu

 

Životní prostředí a účinné využívání zdrojů

Demonstrace inovativního souboru nástrojů PLAN-DO pro bezpečnější čištění odpadních vod účinně využívající zdroje a vhodné pro daný účel (LIFE Fitting)

Třemi partnery zapojenými do projektu LIFE Fitting jsou LNEC, Universidade Católica do Porto a TRATAVE S.A. Společně vyvíjejí inovativní soubor nástrojů PLAN-DO, který umožní inteligentní provoz, monitorování a strategické plánování čistíren odpadních vod řízeného vypouštěním, aby bylo možné lépe čelit klimatickým nejistotám a problémům spojeným s kvalitou vyčištěné vody. Bude možné jej přizpůsobit požadavkům na kvalitu ve vztahu k regulovaným a nově se objevujícím kontaminujícím látkám a antimikrobiální rezistenci.

Shrnutí projektu

Přizpůsobení se
změně klimatu
 

Vlny veder, které čelí vlnám 4D chlazení v hotspotech Almada (

COOLIFEALMADA)
v Almada, vzbuzují rostoucí obavy. Město Almada, koordinátor COOLIFEALMADA, řeší tento problém vytvořením zeleného koridoru, který sníží teploty vzduchu až o 3 °C. Cílem je rovněž přizpůsobit budovy se zelenými střechami a fasádami a vyzkoušet geotermální prototyp pasivního chlazení. Zřizuje se klimatický přístřeší pro nejzranitelnější osoby a aplikace pro varování uživatelů vln veder.

Shrnutí projektu


Přizpůsobit a podporovat odolnou a protipožární krajinu (LIFE ResLand)

Lesní požáry ohrožují přírodní park Sintra-Cascais, což je sen milovníka přírody v Portugalsku, který je poháněn změnou klimatu a zanedbávanou půdou. Environmentální podnik Cascais zavádí udržitelné postupy v oblasti půdy a nastartuje ekologické místní podniky. Nejenže zabrání lesním požárům, ale také posílí ekoturistiku a podpoří ekonomiku společenství.

Shrnutí projektu

 

- Přechod na čistou energii 

Záběry u kulatého stolu pro opatření a investice do udržitelné energetiky v Portugalsku (RAISE-PT)

Investice do udržitelné energetiky vyžadují spolupráci mezi komunitami v Portugalsku. Týmy, z nichž tento projekt vychází, se zavázaly k vytvoření podpůrného rámce pro investice do energetiky ve veřejných a soukromých budovách a v průmyslových odvětvích. Předpokládají časté pořádání kulatých stolů na vnitrostátní úrovni. Vytvoření celostátního fóra povede portugalskou vládu, průmyslová odvětví a soukromé subjekty k udržitelným příležitostem pro investice.

Shrnutí projektu

 

Zajištění vazby mezi vodou a energií pro energetickou účinnost (WENexus)

Cílem týmu, který stojí za tímto projektem, je řešit energetickou neúčinnost v portugalském odvětví vodohospodářských služeb. Hlavními nástroji, které budou použity, jsou financování a mobilizace investic do energetické účinnosti a energie z obnovitelných zdrojů. Mezi specifické cíle patří snížení rizika projektů v oblasti energetické účinnosti a zlepšení šíření projektů na vnitrostátní a mezinárodní úrovni. Předpokládané výsledky projektu zahrnují budoucí replikovatelnost a přenositelnost výsledků.

Shrnutí projektu

 

Integrované služby renovace domů (HORIS)

Cílem partnerů tohoto projektu je posílit již existující platformu nazvanou „Zelená nabídka“, která se zaměřuje na služby renovace domácností v zájmu energetické účinnosti v Portugalsku, Španělsku a Itálii. Budují důvěru v odborníky na renovaci domů, boj proti skepticismu ohledně úspor energie a zjednodušují postupy financování. Poskytnou finanční, právní a technická řešení zaměřená na replikovatelnost a účinné využívání veřejných a soukromých finančních prostředků. Předpokládané sociální, environmentální a hospodářské výsledky budou přínosem pro klimatickou neutralitu.

