Radomír Jáč (Generali Investment)
Makroekonomika  |  07.11.2023 17:17:43

Bankovní rada na svém listopadovém zasedání ponechala úrokové sazby opět beze změny

Tentokrát ale nelze konstatovat, že šlo o rozhodnutí, jež by bylo plně v souladu s očekáváním finančního trhu.

Očekávání tržních analytiků byla téměř rovnoměrně rozdělena mezi scénářem stability sazeb a jejich mírného snížení, nepatrně nicméně převažovalo očekávání, že ČNB úroky sníží o čtvrt procentního bodu.

Pro snížení úroků hovořila datačeské ekonomiky v podobě klesající inflace, slabého výkonu HDP a v porovnání s prognózou ČNB také slabšího růstu mezd.

Koruna je sice oproti srpnové prognóze ČNB ve stávajícím čtvrtletí zatím o více než 1 procento slabší, tržní úrokové sazby jsou ale naopak oproti prognóze centrální banky vyšší a na prostor pro snížení úroků tedy poukazoval i vývoj měnových podmínek v české ekonomice.

Bankovní rada zachovala k otázce změn úrokových sazeb velmi opatrný přístup a je otázkou, zda ve svých komentářích alespoň otevře dveře pro snížení úroků na příštím zasedání v prosinci.

 

Ponechání repo sazby ČNB na nezměněné úrovni 7,00 % sice pro finanční trh nepředstavuje zásadní překvapení, nepatrně ale převažovalo očekávání, že ČNB sazby mírně sníží, o čtvrt procentního bodu.

Na možnost snížení úrokových sazeb poukazovaly v uplynulých týdnech komentáře několika členů bankovní rady, nejistota však byla výrazná.

Předpokládám, že rozhodnutí bankovní rady nebylo jednomyslné, tedy že vedle většinové podpory stability úroků se vytvořil také tábor, jenž se vyslovil pro zahájení pozvolného snižování úrokových sazeb.

 

Pro snížení úrokových sazeb hovořila data z české ekonomiky: nejen klesající inflace, ale také slabý výkon HDP a oproti očekávání ČNB také slabší růst mezd.

Při argumentaci proti možnému snížení úroků bylo zmiňováno oslabování koruny pozorované v uplynulých měsících, neboť slabší koruna sama o sobě změkčuje měnové podmínky v české ekonomice.

Úroková složka měnových podmínek však byla přísnější v tom smyslu, že úrokové sazby PRIBOR jsou na vyšší úrovni, než s jakou pracovala srpnová prognóza z dílny ČNB.

Celkový vývoj měnových podmínek, tedy souhrnný dopad vývoje kurzu koruny a tržních úrokových sazeb, též poukazoval na prostor pro snížení úroků ČNB.

 

Vedle slabší koruny mohla být brzdou v úvahách o snížení úroků také skutečnost, že meziroční inflace v říjnu přechodně vzroste pod vlivem efektu nízké srovnávací základny, neboť loni v říjnu vešel v platnost přechodný úsporný tarif pro ceny elektřiny, zavedený vládou.

Říjnový nárůst meziroční inflace bude ovšem jednorázovou záležitostí: ve zbytku letošního roku opět klesne a výrazný pokles meziroční inflace pak bude následovat v lednu 2024.

Jinými slovy: jednorázový a předem známý výkyv v inflaci by neměl představovat zásadní argument proti změně úrokových sazeb ČNB, když samotná změna úrokových sazeb se na ekonomice plně projeví až s odstupem několika kalendářních čtvrtletí.

 

Srpnová prognóza z dílny ČNB předpokládala, že inflaceroce 2024 klesne do oblasti dvouprocentního cíle.

Pokud se měnová politika drží vpředhledícího přístupu, tak je při takové prognóze inflace stále těžší obhajovat další odkládání procesu pozvolného snižování úroků ze stávajících 7 %.

Nejistoty ohledně vývoje domácí i světové ekonomiky a souvisejících inflačních tlaků tu samozřejmě jsou, tyto nejistoty však v určité míře přetrvávají prakticky pořád a jsou v zásadě trvalou součástí měnově-politického rozhodování všude na světě.

 

Zajímavá bude odpolední tisková konference bankovní rady: dozvíme se nejen skóre dnešního hlasování o nastavení úrokových sazeb, navíc bude prezentována čerstvá inflační prognóza z dílny ČNB.

Zajímavé bude, jak se bankovní rada vyjádří k možnosti zahájení snižování úroků již na příštím měnově-politickém zasedání, jež se odehraje těsně před vánočními svátky.

Sdílím názor, že dataekonomiky poskytovala dostatek argumentů pro snížení úroků již na dnešním zasedání.

Jako pravděpodobné vnímám, že bankovní rada začne snižovat úrokové sazby na předvánočním zasedání v prosinci.

Snižování úroků bude následně pokračovat v příštím roce.

Radomír Jáč

Radomír Jáč

Radomír Jáč působí na kapitálových trzích již dvacet let, a to s praxí na pozici hlavního analytika v předních investičních bankách a asset management společnostech aktivních na středoevropských trzích. Profesně pokrývá makroekonomický vývoj včetně měnové a rozpočtové politiky, vývoj měnových kurzů či výnosů vládních dluhopisů, především ve středoevropském regionu (včetně české ekonomiky) a v eurozóně. Vystudoval VŠE v Praze se zaměřením na hospodářskou a sociální politiku, ekonomické teorie a finanční trhy. Volný čas dělí mezi své nejbližší, běh a literaturu.


Generali Investments CEE, investiční společnost, a.s.

Logo Generali

nabízí individuálním investorům a institucím komplexní produkty a služby v oblasti kolektivního investování a investičního managementu. Spravuje české podílové fondy vedené v českých korunách a irské investiční fondy nabízené v CZK, EUR a PLN. Nabídku přímých investic individuálních investorů do široké škály podílových fondů doplňuje nabídka produktů pravidelného investování, investičních programů a produktů životního cyklu. Mezi hlavní institucionální klienty patří pojišťovací a zajišťovací společnosti a penzijní fondy a současně obhospodařuje aktiva nejvýznamnějších částí Generali CEE Holding B.V. Společnost působí na trhu od roku 1991 a podle údajů Asociace pro kapitálový trh ČR je největším správcem aktiv v České republice. Její aktiva ve správě přesahují 289 mld. Kč. Řadí se tak mezi vedoucí firmy rovněž v regionu střední a východní Evropy.

Generali Investments CEE je součástí skupiny Generali, nezávislé italské finanční skupiny se silnou mezinárodní působností, která vznikla v roce 1831. Skupina Generali patří mezi přední světové pojišťovny s předepsaným pojistným 70 miliard euro (v roce 2016). Ve více než 60 zemích světa zaměstnává 74 tisíc odborníků. Skupina Generali zaujímá vedoucí postavení na trzích západní Evropy. Stále významnější pozici získává v Asii a také v regionu střední a východní Evropy. V 10 zemích tohoto regionu je skupina Generali jedním z předních poskytovatelů pojištění prostřednictvím holdingové společnosti Generali CEE Holding B.V.


K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688