Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  10.11.2023 08:01:37

Tuzemská meziroční inflace se v říjnu zvýší kvůli efektu srovnávací základny (Ranní zpráva z finančního trhu)

Dnešní údaj říjnového vývoje spotřebitelských cen v tuzemsku ukáže na zrychlení meziročního růstu. To jde ovšem na vrub nízké srovnávací základny loňského roku vlivem zavedení energetického úsporného tarifu. V důsledku tohoto efektu by měla meziroční inflace zůstat v okolí 7 % ve zbylých měsících letošního roku. Meziměsíčně podle nás spotřebitelské ceny v říjnu ovšem stagnovaly. To by mělo odrážet další vlnu zlevňování cen energií a nadále utlumený meziměsíční růst jádrových cen s ohledem na slabou spotřebitelskou poptávku. Dále zveřejněný záznam z posledního jednání ČNB pomůže poodhalit rozložení sil v bankovní radě.

Spotřebitelské ceny v ČR v říjnu meziměsíčně stagnovaly.

Inflace podle nás v říjnu zrychlila na 8,4 % y/y ze zářijových 6,9 %. Zásadní vliv však bude mít nízká srovnávací základna z loňského roku v souvislosti se zavedením energetického úsporného tarifu, který vloni platil od října až do konce roku. To tudíž do konce letošního roku ovlivní úroveň meziroční inflace, která podle nás zůstane v okolí 7 %. Poté by však mělo dojít k prudkému poklesu ke 2 % na začátku příštího roku. Bez zmíněného efektu by podle našeho odhadu byla inflace v 4Q 23 o 2-3 pb nižší. V říjnu spotřebitelské ceny meziměsíčně zřejmě stagnovaly. To by mělo souviset s další vlnou zlevňování cen energií, ke kterému došlo již v září. Výsledný meziměsíční pokles regulovaných cen o 1,5 % spolu s nepatrným zlevněním potravin (-0,1 % m/m) by měly kompenzovat již zpomalující růst cen pohonných hmot (+0,2 %) a stále utlumený růst jádrových cen. V sezónně očištěném anualizovaném vyjádření podle nás jádrová inflace zůstala poblíž dvouprocentního cíle centrální banky s ohledem na slabou poptávku, které prodejci čelí. Meziročně podle nás v říjnu růst jádrových cen zpomalil na 4,2 % po 5,0 % v září. Více jsme psali v Měsíčních předpovědích zde: https://bit.ly/CMF_Nov23_CZ. Celkovou prognózu včetně výhledu pro inflaci v příštím roce najdete zde: https://bit.ly/CEO_4Q23_CZ.

Písemný záznam z ČNB by měl přispět k rozklíčování současného rozložení sil v bankovní radě, která v poměru 5:2 v minulém týdnu rozhodla o pokračující stabilitě sazeb. Výsledek zasedání jsme komentovali zde: https://bit.ly/CNB_Nov23_CZ.

Koruna včera vymazala část ztrát ze začátku týdne.

Čínská data o vývoji spotřebitelských a průmyslových cen potvrdila pokračování tamní deflace. To ukazuje, že oživení čínské ekonomiky není nikterak výrazné, což se podepisuje na obecně slabší globální poptávce. Týdenní data z USA o nových žádostech o podporu v nezaměstnanosti skončila v souladu s očekáváními na 217 tis. Počet stávajících žádostí pokračoval v růstu již sedmý týden v řadě. To potvrzuje pokračující ochlazování tamního trhu práce a naznačuje, že lidé, kteří o práci přišli, mají problém s rychlým nalezením nové.

Včerejší vyjádření představitelů ECB pouze navázala na předchozí rétoriku. Členové ECB předpokládají, že úrokové sazby na současné výši zůstanou delší dobu a debata ohledně snižování sazeb momentálně nepřipadá v úvahu. Ta by podle předchozího vyjádření guvernéra Bundesbanky J. Nagela mohla být na místě až od poloviny příštího roku. My předpokládáme, že sazby ECB zůstanou beze změny po celý příští rok. Komentář šéfa Fedu J. Powella na půdě MMF zředil holubičí interpretaci posledního zasedání americké centrální banky, ke kterému se finanční trhy výrazně přiklonily. Ve výsledku tak dolarové sazby vzrostly až o 10-14 bb a dolar posílil.

Euro včera nakonec vůči dolaru po vyjádřeních J. Powella oslabilo o 0,4 %. Ze středoevropských měn nejvíce posílila česká koruna, když oproti euru zpevnila o 0,3 % a částečně korigovala ztráty ze začátku týdne v souvislosti se slabými daty z tuzemské ekonomiky. Polský zlotý a maďarský zlotý posílily méně výrazně o 0,14 %, respektive 0,26 %.

Autor: Kevin Tran Nguyen

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688