Shrnutí projektu

 

Rumunsko

- Přechod na čistou energii 

Programy zelených domů a zelených hypoték (SMARTER4EU)

Cílem týmu, který stojí za tímto projektem, je zahájit programy Green Homes and Green Mortgage (GHGM) v Portugalsku, Španělsku a na Ukrajině. Jejich celkovým cílem je zajistit soukromým osobám výhody diskontovaného zeleného financování. Podporují systémy certifikace ekologických domů a posuzování náročnosti budov. Projekt zahrnuje rovněž činnosti v oblasti odborné přípravy a budování kapacit s cílem dále posílit bankovní partnerství a řešení v oblasti zeleného financování.

Shrnutí projektu

 

Slovinsko

Příroda a biologická rozmanitost

Podpora venkovských komunit ve Slovinsku s cílem omezit konflikty s medvědy a vlky prostřednictvím institucionální spolupráce, politiky a vzdělávání (LIFE VARNA PASA)

Zlepšení soužití lidí, šedých vlků a medvědů hnědého ve Slovinsku má zásadní význam pro zajištění soužití. Konsorcium partnerů tak vyvíjí systém ochrany hospodářských zvířat, vzdělávací moduly a spolupracuje s různými zúčastněnými stranami. Zaměřují se na zmírnění konfliktů způsobených útoky zvířat na hospodářská zvířata. Cílem je jít příkladem pro ochranu vlků a medvědů v EU.

Shrnutí projektu


Správa stanovišť k ochraně vodních ptáků dočasných jezer (LIFE TRSCA)

Slovinští partneři projektu usilují o zlepšení stavu turlů a dvou druhů ptáků z hlediska ochrany (Ferruginous kachna (Aythya nyroca) a hřebena červeného (Podiceps grisegena)) ve Slovinsku a Bulharsku. Zavedou agroenvironmentální režimy, zachrání pevninu, odstraní odumřelou vegetaci a monitorují změny. Zaměřují se rovněž na obnovu stanovišť, omezení vyrušování a získání podpory prostřednictvím komunikace. Zastřešujícím cílem je zlepšení ochrany přírody a hospodaření s půdou.

Shrnutí projektu

 

Prevence a zvládání nepříznivých dopadů okrasných invazních nepůvodních druhů rostlin na ohrožené typy stanovišť a druhy významné pro EU (LIFE OrnamentalIAS)

Invazní nepůvodní druhy jsou jednou z největších hrozeb pro biologickou rozmanitost, a to i u stanovišť významných pro EU. Konsorcium LIFE OrnamentallAS se touto otázkou zabývá na třech úrovních: prevence, včasné varování – rychlá reakce a řízení. Cílem projektového týmu je zabránit dalšímu šíření PIČ a ztrátě přírodních stanovišť a druhů volně žijících živočichů a planě rostoucích rostlin. Organizace, které projekt stály, doufají, že nabídnou přenositelná řešení, zejména v rámci předávání znalostí mezi slovinskem a chorvatskem.

Shrnutí projektu

 

Přechod na čistou energii

Posílení místních orgánů k urychlení středoevropského času (LOCAL GoGreen)

Konsorcium stojící za tímto projektem má za cíl pomoci malým a vzdáleným komunitám v Evropě dosáhnout cílů EU v oblasti dekarbonizace do roku 2030. Projekt poskytne místním orgánům v šesti zemích (Slovinsko, Bulharsko, Chorvatsko, Německo, Itálie a Španělsko) budování kapacit a poradenství pro integrované plánování v oblasti klimatu a energetiky (ICEP). Projekt rovněž podpoří provádění tří projektů v každé pilotní oblasti z pěti prioritních oblastí a usnadní zavádění investic.

Shrnutí projektu

 

Slovensko

Přizpůsobení se změně klimatu

Bleskový systém prevence a prevence povodní (FLOPRES)

Sesuvy půdy a přívalové povodně se zvyšují v důsledku intenzivnějšího využívání půdy a vody, jakož i nedostatku opatření pro přizpůsobení se změně klimatu. Strategie pro předvídání povodňových událostí se ukázaly jako neúčinné. Konsorcium slovenských a polských partnerů vyvinulo integrované řešení na podporu modelování povodní a včasného varování. Tato iniciativa vyžaduje jak reformovaný systém hospodaření s vodou, tak zvýšenou úroveň informovanosti.

Shrnutí projektu

 

Přechod na čistou energii

Další systém vzdělávání a kvalifikací na podporu opatření Komise týkajících se dekarbonizace flexibility, snížení využívání zemního plynu a uvolnění energetických šků (REPowerEdU)

Prohlubování dovedností je základní složkou přechodu na čistou energii. V tomto ohledu mají inteligentní energetická řešení v budovách zásadní význam pro dosažení udržitelných výsledků. Pracovní síly v tomto inovativním odvětví proto musí mít k dispozici vzdělávací příležitosti. Týmy, z nichž tento projekt vychází, se zaměřují na organizaci školení a kvalifikačních programů pro pracovníky v udržitelných energetických systémech budov.

Shrnutí projektu

 

Umožnění opatření Společenství v oblasti energetické soběstačnosti (ComActivate)

Energetická chudoba je v EU stále větším problémem, zejména ve střední a východní Evropě. Tým odpovědný za projekt ComActive na to reaguje tím, že se zabývá nízkou energetickou účinností budov a zaměřuje se na budovy s více rodinnými bytovými jednotkami. Nadnárodní konsorcium vybralo tři obce v Bulharsku, Maďarsku a Litvě. Tento přístup bude nejen bojovat proti energetické chudobě, ale posílí energetickou bezpečnost a podpoří EU při dosahování cílů v oblasti klimatu.

Shrnutí projektu

 

Švédsko

Životní prostředí a účinné využívání zdrojů

Demonstrace přelomové výrobní technologie, včetně inovativního procesu předúpravy alkalické celulózy, pro výrobu textilních vláken nové generace a nákladově efektivní výroby textilních vláken (LIFE TreeTex)

Projekt LIFE Tree Tex koordinuje TREETOTEXTILE AB ve Švédsku a jeho cílem je rozšířit přístup evropských průmyslových odvětví k inovativním textilním řešením. Projektový tým chce navíc nabídnout cenově dostupná udržitelná textilní vlákna ve velkých objemech, která jsou z hlediska dopadu na klima při výrobě (a používání) světové úrovně. Konsorcium vyvine inovativní technologii, která bude chemicky využívat obnovitelné lesní suroviny a regenerovat celulózu na textilní vlákno.

Shrnutí projektu

 

ŽIVOT SE LÉČÍ: Recyklace textilu v Evropě AT Scale (treats)

Södra a Lenzing se připojily k projektu LIFE pro zpracování a jejich cílem je demonstrovat inovativní systém chemické recyklace textilního odpadu v průmyslovém měřítku. Švédsko-rakouská spolupráce navrhuje řešení, jak zacházet s širokou škálou složitých pospotřebních textilií obsahujících směs bavlny, polyesteru a dalších složek, jako je elastan. Partneři rozšíří novou technologii v lokalitě projektu Södra Cell Mörrum ve Švédsku.

Shrnutí projektu

Přizpůsobení se
změně klimatu

Přírodě blízká řešení pro protipovodňovou ochranu při nízkých hladinách s cílem posílit fyzickou bezpečnost, biologickou rozmanitost a sociální a hospodářské přínosy (LIFECAPEable)

Pobřežní město Vellinge tváří v tvář výzvám stoupající hladiny moří zahájilo misi: upevňovat své břehy a současně posilovat svou biologickou rozmanitost. Vellinge ve spolupráci s nizozemskou univerzitou v Delftu a Švédskou Lundskou univerzitou zavedla přístup CAPEable. Cílem této iniciativy je sloučit protipovodňovou ochranu s řešeními inspirovanými přírodou a propojit ochranu s prosperujícím 37 různými druhy.

Shrnutí projektu


- Zmírňování změny klimatu

Pilotní závod pro udržitelnou fixaci dusíku pro výrobu zelených hnojiv (LIFE SUNIFIX)

NitroCapt bude vyvíjet nová zelená řešení a technologie, které nabízejí nejkonkurenceschopnější dusíkatá hnojiva ve velkých objemech. SUNIFIX® (udržitelná fixace dusíku) je patentovaný klimaticky neutrální proces fixace dusíku vzduchem, vodou a elektřinou jako jediného vstupu. Vzhledem k tomu, že tento proces má konkurenceschopnou spotřebu energie a může fungovat přerušovaně, může být poháněn přímo elektřinou z obnovitelných zdrojů, a to i s výrobními jednotkami mimo síť.

Shrnutí projektu


- Správa a informacev oblasti klimatu

Akce LIFE zrychlená opatření a účast v oblasti klimatu na nižší než celostátní úrovni prostřednictvím výzvy „Jedna planeta“ (LIFE ASAP)

Tento projekt, který koordinuje WWF Švédsko a realizuje se subjekty z Rumunska, Portugalska a Maďarska, má za cíl zapojit města do provádění politik v oblasti klimatu. V rámci výzvy „Jedna planeta“ (OPCC) projektový tým kombinuje nezávislé vědecky podložené hodnocení a pokyny týkající se cílů měst v oblasti klimatu s přátelskou soutěží mezi městy a zároveň oslavuje nejambicióznější a nejinovativnější nápady, akce, lidi a politiky.

Shrnutí projektu

 

Island

Životní prostředí a účinné využívání zdrojů

Od kalu z lososa a hnoje po hnojiva: oběhové hospodářství v souvislosti s chovem lososů na pevnině (TERRAFORMING LIFE)

Akvakultura a zemědělství se dosud nepřizpůsobily rostoucí lidské populaci. Hnojiva a fosfáty jsou vzácné a často nákladné. V rámci tohoto projektu budou vyvinuty nové technologie a metody pro vytvoření integrovaného systému zemědělské akvakultury (IAA), v němž jsou zemědělci v oblasti akvakultury a zemědělství, jakož i agrokulturisté ústředním prvkem oběhového hospodářství.

Shrnutí projektu

 

Přechod na čistou energii

Venkovská Evropa na cestě k přechodu na čistou energii (LIFE-RECET)

Venkovské regiony masivně přispívají k plnění cílů a závazků EU v oblasti udržitelnosti. Infrastruktura pro energii z obnovitelných zdrojů ve venkovských komunitách má proto zásadní význam pro nastartování přechodu na čistou energii. Za tímto účelem se tým, který stojí za projektem, snaží posílit postavení venkovských místních komunit prostřednictvím činností v oblasti budování kapacit. Místní opatření v oblasti klimatu, spolupráce mezi zúčastněnými stranami, účinné regionální plány a zapojení komunit podpoří odolnost venkovských komunit vůči změně klimatu.

Shrnutí projektu

 

Prohlášení o vyloučení odpovědnosti: podepisují se nové grantové dohody a do konce roku bude zahájeno více projektů.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

09.06.2011Stručné shrnutí US trhů dne 8.6.11 Stratton Prague (Stratton Prague)
08.06.2011Stručné shrnutí US trhů dne 7.6.11 Stratton Prague (Stratton Prague)
07.06.2011Stručné shrnutí US trhů dne 6.6.11 Stratton Prague (Stratton Prague)
06.06.2011Stručné shrnutí US trhů dne 3.6.11 Stratton Prague (Stratton Prague)
03.06.2011Stručné shrnutí US trhů dne 2.6.11 Stratton Prague (Stratton Prague)



Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688